duurzame tuin met houten stoelen in een groene omgeving

Op een bewuste manier omgaan met de wereld om je heen. We zijn er meer dan ooit mee bezig. Overal schieten duurzame initiatieven de grond uit, we eten biologisch, scheiden ons afval en pakken vaker de fiets dan de auto. Duurzaam leven is een echte trend. Wist je dat je, naast je huis, ook je tuin duurzaam kunt maken? Een duurzame tuin kent veel voordelen. Waar moet je aan denken bij een duurzame tuin? Waarom eigenlijk een duurzame tuin? Welke materialen passen in een duurzame tuin? En hoe richt je dit type tuin in? Je leest in dit artikel alles over een duurzame tuin.

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid omvat eigenlijk alles dat te maken heeft met bewuste keuzes maken waarbij rekening wordt gehouden met de mensen, het milieu en de dieren. Afval scheiden we, we kopen zoveel mogelijk biologische en lokale producten, we proberen chemische middelen in huis zoveel mogelijk te vermijden en we recyclen oude spullen of ze naar de kringloopwinkel. Alles om te zorgen voor een gezond leven voor generaties na de onze.

Ook je tuin kun je verduurzamen. Lees gauw verder en ontdek wat je kunt doen om een duurzame tuin te creëren. Style jouw duurzame tuin met duurzame producten – zoals bijvoorbeeld de poef Bono uit de Westwing Collection.

Voorwaarden voor een eco tuin

Een ecologische tuin is allereerst milieuvriendelijk. Je kunt kiezen voor milieuvriendelijke materialen en je kunt materialen hergebruiken. Daarnaast is de duurzame tuin zoveel als mogelijk natuurlijk. Maak een composthoop, kies duurzame, sterke planten én gebruik uiteraard bij het onderhouden van je tuin geen chemicaliën en bestrijdingsmiddelen. Zo’n tuin werkt als trekpleister voor insecten en dieren. Tot slot is een duurzame tuin een tuin die niet elk jaar opnieuw volledig opnieuw ingericht hoeft te worden. Het mooist is het als de planten, dieren en materialen op dusdanige wijze samenwerken dat ze in harmonie kunnen bestaan elk jaar opnieuw.

Tip! Wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel duurzame items voor je tuin kunt vinden? Maar dan met mooie kortingen, oplopend tot wel 70%?! Registreer je daarom snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw droomtuin te stylen.

Tip! Natuurlijk tuinier je ook duurzaam! Wil je ecologisch tuinieren, kies dan voor handgereedschap in plaats van elektrische varianten. Dat bespaart elektriciteit en is beter voor het milieu. Meer leren over duurzaam tuinieren? Lees ons artikel over dit onderwerp.

Voordelen van een duurzame tuin

Waarom je zou gaan voor een duurzame tuin? Dat is niet zo ingewikkeld. Het kiezen voor een duurzame tuin heeft veel voordelen. 

  • De duurzame tuin is goed voor het milieu. Je ondersteund de natuur.
  • Door voor veel planten te kiezen ondersteun je de strijd tegen klimaatverandering. Doordat planten slechte stoffen uit de lucht filteren, zorgen ze voor schonere lucht en meer zuurstof. Hierdoor kan de warmte beter worden gereguleerd.
  • In principe bespaar je kosten met een duurzame tuin. De duurzame tuin is namelijk een tuin die niet elk jaar volledig op de schop hoeft. Hij kan elk jaar opnieuw groeien en bloeien. Bovendien verbruik je als het goed is, minder water en energie in een duurzame tuin.
  • Een duurzame tuin draagt bij aan de mentale gezondheid! Een kleine groene tuin zorgt voor frisse, gezonde lucht en ziet er bovendien veel mooie uit. Leven in een groene omgeving verhoogt het geluksgevoel en kan zelfs depressie tegengaan. Dit is wetenschappelijk bewezen.

Moestuin in de duurzame tuin

Wat is er leuker dan groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin eten? In de duurzame tuin is een moestuin een geweldige aanvulling. Zelf groenten en fruit verbouwen is tenslotte een stuk duurzamer (het hoeft niet getransporteerd te worden) én gezonder (je weet dat het puur is) dan het in de supermarkt kopen. Kies altijd voor seizoensgroenten!

