koppel in hottub met uitzicht

Droom jij al een tijd van een relaxte oase bij jou in de achtertuin? Van zo’n heerlijk warm bad waar je op welk moment dan ook van kunt genieten, zelfs in de winter? Het lijkt misschien een uitdaging, maar waarom niet: ga zelf een hottub maken! Met een goede voorbereiding, het verzamelen van de juiste onderdelen en het opvragen van goed advies bij professionals, moet het lukken om binnenkort te genieten van een eerste uniek moment in jouw (misschien wel bubbelende) DIY hottub. Maak de loodgieter in je los en ga ervoor! Dromen zijn er tenslotte voor om waar te maken, toch?

DIY hottub: de voorbereidingen

Wanneer je besluit zelf een hottub te maken, heb je waarschijnlijk al een aantal klus-skills onder de knie. Zo niet: lees je dan goed in en laat je adviseren door ervaren hottub-bouwers. Realiseer je:

 • Dat er een goede, waterdichte bak moet komen te staan met onderdelen die tegen hoge hitte kunnen (zoals de waterslangen).
 • Dat, wanneer de hottub er staat, hij ook altijd goed onderhouden moet worden (zowel de buiten- als de binnenkant).
 • Dat het water regelmatig goed gereinigd moet worden: het moet kunnen worden gefilterd en afgevoerd.

Ga jij de uitdaging aan en ben je klaar om zelf een hottub te maken? Superleuk. Dan kun je gaan beginnen met het verzamelen van de onderdelen voor jouw DIY hottub. Wij gaan voor een hottub waarbij je een zogenaamde IBC-container (IBC containers zijn grote bulkcontainers die gebruikt worden voor de opslag van grote hoeveelheden vloeistoffen, zoals water) als basis gebruikt. Deze zijn online verkrijgbaar en niet duur. Het voordeel hiervan is dat je dan een stevige waterbestendige bak hebt met metalen frame waarmee je verder kunt werken.

Benodigdheden voor het maken van een hottub

Wat je verder naast de IBC-container nodig hebt:

 • Decoupeerzaag
 • Metaal- en houtboor
 • Op maat gezaagde houten latten (voor het frame en de buitenkant)
 • Waterpomp
 • Houtkachel met koperen spiraal
 • (glaswol) isolatiemateriaal
 • 1x kneldraadstuk
 • 2x knel knie
 • 1x verloopsok
 • 2x koperen steunhuls
 • 1x draad fitting connectiemoer
 • 2x kraanstuk met inwendige schroefdraad
 • 2x slangkoppeling
 • Gummiringen (driekwart en een half)
 • Teflon tape
 • 2x koperen buizen (een van 0,5 mm en een van 15 mm).
 • We gaan hierbij uit van 2 intex waterslangen (van 28-32 mm) die passen op een gangbare (vijver-) circulatiepomp.

Stappenplan voor het maken van een hottub

Voor de DIY hottub geldt dat je de watercirculatie, de hottub zelf en de warmtebron (in dit geval de spiraal in een externe houtkachel) aan elkaar moet gaan verbinden en dat je de container gaat voorzien voor een mooie houten behuizing.

 1. IBC-container aanschaffen

  Check bij het aanschaffen van de IBC-container wat de inhoud ervan is geweest. Het beste is een lege, nog niet gebruikte ergens op de kop te tikken, of eentje waar water in heeft gezeten. De container moet namelijk van tevoren goed gereinigd worden. Zaag (met een decoupeerzaag), voordat je dat doet, netjes de bovenkant van de container af.
 2. Timmeren

  Timmer nu aan de boven- en onderkant van het metalen frame houten latten waar de houten behuizing (de buitenkant van de hottub) tegenaan bevestigd kan worden.
 3. Waterdicht circuit maken

  Maak een waterdicht circuit met de twee intex waterslangen, de spiraal in de kachel en de pomp.
 4. Houten behuizing maken

  Bedenk hoeveel hout je nodig hebt voor de houten behuizing van de hottub. Zaag, of laat de houten latten op maat zagen, en bevestig ze tegen het houten frame dat je als eerste maakte. Plaats op hetzelfde moment het isolatiemateriaal tussen het metaal van de container en het te bevestigen hout.
 5. Isolatiemateriaal plaatsen

  Plaats bovenop de plastic, afgezaagde randen van de container isolatiemateriaal voor buizen. Hiermee haal je de scherpe randen weg en creëer je een heerlijke hoofdsteun. Plaats hier vervolgens een houten frame overheen.
 6. Beits de hottub in jouw favoriete kleur

  Beits de hottub in een door jouw gewenste kleur. Herhaal dit jaarlijks om de hottub goed te beschermen.

Jouw DIY hottub is klaar voor gebruik! Misschien wil je nog een extra houten trapje? Die kun je zelf maken, of je kunt deze los kopen. Bedenk ook wat voor een soort reinigingssysteem je wilt gebruiken. Er bestaan speciale filters voor in de hottub, of maak gebruik van reinigingstabletten (deze bevatten wel chloor).

Tip!… Omring de hottub met een lichtslinger of ledlichtjes voor een extra vleugje romantiek.

Nog meer tips voor in de tuin

Nu de hottub staat te stomen, ben je misschien op dreef en realiseer je je dat je nu ook andere dromen waar kunt gaan maken. Die veranda die je in gedachten had? Zo eentje als uit een Amerikaanse film? Ook die kun je zelf bouwen. Straks zit jij daar schommelend in een schommelstoel rustig je krantje in te lezen. En misschien kijk je dan wel tevreden uit over jouw natuurlijke tuin, waar alles wild groeit en daardoor extra tot zijn recht komt. Wil je naast de warmte van de hottub, af en toe een verfrissende duik? Ook dat kan! Volg ons stappenplan voor het maken van een zwemvijver.

Wij hebben allerlei (DIY) tips voor in de tuin verzameld waar jij het komend seizoen heel goed mee doorkomt. Je vindt hier antwoord op vragen over het zaaien of verticuteren van gras, het aanleggen van een terras, het maken van een pergola of schutting en nog veel meer. Van het goed leren herkennen en verwijderen van onkruid en het planten van bloembollen, tot het aanleggen van een Japanse tuin (inclusief kleine waterval!). You name it, we got it!

Geïnspireerd geraakt om zelf aan de slag te gaan met jouw hottub maken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je tuin in te richten!