balkon met kunstgras en lampjes

Natuurlijk is kunstgras lang niet voor iedereen weggelegd. Maar mocht je niet gezegend zijn met groene vingers, of geen tijd hebben om je tuin te onderhouden, dan is kunstgras in je tuin zeker het overwegen waard! Wij geven je hier alle tips over je eigen kunstgras leggen!

De voordelen van kunstgras in je tuin

Hoewel er vast genoeg mensen zijn die je voor gek verklaren, kun je niet ontkennen dat kunstgras een hoop voordelen heeft ten opzichte van echt gras. Nog niet helemaal overtuigd? We zetten ze voor je op een rijtje.

 • Nooit meer grasmaaien: Waar je bij écht gras het grootste gedeelte van het jaar je gazon toch zeker wel één keer per week moet maaien, hoef je dit bij kunstgras niet te doen. Nooit! Hiermee bespaar je toch zeker wel zo’n 30 uur per jaar mee! 
 • Nooit meer water geven: Ook hoef je geen water meer te geven. Buiten het feit dat je hier jaarlijks heel wat uurtjes én euro’s mee bespaart, is dit ook vooral tijdens de extreem droge periodes wel zo fijn. Het is namelijk al meerdere keren voorgekomen dat je je tuin niet mag sproeien tijdens langdurige hittegolven wegens watertekort. Met kunstgras hoef je je daar in ieder geval geen zorgen meer om te maken. 
 • Niet van echt te onderscheiden: Ook voor het aanzicht hoef je het niet te laten. Kunstgras is tegenwoordig amper van echt te onderscheiden, mits je een kwalitatief merk uitkiest natuurlijk. 
 • Gras op je dakterras: Gras op een dakterras werkt helaas niet, maar kunstgras daarentegen wel! Dag saaie tegels, hallo mooi gazonnetje! 
 • Geen onderhoud: Ook om overig onderhoud hoef je je geen zorgen te maken met kunstgras. Onkruid verwijderen, kale plekken inzaaien, verticuteren… dit is allemaal voorgoed verleden tijd! 
 • Geen verkleuringen: Je hoeft maar even niet op te letten, of je hebt al lelijke plekken en verkleuring in je gazon. Tenminste… bij echt gras. Dit kan komen door de zon, de schaduw of zware objecten zoals bloempotten die zonlicht blokkeren. Bij kunstgras hoef je daar gelukkig geen rekening mee te houden. Dit blijft namelijk altijd egaal van kleur! 
 • Het gras is altijd groener bij…: jou! Het hele jaar door zelfs! 

Zelf kunstgras leggen 

Wil je zelf kunstgras leggen? Met wat handigheid, inzicht en een helder stappenplan is dat goed te doen. Wij vertellen stap voor stap hoe je dit aanpakt. 

Benodigdheden om zelf kunstgras te leggen 

Uiteraard heb je voldoende kunstgras nodig. Maar daarmee ben je er nog niet. Zorg dat je het volgende ‘in tuin’ hebt voordat je begint: 

 • Kunstgras
 • Werkhandschoenen 
 • Een kruiwagen 
 • Een schep 
 • Een hark
 • Brekerzand of kwartszand (genoeg voor een laag van 5 tot 10 cm onder het gehele oppervlak) 
 • Een (aangesloten) tuinslang 
 • Een wals of trilstamper 
 • Een rechte balk 
 • Stabilisatiedoek 
 • Een stanleymes 
 • Kunstgrastape of lijmband
 • Een hamer 
 • Kunstgrashaken 
 • Een kunstgrasborstel (een borstel of bezem met harde haren werkt ook prima) 

Tot slot is er nog iets waar je genoeg van moet hebben: tijd! Hoe lang je bezig bent met kunstgras leggen verschilt natuurlijk per grootte en vorm van de tuin. Maar bij een gazon van 10 bij 4 meter kun je uitgaan van 2 tot 6 uur werk. Is je tuin kleiner, dan hoef je inderdaad minder te leggen, maar vergis je er niet in. Je bent evengoed nog best wat tijd kwijt aan de voorbereiding, het snijden en het plakken. Ook rondingen en hoeken vragen net even wat meer aandacht en tijd. Ons advies voor een strak kunstgazon: neem er rustig de tijd voor en raffel het niet af. 

Kunstgras aanleggen: een stappenplan

Volg de 11 stappen hieronder voor het leggen van je eigen kunstgras.

Stap 1: oud gras verwijderen en grond afgraven voor je begint met kunstgras leggen

Ten eerste is het belangrijk om de ondergrond voor te bereiden voordat je begint met kunstgras leggen. Hiervoor moet je eerst zorgen dat de ondergrond volledig vrij wordt gemaakt van gras, tegels, bladeren, stenen, takken en ander tuinafval. Ook moet je de grond ongeveer 8 cm diep uitgraven. Daarna kun je de grond egaliseren met een hark. 

Stap 2: zandbed aanbrengen

Wanneer de ondergrond volledig geëgaliseerd is breng je een zandbed van 5 tot 10 cm aan. Hiervoor kun je kwartszand of brekerzand gebruiken. Kwartszand wordt vaak gebruikt voor kunstgras, maar brekerzand werkt ook goed omdat het stabiel, grof en waterdoorlatend is. 

