Tuin aanleggen

Je tuin is de plek waar je vooral in de zomermaanden veel tijd doorbrengt: dagenlang genieten van de zon en alle bloemen, planten en vogels. Of elke avond buiten dineren, het liefst met vrienden of ander goed gezelschap. In die periode is je tuin echt the place to be. Daarom is het belangrijk dat een tuin perfect bij jou en je huis past. Omdat je er heel wat tijd spendeert, maar ook omdat het veel goeds doet voor de uitstraling van je huis. Dus ben je net verhuisd? Of is je tuin aan vernieuwing toe? Dan wil je natuurlijk weten hoe je de perfecte tuin kunt aanleggen. Lees gauw verder voor onze beste tips.

kleine voortuin ideeën rijtjeshuis: voortuin betegeld

10x kleine voortuin-ideeën voor een rijtjeshuis

wormenhotel met worm erop getekend en een blauwe gieter

Hoe maak je zelf een wormenhotel voor je tuin?

duurzame tuin met houten stoelen in een groene omgeving

Hoe creëer je een duurzame tuin? 10 slimme tips

tuin met gras en betegeld terras

In 4 stappen gras zaaien voor een vol gazon

houten tuinset met rieten buitenkleed en lamp

Een veranda bouwen: 5-stappenplan en stylingtips

grijze tegels in tuin

Tegels leggen in je tuin in zes stappen

beplantingsplan met een blauw potlood

Een beplantingsplan maken in vijf stappen

rechthoekige vijver met groene beplanting

Een vijver aanleggen in zes stappen

houten hangstoel met taupe kussens

Ja maar natuurlijk: kies voor een natuurlijke tuin!

houten tafel met houten bank met witte stoelen

Een terras aanleggen in 10 stappen

border tuin met roze en witte bloemen

10x inspiratie voor een prachtige border tuin

japanse tuin

Kleine Japanse tuin maken: van kleine waterval tot Japanse planten!

verticaal tuinieren met groene planten op een balkon

Trend: verticaal tuinieren - in de tuin of op je balkon

koppel in hottub met uitzicht

Helemaal hip: zelf een hottub maken voor in de tuin

beige zitzak met roze kussens en houten schutting

10x schutting ideeën voor ieder budget

blauwe voordeur met lantaarntje en bloempotten

Voortuin idee nodig? Wij zetten de mooiste voortuin ideeën voor je op een rij!

houten tafel met wit servies

Hier draai je je hand niet voor om: de onderhoudsvrije tuin

houten bijenhotel

Een bijenhotel maken in vier stappen - inclusief een stappenplan om te printen

houten pergola met grijze bank

Pergola maken in 5 stappen - inclusief een stappenplan om te printen

bloembollen planten

Bloembollen planten in drie stappen

zwemvijver in groene omgeving

De mooiste zwemvijver aanleggen in vijf stappen

tuinontwerp maken: geodriehoek en potlood

Een tuinontwerp maken in 6 stappen - inclusief stylingtips!

compost in papieren zak

Compost: wat is het en wanneer gebruik je het?

balkon met kunstgras en lampjes

Zelf kunstgras leggen in 11 stappen

paardenbloem

Tips voor onkruid verwijderen en leren herkennen

tuin met gras en een witte eettafel met stoelen

Verticuteren: waarom is het belangrijk voor gazon onderhoud?

bloembed en bloesemboom

Outdoorgids: bloembed aanleggen

Wanneer ga je een tuin aanleggen?

Of je nou net bent verhuisd naar een nieuwbouwwijk en een compleet nieuwe tuin moet aanleggen, of je huidige tuin gewoon aan vernieuwing toe is: het zijn beide mooie gelegenheden om je tuin eens flink aan te pakken. Het geeft je nieuwe impulsen en een mooie tuin maakt dat je vaker buiten bent, wat natuurlijk hartstikke goed voor je gezondheid is. Maar wanneer is het beste moment om dan ook daadwerkelijk de schop in de grond te zetten?

Een nieuwe tuin aanleggen doe je het beste in de herfst. In die periode is de bodem over het algemeen erg vochtig en relatief warm, waardoor de planten en bomen die je aanplant sneller nieuwe wortels vormen en voldoende rust krijgen voordat het groeiseizoen weer begint. In het najaar verliezen planten ook minder vocht en drogen ze dus minder snel uit. Let altijd wel goed op welke bomen en planten je in je tuin wilt hebben: als deze vorstgevoelig zijn, dan kun je ze beter in het voorjaar aanplanten. Dan zijn ze tegen de tijd dat de vorst zijn intrede doet in ieder geval gewend aan de bodem en omgeving. 

Een tuin aanleggen in het voorjaar is waar toch veel mensen voor kiezen. En dat is natuurlijk niet zo gek! Als de lentekriebels weer opkomen en de buitenperiode voor de deur staat, krijgen veel mensen zin om hun tuin aan te pakken. Het is nou eenmaal fijner om in de tuin te werken als er een zonnetje aan de lucht staat. Het kan alleen wel zijn dat de bodem nog niet voldoende is opgewarmd. Daarom kan het langer duren voordat planten nieuwe wortels vormen. Blijf in dat geval voldoende water geven, zeker omdat de kans op uitdrogen in de zomermaanden een stuk groter is. 

