Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
bloembed en bloesemboom

Minstens zo belangrijk als een mooi interieur, is een sfeervolle buitenruimte. Hier kan je heerlijk vertoeven in de zomer en in de winter geeft het kleur aan de sombere dagen. Voor echte buitenliefhebbers is een kleurrijk bloembed een must voor de tuin. Rozen, tulpen, pioenen, chrysanten – ze geven je tuin kleur! Wil jij een oase van rust en natuurpracht creëren in je tuin? Wij laten je zien hoe je je tuin kleurrijk en vrolijk inricht door het maken van een bloembed!

De perfecte plek voor bloemen

Het maken van een bloembed is een beetje als het bouwen van een huis – als je het zonder plan en concept doet, gaat het mis. Daarom is de voorbereiding soms het belangrijkste onderdeel van het creëren van een bloembed. Bedenk hoe je het bloembed wilt inrichten en wat past bij de omstandigheden in je tuin. Niet elke plant of bloem kan op elke plek geplant worden namelijk. Houdt de bloemsoort van volle zon? Of geeft het de voorkeur aan halfschaduw? Houd rekening met deze factoren wanneer je een bloembed creëert en kies de juiste bloemsoorten voor jouw tuin. Hieronder vind je een kort overzicht van de meest populaire planten.

Geschikte bloemen voor zon, schaduw en halfschaduw

 • Deze bloemen verdragen volle zon: zonnebloemen, dahlia’s, gladiolen, asters, ballonbloemen, goudsbloemen, chrysanten, rozen.
 • Deze bloemen bloeien ook in de schaduw: bergenia, lelies, vingerhoedskruid, pluimspirea, lelietjes van dalen, fuchsia’s.
 • In de halfschaduw gedijen deze planten bijzonder goed: rododendron, vergeet-me-nietjes, cyclamen, herfstanemonen, pantoffelbloem, begonia, hortensia.

Tips voor het creëren van een bloembed

Bij het maken van een bloembed moet je rekening houden met de bloeitijden, omdat elke bloem en plant op verschillende momenten bloeien. Deze bloeicyclus heeft ook invloed op het uiterlijk van je bloemenperkje. Het is daarom aan te raden om een goed plan te maken voordat je begint. Met een goede planning zorg je ervoor dat je bloemenperkje een succes wordt.

Professionele hoveniers planten meestal een perkje rond een paar planten. Idealiter zijn dit permanent bloeiende planten. Geschikt hiervoor zijn salie of meisjesogen. Deze bloemen worden aangevuld met andere planten die rondom de permanent bloeiende planten worden geplant. Kies voor kleuren en bloemen die passen bij de permanent bloeiende plant.

Tip! Zorg ervoor dat je bloembed altijd in bloei staat door een combinatie te maken van bloemen en planten die in de herfst, lente, zomer of winter bloeien. Zo heb je altijd iets moois om naar te kijken!

In 3 stappen een bloembed aanleggen

Als je een bloembed zorgvuldig aanlegt, heb je daar jarenlang plezier van. Wij laten je stap voor stap zien hoe je een succesvol bloembed kunt aanleggen.

 1. De grond voorbereiden

  Voordat je het bloembed kunt planten, moet je de grond goed voorbereiden. Als je eenmaal een mooie locatie hebt gevonden voor je bloemenperkje, is het tijd om aan de slag te gaan. Baken het geselecteerde gebied af en begin dan met het losmaken van de grond met een hark. Je kunt tegelijkertijd grote stenen, ongedierte en onkruid verwijderen. Vooral naaktslakken moet je verwijderen, regenwormen maken de grond los en kunnen dus in het bloembed blijven. Bemesting is de volgende stap. Je kunt hiervoor plantenmest gebruiken die je bij een tuincentrum koopt, maar ook compost zorgt ervoor dat de grond vruchtbaar wordt.

 2. Hoe plant je planten?

  Een perk ziet er bijzonder mooi uit als je veel verschillende bloemen combineert. Voordat je begint met planten, haal je eerst de plant of bloem uit de pot zonder de wortels te beschadigen. Dit doe je door de plant met pot in een bak water te zetten. Dan absorberen de wortels vocht én zo laat de pot makkelijker los. Schud de plant voorzichtig uit de pot en zet ‘m in de grond. Graaf van tevoren een gat. Zorg ervoor dat je het gat ongeveer een derde groter graaft dan de plant. Plaats nu de plant of bloem in het gat, bedek alles rondom met aarde en druk licht aan. Na het planten van alle bloemen en planten in je bloembed, geef je het hele perkje veel water. Zo, je bloembed is klaar!

 3. De juiste verzorging voor je bloembedden

  De juiste verzorging is van cruciaal belang om langer te kunnen genieten van je bloembed. In de eerste dagen na het planten van het bloembed moet je het perkje regelmatig water geven. Op de lange termijn moet je het onkruid regelmatig verwijderen.

De mooiste buitenaccessoires voor je bloembed

Als het bloemperk eenmaal is aangelegd, kan je het geheel van de juiste decoratie voorzien. Je kunt er bijvoorbeeld mooie stenen figuren of kleurrijke ballen in plaatsen. Verlichting zoals fakkels, tuinlantaars of LED-tuinverlichting is ook geschikte decoratie voor een bloembed. Ze creëren een mooie sfeer op je terras of veranda, vooral ‘s avonds.

Tip! Boomschors voorkomt onkruid en voorziet tegelijkertijd de bodem van voedingsstoffen. Maar ook bodembedekkers, zoals hazelnootwortels, kunnen de groei van onkruid tot een minimum beperken.

Geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan met het aanleggen van een bloembed? Registreer je bij Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!