Stap 3: zandbed inwateren en uitvlakken

Vervolgens kun je het zandbed inwateren en met een wals of trilstamper stabiel en compact maken. Doe dit wel secuur, want wanneer er hobbels of kuilen achteblijven zul je dit later terugzien in je gazon! 

Stap 4: onderdoek plaatsen

Tijd om het stabilisatiedoek op het zandbed te plaatsen. Dit onderdoek heeft twee functies: ten eerste zorgt het ervoor dat er geen onkruid door het kunstgras groeit. Ten tweede voorkomt het deuken in je kunstgras wanneer er op gespeeld wordt.

Stap 5: kunstgras leggen

Dan kunnen we nu eindelijk beginnen met het kunstgras leggen. Het beste kun je allereerst het kunstgras helemaal uitrollen en eventuele plooien rechttrekken. Daarnaast is het belangrijk dat je – net als bij het leggen van tapijt – goed let op de vleug. De vleug is de richting waarin de sprieten staan. Om kleurverschil te voorkomen is het dus belangrijk dat de vleug op alle stukken kunstgras dezelfde richting op liggen! Bestaat je gazon straks uit één lap kunstgras, dan maakt de vleugrichting niet zo veel uit. 

Stap 6: naden snijden

Om te zorgen dat je straks geen naden ziet moet je niet alleen op de vleug letten, maar ook moeten de naden goed op elkaar aansluiten. Wanneer de twee lappen kunstgras naast elkaar liggen sla je de zijdes een stukje terug, waarna je van beide kanten 1 à 2 stiknaden in de lengte afsnijdt met een stanleymes. Let hierbij wel goed op dat je aan de onderkant lángs (en niet dóór) de stiknaad snijdt, met de richting van de vezels mee. Leg de twee kunstgrasdelen vervolgens weer tegen elkaar aan en controleer of ze op elkaar aansluiten.   

Stap 7: naden lijmen

Tijd om te plakken! Wanneer je de randen netjes hebt afgesneden en gecontroleerd hebt of ze netjes op elkaar aansluiten sla je ze nogmaals voorzichtig terug. Vervolgens leg je kunstgrastape onder de naad en kun je het kunstgras weer terugslaan. Wrijf er nu voorzichtig over zodat beide delen zich bevestigen aan de tape. Herhaal deze stappen ook bij de andere grasmatten, mocht je gazon uit meer dan twee lappen kunstgras bestaan. Na ongeveer een uur zitten ze muurvast aan elkaar ondergrond. 

Stap 8: randen wegsnijden na het kunstgras leggen

Het is vrij logisch dat je gazon niet geheel recht afloopt bij de randjes. Daarom zal je na het leggen en lijmen hier en daar nog wat kunstgras weg moeten snijden. Op die manier zorg je ervoor dat het gras mooi aansluit op muren, schuttingen en andere objecten. 

Stap 9: kunstgrashaken bevestigen

Om te zorgen dat het kunstgras beter op z’n plek blijft liggen is het handig om op de hoeken van je gazon kunstgrashaken in de grond te slaan met een hamer. Sla er daarna nog een aantal extra in langs de randen en houd hierbij een afstand van 50 cm aan. 

Stap 10: kunstgras bezanden

Deze stap is optioneel, maar zeker wel aan te raden. Door je kunstgras te bezanden slijt je kunstgras minder snel en wordt je grasmat zwaarder, waardoor het minder snel verplaatst. Daarnaast ondersteunt het de kunstgrasvezels waardoor ze beter rechtop blijven staan. 
Hoeveel kwartszand je voor deze stap moet gebruiken is afhankelijk van de grootte van je kunstgazon, maar ook van de mate waarop het gras gebruikt gaat worden. Hoe meer erop gelopen en gespeeld wordt, des te meer zand we adviseren. Over het algemeen kun je uitgaan van 5 kilo per vierkante meter, maar wees dus vooral niet te zuinig als er veel op gespeeld wordt! 

Stap 11: borstelen

Of je nu wel of geen laagje zand hebt gestrooid, even naborstelen met een harde bezem of borstel is sowieso aan te raden. Aangezien het kunstgras op een rol wordt geleverd zijn de vezels vaak flink platgedrukt. Wanneer je dit even in tegengestelde richting opborstelt ziet het er weer prachtig uit! 
Voilà, nu kun je zelf ook kunstgras leggen! Tot slot is er nog maar één belangrijke taak: genieten van jouw onderhoudsvrije, groene tuin!

Nog één klein dingetje na het kunstgras leggen…. 

We begrijpen dat het heerlijk is om amper naar je onderhoudsvrije tuin om te hoeven kijken. Maar toch vinden we het belangrijk om te benadrukken dat het evengoed belangrijk is om je tuin hier en daar nog aan te vullen met voldoende planten, bloemen en bomen. Wel zo fijn voor de bijtjes, vlinders en andere insecten, toch?! Op zoek naar een onderhoudsvriendelijke heester die je vrijwel nooit hoeft te snoeien én die het hele jaar groen blijft? Dan is de sneeuwbal iets voor jou! Ook leuk voor de bijtjes: een bijenhotel!

Geïnspireerd geraakt om direct aan de slag te gaan met je eigen kunstgras leggen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige buitenruimte!