Wil je meer weten over wanneer je welke groenten het best kunt eten? Bekijk dan eens ons artikel over seizoensgroenten. Hier vind je ook een handige kalender die je kunt downloaden en printen.

duurzame tuin met moestuin

10 tips voor een duurzame tuin

Daar gaan we dan! Hieronder vind je 10 tips zodat jij een duurzame tuin kunt creëren.

1. Een goed begin is het halve werk

Begin met een tuinplan of tuinontwerp. Neem hierin op waar schaduw is en waar zonnige plekken, welke planten kun je kiezen, heb je ruimte voor een vijver en waar kun je een zitje maken?

2. Kies de juiste bodem voor je duurzame tuin

Kies voor een duurzame bodem. Ga niet voor alleen maar gras. Gras heeft namelijk heel veel water nodig en moet vaak gemaaid worden. Hierdoor krijgen insecten minder kans. 

3. Sterke planten

Ga voor sterke, vaste planten die niet te veel onderhoud nodig hebben. Deze soorten blijven staan en bloeien elk jaar opnieuw. Deze soorten zijn vaak minder vatbaar voor ziektes en plagen. Werk ook verticaal en creëer een groene schutting! Er zijn allerlei ideeën voor een groene schutting. Kies er bijvoorbeeld voor om de schutting te bekleden met groenblijvende klimplanten.

4. Maak een composthoop

Maak een composthoop. Hier kun je al je (natuurlijke) etensresten kwijt en het tuinafval. Deze hoop zorgt voor schimmels en bacteriën die de kwaliteit van de grond verbeteren. Heb je geen composthoop? Kies dan voor organische meststoffen.

5. Hout is favoriet in een duurzame tuin

Kies voor duurzame en natuurlijke materialen. Plaats een houten schutting, een houten vlonder of terras en ook zoveel mogelijk houten meubels. Ook bamboe en aluminium gaan erg lang mee. Door tuinverlichting op zonne-energie te kiezen, bespaar je veel! Let bij het kiezen voor houten items op het FCS keurmerk, dit geeft de duurzaamheidsgraad van het hout aan.

6. Ga treasure hunten

Probeer tweedehands spullen of materialen te vinden. Zoek bijvoorbeeld naar tegels en hout dat opnieuw gebruikt kan worden.

7. Zorg voor biodiversiteit

Zorg voor een rijke biodiversiteit – Kies voor veel groene planten. Hierdoor draag je bij aan de strijd tegen klimaatverandering en zorg je voor een rijke biodiversiteit. Op planten komen nu eenmaal meer dieren en insecten af dan op tegels of bestrating. Je kunt ook vogelbadjes neerzetten op warme dagen en kiezen voor een bijenhotel!

8. Beperk het aantal tegels in je tuin

Ga niet voor een compleet betegelde tuin. Hiermee rem je de biodiversiteit. Bovendien kunnen tegels geen water opnemen. Er bestaan wel tegels die meer water doorlaten zoals grasbetontegels. Je kunt als alternatief ook kiezen voor een pad van schelpen, grind, of boomschors.

9. Puur natuur

Gebruik geen chemische middelen. Deze middelen verstoren de ecologische, natuurlijke systemen in je tuin. Het is ideaal als je een composthoop hebt, waarmee je je eigen tuin kunt bemesten. Je kunt ook natuurlijke mest gebruiken. Gebruik ook voor het bestrijden van ongedierte geen chemische stoffen. Kies voor natuurlijke oplossingen voor elk probleem.

Ook handig! Maak zelf een wormenhotel! Deze vloeibare wormenmest kun je gebruiken om jouw tuingrond nog vruchtbaarder te maken.

duurzame tuin met houten tuinset en natuurlijke materialen

10. Bespaar water door regenwater op te vangen

Probeer water te besparen. Een tuin heeft nu eenmaal veel water nodig, maar er zijn manieren om water te besparen. Kies bijvoorbeeld voor een regenton waarmee je natuurlijk regenwater kan gebruiken voor het bewateren van je tuin. Ook een sproeisysteem dat ervoor zorgt dat het water gedoseerd wordt toegepast is een oplossing om minder water te verbruiken.

Tip! Sommige plantensoorten versterken elkaar. Hierdoor houd je ongedierte en ziekte op afstand. Dit wordt combinatieteelt genoemd. Ga jij voor een duurzame tuin? In principe kun je elke tuin duurzaam maken. Of je nu een tuin in Scandinavische of een industriële stijl hebt.

Wil je jouw buitenruimte verduurzamen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor stijlvolle, duurzame tuinmeubels.