Tuin aanleggen: ideeën om mee aan de slag te gaan

Een nieuwe tuin aanleggen klinkt als een flinke klus. Gelukkig bepaal je zelf hoeveel werk je ervan maakt! Met onze volgende tips kom je in ieder geval al een heel eind.

Tip 1: wat vind je belangrijk?

Bedenk eerst wat je belangrijk vindt. Dat gaat je namelijk helpen bij het maken van de volgende keuzes. Wil je bijvoorbeeld specifieke soorten struiken of bomen in je tuin? Wil je graag een duurzame tuin? Of droom je al jaren van een onderhoudsvrije tuin met bijvoorbeeld kunstgras? Of vind je het juist heel belangrijk dat er veel gras in de tuin is waar je (klein)kinderen op kunnen spelen? Bepaal goed wat je tuinaanleg ideeën zijn, zodat je alle volgende punten daarop kunt aanpassen. Een tuin die je vooral gebruikt om in te zonnen komt er nou eenmaal anders uit te zien dan wanneer je er een moestuintje in wilt maken. Ook is het belangrijk om na te denken over welke tuinstijl je wilt. Een Japanse tuin komt er natuurlijk anders uit te zien dan een natuurlijke tuin of een bordertuin

Tip 2: maak een beplantingsplan

Laat je informeren over de soorten planten en bomen die je in je tuin wilt hebben. Vooral wanneer je een natuurlijke tuin wilt creëren, is het belangrijk dat de beplanting goed past bij de staat en kwaliteit van de bodem. Die kwaliteit kan namelijk per stuk grond verschillen en is afhankelijk van ontzettend veel factoren. Vraag daarom een hovenier om je hierbij te ondersteunen of om een beplantingsplan te maken. Dan weet je zeker dat de planten in je tuin alle seizoenen zullen overleven! En wil je de kwaliteit van de bodem van je tuin wat opkrikken, denk dan eens na over het aanleggen van een hoop compost. Daar gaat alles wat groeit en bloeit in je tuin je dankbaar voor zijn. Ook kun je zelf aan de slag in je tuin met het aanleggen van een bloembed of het planten van bloembollen.

Tip 3: kwaliteit is belangrijk

Als je een terras aan wilt leggen in je nieuwe tuin, let dan vooral op kwaliteit. Je terras is het uithangbord van je tuin en vaak dé plek waar je de meeste tijd doorbrengt. De beste terrastegels zijn gemaakt van beton of natuursteen: deze worden niet glad als ze nat zijn en zijn minimaal 5 centimeter dik. Terrastegels kun je overigens het beste door een professional laten leggen wanneer je zelf niet zo handig bent. Het is, naast dat het zwaar werk is, ontzettend lastig om een terras goed recht te leggen. Een professional voorkomt gelijk dat je tegels gaan verzakken. 

Tip 4: houd het simpel

Misschien wel de belangrijkste tip: houd het vooral simpel. Een tuin is het meest overzichtelijk te onderhouden als je de gouden regel 80% basisbeplanting en 20% accentbeplanting (zoals bloeiers en verwisselbare planten) aanhoudt. Op die manier geniet je het meeste van je tuin zonder dat je er te veel tijd aan kwijt bent. Wil of heb je gras in je tuin? Lees dan eens ons artikel over verticuteren

Wat kost een tuin aanleggen?

De kosten voor een nieuwe tuin aanleggen hangen af van de tuingrootte, soort bestrating, soorten beplanting en de huidige staat van je tuin. Ook wordt het duurder als je een hovenier inschakelt: een professional kost al gauw 35 tot 100 euro per uur. 

Over het algemeen kost een eenvoudige tuin aanleggen met alleen beplanting en bestrating ongeveer 75 euro per vierkante meter. Wil je ook verlichting en bijvoorbeeld een hardhouten pergola? Dan zit je al snel op zo’n 100 euro per vierkante meter. Voor een luxe tuin met materialen als natuursteen en hardhout, of een duurder element als een vijver – of misschien wil je wel een zwemvijver aanleggen of een veranda bouwen, betaal je gemiddeld 250 euro per vierkante meter. Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag met maken van deze elementen. In onze artikelen vind je stappenplannen en tips voor een geslaagde DIY. 

Het ligt er dus maar net aan hoeveel je wilt en kunt besteden aan je nieuwe tuin aanleggen. Houd je het liever zo goedkoop mogelijk? Kies er dan voor om je zelf je tuinontwerp te maken of een onderhoudsvriendelijke tuin met kunstgras aan te leggen. Of probeer zo veel mogelijk voorbereidend werk zelf te doen, zoals het kopen en halen van de materialen. De kosten voor het aanleggen van een tuin bestaan namelijk voor een groot deel uit arbeidskosten, en die kun je op deze manier mooi besparen!

Kun je niet wachten om met je tuin aan de slag te gaan? In onze artikelen vind je alles over het aanleggen van je tuin: van gras zaaien tot het verwijderen van onkruid. Maar ook DIY-ideeën voor in je tuin zoals het maken van een bijenhotel, een wormenhotel voor vruchtbare mestgrond, en een hottub. Heb je een kleinere tuin of balkon dan is verticaal tuinieren misschien wel iets voor je! Ook voor de schutting hebben we leuke ideeën voor je op een rijtje gezet: van schutting ideeën tot decoratie! Alleen aan de slag met je voortuin? Dan hebben we ook genoeg inspiratie voor je. Ook wanneer je op zoek bent naar kleine voortuin ideeën voor een rijtjeshuis.