tuin met gras en betegeld terras

Een mooi, strak en vooral vol gazon zaaien hoeft niet moeilijk te zijn. Mits je het op de juiste manier aanpakt natuurlijk. Daarom vertellen we je hier alles over gras zaaien. Of het nu om een volledig nieuw gazon gaat of alleen om het ‘opvullen’ van kale plekken. We loodsen je er stap voor stap doorheen. Van spitten tot aan de eerste maaibeurt.  

Gazon aanleggen op 3 manieren 

Een mooi gazon aanleggen kun je op drie verschillende manieren doen. Welke optie je kiest is geheel afhankelijk van je geduld, budget en natuurlijk je voorkeuren. Zo kun je graszoden aanleggen, waardoor je binnen een dag resultaat hebt, maar je kunt ook kunstgras aanleggen. Met die laatste optie heb je uiteraard ook direct resultaat én amper onderhoud aan je gazon. Ga je toch liever voor echt gras en wil je dit zelf aanpakken? Dan kun je natuurlijk ook nog zelf je gras zaaien. Deze derde optie is qua aanleg wat ons betreft de makkelijkste en goedkoopste optie, al moet je er wel een paar weken geduld voor hebben. 

Gras zaaien: wanneer is de beste tijd?

In principe kun je het hele jaar door gras zaaien, maar wel alleen op dagen dat de weersomstandigheden gunstig zijn. Oftewel: geen wind, niet te droog en niet te koud. Daarnaast moet de temperatuur en het vocht in de bodem ook op orde zijn. Zo moet de bodem minimaal 12 graden zijn. De beste periode om dit te doen is over het algemeen in het voorjaar of de nazomer, aangezien de bodem dan over het algemeen vochtig en warm genoeg is.

Om zeker te weten dat je de juiste dag uitkiest om je gras te gaan zaaien is het handig om de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden. Het is namelijk niet prettig als het hard waait, omdat het graszaad dan op plekken belandt waar je juist géén gras wil hebben. Bijvoorbeeld in de border of tussen je tegelvoegen. Ook is het handig als er – na het zaaien – regen voorspeld is. Dan komen de graszaadjes namelijk direct goed in de bodem te liggen waardoor ze niet meer wegwaaien én groeien ze lekker snel uit.

Gras zaaien in het voorjaar 

Wanneer je in het voorjaar gras gaat zaaien kun je dit het beste tegen het einde van het voorjaar doen (tot eind mei). Over het algemeen is de bodemtemperatuur dan namelijk warm genoeg. Is het relatief koud (onder de 15°C) voor de tijd van het jaar? Wacht er dan nog heel eventjes mee tot het iets warmer is.

Gras inzaaien in het voorjaar heeft als voordeel dat je ervan uit kunt gaan dat je een mooi, vol gazon hebt als de zomer eenmaal is aangebroken. Wel bestaat er nog een kans dat het graszaad niet goed kan ontkiemen tijdens koude nachten in het vroege voorjaar. Daarnaast is dit ook de periode dat het onkruid volop uit de grond schiet, waardoor jonge grassprieten zouden kunnen verstikken. Houd dit dus goed in de gaten!

Gras zaaien in het najaar

Ook het najaar (medio augustus tot eind oktober) is de perfecte periode om een nieuw gazon te zaaien. Mits je het niet erg vindt dat je er pas in het voorjaar daarna van kunt genieten natuurlijk. Qua weersomstandigheden is deze periode ideaal omdat het dan over het algemeen warm en vochtig genoeg is om het zaad gelijkmatig te laten ontkiemen. Is er sprake van een relatief warme en droge nazomer? Dan is het uiteraard belangrijk om voldoende bij te sproeien.

Verschillende soorten graszaad 

Wellicht stond je er niet bij stil, maar ook voor gras bestaan er verschillende soorten voor verschillende soorten doeleinden. Spelen er vaak kinderen bij jou in de tuin, of lig je graag met een ligbedje in de tuin? Dan kun je het beste graszaad speciaal voor een speelgazon of gebruiksgazon kiezen. Oftewel: een sterk en dichtbegroeid gazon waarop geleefd kan worden. Gaat het juist om een gazon dat voornamelijk voor de sier is bedoeld, dan kun je daar ook speciaal graszaad voor kopen. 

Zoveel graszaad heb je nodig om een gazon te zaaien

Maar hoeveel graszaad heb je nodig voor een gemiddeld gazon? We kunnen ons voorstellen dat als je in de winkel staat je even geen idee hebt hoeveel je voor jouw gazon moet aanschaffen. Gelukkig is dit vrij gemakkelijk uit te rekenen of af te lezen op de verpakking. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een kilo graszaad voldoende is voor een gazon van 40-50 m². 

Voorbereiding van de bodem 

Om je tuin ‘zaaiklaar’ te maken is het belangrijk dat de ondergrond hier ook goed op wordt voorbereid. Gras moet namelijk ontzettend diep kunnen wortelen om op zoek te gaan naar water in drogere perioden.

