houten bijenhotel

Een bijenhotel maken in je tuin of op je balkon is niet alleen heel nuttig voor de bijen zelf, het is ook nog eens helemaal hot en happening. Je kunt er natuurlijk een kopen in de winkel, maar wat is er nou leuker dan zelf aan de slag gaan met een eigen plekje voor de bij? Kun je ‘m ook nog helemaal stylen naar jouw wens. In dit artikel delen we vier tips om een bijenhotel te maken. Daarnaast, vind je nog een concreet geïllustreerd stappenplan dat je kunt downloaden en printen. Een fantastisch onderkomen voor de bij! Wanneer ga jij aan de slag?

Wat is het nut van het maken van zo’n insecten- of bijenhotel in je tuin?

Niet iedereen is waarschijnlijk even gek op bijen, dus waarom zou je nou een bijenhotel maken en in je tuin of op je balkon plaatsen? Misschien wel de belangrijkste reden: de bij wordt wereldwijd helaas met uitsterven bedreigd. Dat terwijl bijen essentieel zijn voor onze voedselvoorziening: de bij neemt stuifmeel mee van bloem naar bloem en zorgt zo voor ons eten. Denk bijvoorbeeld aan kersen, bramen, courgettes en paprika’s, maar ook aan koffie, chocolade of noten. Wist je dat we ongeveer een derde van onze voedselproductie te danken hebben aan bijen? Hoog tijd om een bijenhotel te maken, dus!

De bijen hebben door de mens en verstedelijking steeds meer moeite met een plekje vinden om eitjes te leggen. Een soort krapte op de woningmarkt van de bij. Gelukkig kun jij dit kleine nuttige beestje verder helpen door een bijenhotel te maken in je tuin of op je balkon. Bang om gestoken te worden hoef je trouwens niet te zijn, want bijen steken (gelukkig!) niet zo vaak.

4x tips voor het maken van een bijenhotel

In elke tuin of op elk balkon kun je een knus onderkomen voor de bij plaatsen, als het maar op een zonnig plekje is. De materialen, grootte, kleur en vorm kun je helemaal zelf kiezen. Ga jij voor simpele herberg of voor een extravagant, super-de-luxe logement? Een bijenhotel maken kan iedereen! Hieronder vind je 4 algemene tips voor het maken van een insectenhotel. Wil je graag een concreet voorbeeld? Verderop in het artikel vind je een geïllustreerd stappenplan dat je kunt downloaden en printen.

Tip 1. Bamboe, hout of pvc, waar ga jij voor?

Bijen leggen hun eitjes in ‘gangen’. Voor welk materiaal je dus ook gaat, zorg dat er ruimte is voor de bij om in hun nieuwe thuis te kruipen. Anders is al die moeite voor niets!

Er zijn allerlei materialen waar jij voor het DIY’en van een bijenhuisje gebruik van kan maken. Zo is er altijd een die helemaal past jouw stijl. De meeste hotels zijn gemaakt van hout, maar je kunt ook denken aan bamboe, riet, gedroogde stengels of zelfs pvc-buisjes. Of maak een combinatie van verschillende materialen om het hotel ook nog leuk voor het oog te maken. Heb je wel zin in wat meer uitdaging? Start from scratch! Ga eens aan de slag met een boomstronk of een onbehandeld blok hout en een boor, en maak zelf gaten in deze materialen. Het makkelijkste is om voor een hardere soort hout te kiezen.

Tip 2. Oneindig veel mogelijkheden aan vormen en groottes

Net als dat je zelf je materiaal kan kiezen, kun je voor het bijenhotel maken ook helemaal losgaan met de vorm en de grootte. Een schattige bed & breakfast met een paar ‘kamers’, of misschien juist een fancy resort, het is allemaal mogelijk.

Hou je het graag simpel? Dan kun je een paar bamboestokken of pvc-buisjes bij elkaar steken in de vorm van een cirkel en hiervan een bijenhotel maken. Let er dan wel op dat je een ‘muurtje’ om de bamboe of pvc heen bouwt. Dit kan heel makkelijk met een lege fles. Op deze manier blijven de gangen droog en hebben de bijen een knus en warm onderkomen.

Je kunt wat meer uitpakken door verschillende materialen in verschillende vormen in een lijst van hout te plaatsen. Gebruik bijvoorbeeld een stuk hout met gaten, leg hier aan beide kanten gedroogde stengels omheen en timmer vervolgens een lijst om het geheel in de plaats te houden. Of bouw meerdere verdiepingen en creëer zo een extra speels effect. Ook hierbij is het belangrijk dat de lijst, de muren van jouw bouwwerk, water tegenhouden. Bijen hebben graag een droog nestelplekje. Wil je een echt unieke plek creëren? Geef jouw zelfgemaakte hotel een puntdak of schuin dak!

Tip 3. Klaar voor de start!

Heb je je materialen, vorm en grootte gekozen, dan kun je aan de slag met jouw bijenhotel maken. Moet je zelf nog gaten boren, dan hebben we een aantal tips voor je. Bijen nestelen zich namelijk niet zomaar ergens. Zoals gezegd is het beter om voor hardhout te kiezen, hierin kun je makkelijker gladde gangen boren. Net als jij houden ook de bijen namelijk niet van splinters. Let er dus ook op dat je voorzichtig en rustig boort.

Nog een tip namens de bijen: zorg ervoor dat de gaten in jouw zelfgebouwde hotelletje dieper dan 1 centimeter zijn en deze aan één zijde dicht zit. Vinden ze wel zo fijn. En hoe dieper de gangen zijn, hoe meer bezoek jij zult krijgen van bijen die eitjes komen leggen. Voor de diameter van de gaten moet je tussen de 2 en 9 millimeter aanhouden, anders vinden de beestjes jouw optrekje niet meer interessant.

Tip 4. Een geschikt plekje vinden

Waar kun je het bijenhotel het beste plaatsen? Zoek in jouw tuin of op jouw balkon naar een plek op het zuiden, heerlijk in de zon. Hang jouw creatie dus ook niet op plekken met veel schaduw of onder een boom, want veel bijen slaan het nestelplekje dan over. Dat zou zonde zijn! Ook hebben de bijen het liefst voedsel binnen vliegbereik.

Zelf een bijen- of instectenhotel maken: een 4-stappenplan om te printen

En, ben je na het lezen van deze tips helemaal klaar om zelf aan de slag te gaan? Hieronder vind je een 4-stappenplan met de benodigdheden én duidelijke afbeeldingen om zelf zo’n gezellig onderkomen voor de bij te maken.

DIY bijenhotel maken: de benodigdheden

Stap 1: maak het frame van het bijenhotel

Stap 2: maak de gangen van het bijenhotel

Stap 3 & 4: bevestig het afdak en plaats het bijenhotel

stap 3 & 4: bevestig het afdak van het bijenhotel

En nu is het wachten tot de eerste gasten arriveren. Wil je in de tussentijd jouw tuin wat meer kleur geven, bekijk dan eens onze tips voor het planten van bloembollen of het zaaien van gras. En vanaf jouw terras, pergola of veranda bekijk je al het leven in jouw tuin in de relaxmodus. Niets is lekkerder dan heerlijk genieten van jouw tuin in het zonnetje!

Geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan met je tuin? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal- met kortingen tot 70%! – om jouw tuin te stylen. Van tuinaccessoires tot -meubels in jouw favoriete stijl.