border tuin met roze en witte bloemen

Een border is een stuk of strook grond in de tuin dat beplant is met allerlei bloeiende en groene planten. Borders vind je terug in zowel voortuinen als achtertuinen. Een tuin border, ook wel bloemperk genoemd, grenst vaak aan een erfafscheiding zoals een schutting, muur of haag. Tuin borders zijn er in allerlei soorten en maten en hoeft dus ook helemaal niet groot te zijn. Aan een kleine border kun je namelijk net zoveel plezier beleven! Met deze tien tips inclusief inspirerende border ideeën kun je zelf een prachtige border tuin maken!

10x border tuin inspiratie

1. Kies de juiste tijd om een tuin border te maken

Een nieuwe tuin border maken doe je het liefst in de herfst, rond de maanden september en oktober. Het voordeel van planten in het najaar is dat de grond alweer wat vochtiger is en dat de planten nog voor de winter kunnen aanslaan. Op deze manier heb je het volgende voorjaar al een mooie bloeiende border. Planten die gevoelig zijn voor vorst kun je beter in het voorjaar planten. Bekijk ook onze zaaikalender zodat je precies weet wanneer je welk gewas het beste kunt planten. Zorg voor goede bordergrond want in goede grond komt je tuin helemaal tot bloei.

2. Bepaal het aantal zonuren op de plek van je border

Je gaat een tuin border maken en weet inmiddels de plek waar je border komt. De volgende stap is om het aantal zonuren op deze plek te bepalen om de juiste planten op de juiste plek te zetten. Zonuren zijn namelijk bepalend voor welke planten er het beste passen in jouw border. Schijnt de volle zon meer dan zes uur per dag op de border, kies dan voor planten die van volle zon houden. Kies voor planten met een halfschaduwsymbool als de zon zo’n vier tot vijf uur per dag op de border schijnt. Schaduwplanten hebben minder dan vier uur per dag zon nodig. Deze planten worden aangeduid met het zwarte zonsymbool.

3. Kies de juiste planten op de juiste plek

Iedere plant groeit in een andere periode. Zo groeit en bloeit de ene plant in de warme zomermaanden, een andere plant doet dat in het najaar. Door in je border tuin te kiezen voor planten uit verschillende bloeiperiodes ziet de border er het hele jaar goed uit en zorg je voor evenwicht. Ben je dol op alles dat groeit en bloeit en kun je niet kiezen? Wees dan toch terughoudend in het gebruik van allerlei verschillende planten. Zorg voor een rustige basis van ongeveer zes verschillende planten. Om evenwicht in de border te creëren kun je deze zes soorten op meerdere plekken in de border laten terugkomen. Je kunt van elke soort drie tot vijf stuks op verschillende plekken planten. Dit zorgt voor harmonie en balans in de border. Nog een handige tip: is jouw tuin border via één kant bereikbaar dan is het handig om hem niet dieper dan zo’n anderhalve meter te maken. Op deze manier kun je toch goed bij de planten komen voor onderhoud.

4: Tuin border maken: de kleurtinten bepalen

Planten en bloemen zijn er in alle kleuren van de regenboog en welke kleur jij kiest voor je border tuin hangt van je eigen smaak af! Want waar de één houdt van een bonte verzameling bloeiende planten houdt de ander juist van elegantie en rust. Een handig hulpmiddel voor het kiezen van kleuren die goed met elkaar combineren in je border is het kleurenwiel. Op de bovenste helft staan de warme kleuren en op de onderste helft staan koele kleuren. Je creëert harmonie en balans door kleuren te kiezen die in het wiel naast elkaar staan. Contrastkleuren staan tegenover elkaar in het wiel. Nog een handig hulpmiddel bij het ontwerpen van je border tuin is om te beginnen met papier en kleurpotloden. Teken je border op schaal en teken daar de blikvangers, vulplanten en structuurplanten in die je van plan bent te gaan kiezen. Wil je nog meer handige tips voor het ontwerpen van je tuin? Lees dan ook ons artikel over je zelf een tuin ontwerpt.

5. Creëer een trapeffect door in lagen te werken

Voor een mooie uitstraling van je tuin border adviseren we je om korte, lage planten aan de voorkant te planten. De hoge planten zet je dan achter in de border. Het is daarom belangrijk dat je van tevoren weet welke planten je kiest en weet hoe ze gaan groeien. Want welke plant wordt er hoger en breder dan de ander? Houd er rekening mee dat planten ruimte nodig hebben om te groeien en zet ze daarom niet te dicht bij elkaar in de border.

