bloembollen planten

Door op tijd bloembollen in jouw tuin te planten, heb je het hele jaar door uitzicht op jouw prachtig bloeiende tuin. Wie wil dat nou niet? Maar wanneer moet je bloembollen planten? Hoe diep moet je ze in de grond plaatsen en welke grond hebben de geplante bollen nou eigenlijk nodig? Geen zorgen, bloembollen planten is absoluut geen lastig karwei. Met ons stappenplan en onze tips heb je het bloembollen planten zo voor elkaar en geniet je elke dag weer van jouw eigen bloeiende bloemen.

Wanneer moet ik bloembollen planten?

Wil je in het voorjaar al genieten van een mooie tuin, dan moet je in de herfst, van september tot en met december, al beginnen met bloembollen planten. Het is belangrijk om echte ‘voorjaarsbloeiers’, zoals narcissen, krokussen en tulpen te planten voordat de eerste nachtvorst haar intrede doet. Daarvoor geldt: the earlier, the better!

Naast de voorjaarsbloeiers plant je ook de vroegelingen als de iris en het sneeuwvlokje in het najaar. Zo heb je zelfs in het koude februari nog wat kleur in je tuin. De lelies, gladiolen, dahlia’s, vaste planten en andere bloeiers in de zomer plant je juist in het voorjaar. Let er dan op dat er geen nachtvorst meer is, zodat jouw bollen optimaal kunnen bloeien.

Bollen planten, hoe doe je dat eigenlijk?

Nu je weet wanneer je welke bloembollen plant, is het tijd om met het echte werk aan de slag te gaan: de bloembollen planten! We leggen je dit in een aantal stappen uit.

  1. De grond voorbereiden

    Om de bloembollen te planten, is het fijn om de aarde eerst goed los te maken. Vervolgens ga je het onkruid op jouw plantplekje verwijderen. Wel zo mooi en ook nog eens makkelijk! In een luchtige grond kunnen de bollen goed groeien.
  2. Het plaatsen van de bol

    Heb je de aarde goed losgemaakt? Dan is het tijd om een gat te graven voor de bollen. Dit doe je met een speciale bollenplanter of gewoon met een plantenschop. Voor hoe diep je de bol nu moet plaatsen, hebben we een handig trucje: aan de hoogte van de bol kun je zien hoe diep je gat of gleuf moet worden. Die moet twee tot drie keer zo diep zijn als de hoogte van de bol. Leg de bol met de punt naar boven. Zo krijg je het allermooiste resultaat!
  3. Het gat dichten

    Nu kun je het gat weer dichtmaken met grond. Welke grond je gebruikt is helemaal jouw keuze. Bollen doen het namelijk goed in elke grond! Ook bemesten met bijvoorbeeld compost is het eerste jaar niet nodig. De hierop volgende jaren is het wel belangrijk om dit te doen. En vergeet niet direct na het planten je bloembollen wat water geven.

Een extra bloementip: bloembollen planten in een pot of verhoogd tuinbed

Wist je dat je bloembollen ook in een pot kunt planten, voor zowel binnen- als buitenshuis? Leuk om net dat beetje extra aan je balkon, tuintafel of interieur te geven! Ook hierbij is het belangrijk dat pot minimaal drie keer zo diep is als de hoogte van de bloembol die je in de pot wil plaatsen. Voor een goede waterafvoer zorg je dat jouw pot gaatjes in de bodem heeft en leg je onderin een laagje potscherven, hydrokorrels of grind. Daar overheen strooi je wat potgrond. Vervolgens leg je de bollen in de pot en doe je hier weer potgrond overheen. Nadat je dit hebt aangedrukt, kun je de bloembollen wat water geven. Een tip van ons: voor een extra bont boeket maak je een mix van verschillende kleurtjes en soorten.

Je bloemenbollen in een verhoogd tuinbed planten? Deze vul je zo!

Na het bollen planten: verzorgen

Ga je bloembollen planten, dan is het natuurlijk wel fijn om te weten of en hoe vaak je jouw bollen water moet geven. De voorjaarsbloemen als krokussen en hyacinten geef je meteen, na het planten, een slokje water. De zomerbloeiende bloembollen zijn echte waterliefhebbers. Nadat je deze in de grond hebt geplaatst, is het verstandig om de grond goed vochtig te houden. Op deze manier weet je zeker dat je ultiem van jouw bloemen kan genieten!

Stop je de planten in een pot, dan is het net zoals voor je kamerplanten goed om deze regelmatig even wat water te geven. Niemand houdt van bloemen die er maar sipjes bij hangen. Of ze behoefte hebben aan water, kun je checken door simpelweg even je vinger in de grond te steken. Plakt er grond aan je vinger, dan is het nog geen tijd. Is de grond juist heel droog, dan hebben de bollen wel zin in wat vocht.

Extra lang genieten van jouw bloeiende tuin door lasagnebeplanting

Nee, lasagnebeplanting heeft niets te maken met eten, al hebben de laagjes wel iets weg van het Italiaanse gerecht. Bij lasagnebeplanting, ook wel etagebeplanting genoemd, creëer je als het ware een flat met verschillende etages door bloembollen op elkaar te planten in een pot of mand. Hierbij houd je de volgorde van bloeien aan: je start met de laatbloeiers, hier bovenop komt een laag met bloemen die wat eerder bloeien en als laatste plant je de vroegbloeiende bloembollen. Gegarandeerd extra lang plezier van jouw bollen.

En ben je wel toe aan wat leven in de brouwerij? Kies bij het bloembollen planten voor nectarrijke bollen als de tulp, krokus of het sneeuwklokje en krijg bezoek van vlinders, bijen en hommels. Meteen een goed excuus voor het DIY’en van zo’n leuk bijenhotel! Dat wordt een gezellige boel.

Inspiratie voor bloembollen planten

Heb je nog ideeën of inspiratie nodig voor hoe jij jouw bloembollen het mooiste in jouw tuin kan verwerken? Kijk eens naar onze mooiste voortuin ideeën of verdiep je in een speelse bordertuin! Ook kun je je bloembollen juist prachtig gebruiken in een tuin in Japanse stijl of een natuurlijke tuin. Er is genoeg keuze aan verschillende soorten en kleuren bloembollen, voor ieder is er wel wat wils!  

Ben je op zoek naar mooie plantenbakken en andere leuke accessoires voor je bloembollen planten? Schrijf je dan in bij Westwing en mis geen enkele aanbieding.