Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
beplantingsplan met een blauw potlood

Vind je het tijd voor een nieuwe, frisse tuin? Dan kan een beplantingsplan maken zeker geen kwaad! Vandaag geven we je vijf tips voor zo’n beplantingsplan, zodat jij straks weer ultiem van jouw planten in de tuin kan genieten. Een beplantingsplan is handig voor iedereen. Fijn als je al een idee hebt van hoe jij je tuin in wil richten, maar een beplantingsplan kan je juist ook op weg helpen daarbij. Je brengt voor een beplantingsplan namelijk allerlei eigenschappen van jouw tuin in kaart, zodat de borders en beplantingsvlakken straks helemaal bij jouw eigen tuin en wensen passen. En het is helemaal niet moeilijk! Met deze vijf stappen helpen we je op weg.

Stap 1: terug naar de basis

Wil je nieuwe planten voor jouw tuin, dan is het allereerst goed om voor het beplantingsplan te weten met wat voor bodem je in jouw tuin eigenlijk te maken hebt. Nat of droog, klei, veen, löss of zand, het maakt allemaal uit voor welke planten jij straks daadwerkelijk in je tuin kan zetten. Met een grondmonster of een bodemtest kun je hier snel en gemakkelijk achter komen.

Stap 2: meten is weten

Weet je welke grondsoort je in jouw tuin hebt? Dan kun je nu verder met het opmeten van je tuin voor je beplantingsplan. Meet je tuin en teken het op papier uit op schaal. Zo weet je precies hoeveel ruimte je hebt voor de planten in de tuin. Ga je jouw borders of beplantingvlakken helemaal opnieuw inrichten, zorg er dan voor dat je deze niet te smal maakt. Brede borders geven een veel mooier effect!

Stap 3: een zonnig plekje voor je planten in de tuin?

Vergeet ook zeker niet voor je beplantingsplan te checken op welke plekken er schaduw of halfschaduw is of juist de zon volop schijnt. Niet iedere plant waardeert namelijk een zonnig plekje en dan past een plekje met wat meer schaduw beter. Hoe je dan zeker weet dat je de goede plant kiest, afgestemd op de plek? Dat is tegenwoordig heel simpel: bijna elke plant heeft wel een label waarop de perfecte standplaats staat aangegeven. Zo kun je nooit de mist in gaan!

De echte zonaanbidders krijgen een open zonnetje, deze planten hebben maar liefst zes uur zon of meer nodig. Een plek met volle zon, dus. Een plant met een deels ingekleurd zonnetje zet je op een plek met halfschaduw. Heeft de plant een volledig ingekleurd zonnetje, dan plant je deze op een schaduwrijke plek waar op zijn minst twee uur per dag de zon schijnt. Easy as that!

Stap 4: een heel palet aan kleuren of toch ton sur ton voor je beplantingsplan?

Heb je de bodemtest en het meten achter de rug en ben je achter de zonnige en schaduwrijke plekjes in jouw tuin, dan kan je nu aan de slag met het leukste klusje: de zoektocht naar de ideale bloemen en planten voor in jouw tuin! Zo maak je jouw beplantingsplan helemaal compleet.

Heb je nog geen idee wat je mooi vindt, kijk dan eens tussen onze borderinspiratie. Denk eens na over welke stijl helemaal jouw smaak is en wat voor gevoel jouw tuin nou echt moet uitstralen. Wil je graag een Franse tuin, houd je van de Japanse stijl of ben je juist weer fan van rustig of modern? Er is altijd wel wat moois voor in jouw tuin te vinden.

5x tips voor het uitzoeken van planten voor in je tuin

En bloemen en planten zijn er natuurlijk niet maar in één kleur of vorm, dus denk hier van tevoren ook goed over na. Ga je voor een bont kleurenpalet of kies je toch liever kleuren en vormen die wat meer bij elkaar passen? Wat je ook kiest, houd altijd rekening met onderstaande punten:

  • Sommige planten eisen wat meer aandacht dan andere. Een kleurrijke tuin met allerlei verschillende soorten kan leuk zijn, maar ook lastig als je vingers toch niet zo groen zijn als verwacht. Denk voor je de planten in de tuin gaat plaatsen goed na: kan en wil ik deze tuin onderhouden? Niet alleen verstandig, maar het bespaart je ook nog eens wat geld. Anders kun je volgend jaar weer de hele tuin een make-over geven!
  • Creëer diepte en lucht in je tuin door lage planten in de border of het beplantingsvlak vooraan te plaatsen. Naarmate je dieper in de border of het vlak komt, worden de planten ook hoger. Dat zorgt voor een speels effect.  
  • Niemand houdt van een saaie tuin waar je zo op uitgekeken bent. Let er dan ook op dat er wat verschillen zijn tussen de diverse borders en vlakken in jouw tuin. Dit doe je bijvoorbeeld door de ene border hoger dan de andere te maken. Maar pas op dat het niet een bij elkaar geraapt zooitje lijkt. Laat altijd bepaalde elementen door de tuin terugkomen. Zo kun je dezelfde planten in meerdere borders of vlakken gebruiken om evenwicht in je tuin te creëren. Fleur het geheel op met een pergola of plaats een mooie fruitboom. Een spannende, maar toch evenwichtige tuin!
  • Wil je het hele jaar door genieten van een bloeiende tuin? Kijk dan ook naar de bloeitijd van de planten en bloemen die jij uitkiest. Zo groeien tulpen, narcissen en krokussen al in het voorjaar en dahlia’s en lelies in de zomer. Zorg voor een mix in vroege en late bloeiers en maak gebruik van winterharde planten, zodat er elk seizoen iets groens in jouw tuin te vinden is.
  • En als laatste tip, houd rekening met de grootte en groeihoogte van de bloemen en planten die jij uitkiest. Niets is vervelender dan thuiskomen met planten die eigenlijk toch niet helemaal in je border of vlak passen.

Stap 5: aan de slag met het beplantingsplan

En dan is het moment aangebroken: je hebt jouw beplantingsplan af en kunt aan de slag met het echte werk! Gras zaaien, bloembollen planten, een pergola of veranda bouwen of misschien ga je wel een echte zwemvijver aanleggen of hottub neerzetten in jouw tuin… een ding is zeker, met je beplantingsplan kun je nooit meer de fout in gaan en krijg je gegarandeerd de tuin van jouw dromen. 

Ben je op zoek naar mooie plantenbakken en andere leuke accessoires voor je beplantingsplan? Schrijf je dan in bij Westwing en mis geen enkele exclusieve deal.