6. Planten maar!

We noemden het al eerder, kies voor zo’n zes verschillende soorten tuinplanten voor evenwicht in de tuin border. Door het herhalen van combinaties en kleuren ontstaat er een geheel. Begin met het kiezen van een paar mooie opvallende bloeiers. Dat zijn de blikvangers van je border! Deze zet je op een goed zichtbare plek in de border. Hierna kies je voor planten die vorm en structuur geven aan de border. Deze zorgen ervoor dat je border er het hele jaar goed uit blijft zien. Denk aan allerlei siergrassen, heesters maar ook sedum. Als laatste vul je de open plekken van de border op met “vulplanten”. Dat klinkt een beetje oneerbiedig maar ook vulplanten kunnen mooie bloeiende planten zijn. Ze zijn vaak wat lager en minder opvallend en versterken juist de blikvangers. Een tip van Nederlands bekendste tuinarchitect, Piet Oudolf: kies voor 70% structuurplanten en 30% vulplanten in je border.

7. Border tuin ideeën: losse plantenbakken voor het creëren van diepte

Hoogteverschillen maken een border tuin interessanter en spannender om naar te kijken. Hiervoor kun je heel eenvoudig plantenbakken gebruiken die je vult met bloeiende vaste planten of kruiden. Plaats een plantenbak halverwege de border om dieptewerking te krijgen in de tuin. Nog een voordeel van het plaatsen van plantenbakken is dat je je tuin hiermee groter laat lijken.  

8. Border tuin ideeën: een vlinderborder maken

Vlinders hebben warmte nodig om te kunnen vliegen. Daarom zitten ze graag in de zon op een zonnige, beschutte plek, uit de wind. Je kunt je border tuin speciaal inrichten om allerlei mooie vlinders te lokken. Distelvlinders, citroenvlinders, admiraalvlinders en de kleine vos zijn bijvoorbeeld dol op paarse lavendel en Aubrieta, ook wel Blauwkussen genoemd. De paarse of witte bloemen van de vlinderstruik zijn geliefd bij het dagpauwoog en de kleine vos. Later in het jaar vliegen vlinders graag rond floxen, de spoorbloem en herfstasters. Het goede nieuws is dat in een vlinderborder niet alles strak en opgeruimd hoeft te zijn. Vlinders houden van variatie zoals dode bladeren en afgevallen takken.

9. Border tuin ideeën: kies planten die nuttige insecten aantrekken

Het is leuk en ook nog eens heel waardevol om planten voor de border tuin te kiezen die nuttige insecten aantrekken. Zij bestuiven namelijk fruit en groenten en eten veel voorkomende plaaginsecten die je liever kwijt dan rijk bent in de tuin. Nuttige insecten zijn bijvoorbeeld roofkevers, zweefvliegen, lieveheersbeestjes en duizendpoten. Zij eten slakken, schildluizen en muggen. Zonnebloemen zijn favoriet bij insecten die zich voeden met stuifmeel en nectar. Venkel is een geliefde plant bij zweefvliegen. Andere bloemen die nuttige insecten aantrekken in je border tuin zijn goudsbloemen, moerasbloemen, bosaardbeitjes en kruisdistels

Border tuin ideeën 10: een verse kruidenborder maken

Het is natuurlijk hartstikke leuk om gerechten op te pimpen met je eigen gekweekte verse kruiden. De meeste kruiden zijn makkelijk te kweken en als je nog een zonnige plekje over hebt in je border tuin dan doe je daar niet alleen jezelf maar ook bijen een groot plezier mee! Bloeiende kruidenplanten zitten namelijk vol met nectar. Daarom zijn bijen dol op kruiden als tijm, munt, lavendel, venkel, dille, rozemarijn citroenmelisse, marjolein en lavendel. Met een kruidenborder help je de bijen en zorg je gelijk voor een goede bestuiving van andere bloemen en planten in je border.

Met deze tien inspirerende tuin border ideeën kun je direct aan de slag om zelf een mooie border te maken. Tips nodig voor het planten van bloembollen in je border tuin? We hebben een 3-stappenplan voor je uitgewerkt. Ga je een compleet nieuwe tuin aanleggen? Bekijk dan eens ons artikel over hoe je een tuin ontwerpt.

Je tuin verder opvullen? Wat dacht je van een hottub? Deze kun je zelf maken! Nog meer bijen in je tuin? Bekijk dan eens ons artikel over hoe je een bijenhotel maakt!

Ben je op zoek naar mooie plantenbakken en andere leuke accessoires voor in je border tuin? Schrijf je dan in bij Westwing en mis geen enkele deal voor een prachtige binnen- en buitenruimte!