Stap 1: bodem omspitten 

Daarom moet je ten eerste de grond omspitten, tot zo’n 20 centimeter diep. Tijdens het spitten draai je de aarde om zodat er lucht in de grond wordt gebracht. Dit kan gemakkelijk met een spade – oftewel: een steekschop –, maar mocht je een erg grote tuin hebben dan is het wellicht een idee een frees of graafmachine te gebruiken. Ligt er nog oud gras? Dan hoef je dit niet eerst te verwijderen. Je kunt dit simpelweg omspitten met de rest van de grond. Dit verteert namelijk heel snel en geeft vervolgens weer nuttige voedingsstoffen af aan het nieuwe gras. 

Wanneer je tijdens het spitten een harde laag tegenkomt is het slim deze te doorbreken met je spade. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat regen- en sproeiwater hierop blijft liggen en vervolgens weer opstijgt in droge periodes in plaats van dat het dieper de grond in zakt. En dat is dan weer niet fijn voor de stevigheid van je gazon! 

Stap 2: onkruid, wortels en troep verwijderen 

Kom je tijdens het spitten onkruid, wortels en troep tegen? Verwijder dit dan gelijk. Zorg er wel voor dat je onkruid met wortel en al verwijdert, anders groeit het binnen de kortste keren terug! 

Stap 3: grond bemesten en bewerken 

Wanneer de grond erg zanderig en niet al te voedselrijk is, is het verstandig om de grond te bemesten met (organische) meststoffen en eventueel een bodemverbeteraar om te zorgen voor een goede verhouding tussen lucht en vocht in de bodem. Hierdoor kunnen wortels zich beter ontwikkelen. Heb je te maken met zware kleigrond? Dan kun je deze lichter maken door er turf of zand door te mengen. 

Leestip! Eerder schreven we al een artikel over het maken van een wormenhotel. Deze vloeibare wormenmest kun je gebruiken om je tuingrond vruchtbaarder te maken.

Stap 4: grond vlakken en licht losharken 

Vervolgens maak je de bodem weer vlak en hark je de bovenste laag heel licht los. Neem hier vooral rustig de tijd voor, want dit bepaalt namelijk uiteindelijk of je gazon mooi vlak wordt! Daarnaast werkt het ook nog eens heerlijk ontspannend! 

Gras zaaien in 4 stappen

Tijd om het graszaad te zaaien! Om ervoor te zorgen dat je gazon gelijkmatig dichtgroeit is het handig om het onderstaande stappenplan te volgen. 

In 4 stappen gras zaaien:

 1. Graszaad zaaien

  Om een vol gazon te krijgen is het belangrijk dat je het graszaad heel gelijkmatig strooit. Dit kun je op twee manieren doen: met een strooiwagen of met de hand. Wanneer je met de hand te werk gaat is het slim om het graszaad eerst in twee porties te verdelen. De ene helft kun je in de lengterichting strooien en de andere helft in de breedterichting. Op die manier is de kans groter dat het zaad netjes en gelijkmatig verspreid ligt. Zorg er daarnaast voor dat je de randen iets meer inzaait voor extra stevigheid van je gazon. 

 2. Graszaad bedekken

  Bedek vervolgens het graszaad met een heel dun laagje zand – maar vooral niet te veel! – om te voorkomen dat de vogels je graszaad opeten. 

 3. Aanstampen

  Wals of loop de ondergrond vervolgens voorzichtig aan om de bodem een laatste keer mooi te egaliseren. Ook zorg je er zo voor dat het graszaad niet wegwaait en sneller ontkiemt. 

 4. Sproeien

  Zoals we eerder al vermeldden is het handig om het gras te zaaien vlak voor een regenbui, maar aangezien je nooit helemaal zeker weet of dit gaat gebeuren kun je er ook voor kiezen om het ‘gazon to be’ meteen te sproeien. Blijft het de dagen daarna droog? Zorg dan dat je het gazon zeker twee tot drie keer per week sproeit. 

  Let op: gebruik voldoende water, maar let er ook op dat je niet te veel water sproeit of een te harde straal gebruikt. Anders kan het graszaad wegspoelen en zal het gras niet overal even vol en gelijkmatig groeien. 

Niet betreden na het gras zaaien! 

Hoe lang het duurt voor je gras begint te groeien is afhankelijk van het zaad en de omgeving, al kun je er wel vanuit gaan dat het graszaad binnen één tot vier weken ontkiemt en wortelt. Ook is het belangrijk dat je de eerste 2 tot 3 weken niet over het gras(zaad) loopt. 

Je gazon (voor het eerst) maaien

Hoewel we ons kunnen voorstellen dat je staat te popelen om je nieuwe gazon voor het eerst te maaien is het af te raden om dit al te doen voor de grassprieten 8 à 10 cm hoog zijn. Dus wacht daar vooral mee tot ze die lengte hebben bereikt. Is het eenmaal zo ver? Maai het gras dan niet korter dan 4,5 tot 5 cm! 

Tip: Je kunt het gemaaide gras ook bewaren om je eigen compost te maken! 

Op den duur zal je ook moeten gaan verticuteren. Hoe, wanneer en waarom dat moet lees je hier

Nu je een mooi, strak gazon hebt is het natuurlijk wel zo leuk om de tuin verder aan te kleden met mooie planten, bomen en bloemen. Benieuwd welke bloemen je wanneer kunt zaaien? Raadpleeg onze handige zaaikalender! Ook leuk voor in je tuin: een bijenhotel! Het goede nieuws? Deze maak je makkelijk zelf!

Geïnspireerd geraakt om direct aan de slag te gaan met je eigen gras zaaien? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige buitenruimte!