houten hangstoel met taupe kussens

Er zijn allerhande stijlen waar jij uit kan kiezen voor jouw tuin: een tuin in Japanse stijl, een moderne en eigentijdse tuin of een tuin met een vintage look. Steeds populairder wordt de natuurlijke tuin, waarbij flora en fauna volop de ruimte krijgen. Duurzaamheid, plant- en diervriendelijk staan in deze tuin echt centraal. De natuurlijke tuin heeft een soort nonchalante feeling, omdat de plek er vooral niet aangelegd uit hoort te zien. Je creëert je eigen stuk ‘wilde natuur’ in jouw achtertuin! Maar natuurlijk wel op een gestructureerde manier. Hoe dan? In dit artikel helpen we je met het ontwerpen en creëren van jouw perfecte natuurlijke tuin.

Voor natuurlijke tuinen gebruik je… natuurlijke materialen!

Een wilde tuin is niet zo wild als deze lijkt. Vaak hebben de eigenaren van deze tuinen goed nagedacht over hun ontwerp en hebben ze gebruik gemaakt van allerlei natuurlijke materialen. Dit is de key van een natuurlijke tuin, zelfs voor de afscheiding en bestrating houd je dit bij het aanleggen in je achterhoofd. Wat er echt niet mag ontbreken in jouw natuurtuin lees je hieronder!

Laat het maar woekeren in je wilde tuin

Wat is nou een natuurlijke tuin zonder bloemen en planten? Het is dan ook essentieel om hier veel aandacht aan te besteden. Inheemse soorten maken altijd onderdeel uit van de wilde tuin. Denk bijvoorbeeld aan wilde rozen, vergeet-me-nietjes of die schattige gele boterbloemen. Deze laatste twee soorten hebben als kenmerk dat ze kunnen woekeren, maar dat is in een natuurlijke tuin helemaal niet erg. Het kost je misschien wat meer onderhoud, maar je krijgt er zoveel moois voor terug!

Vind je het nog lastig om je borders of beplantingsvlakken voor jouw wilde tuin in te richten? Een tip: kijk eerst naar de vorm van de planten. Zo kun je voor de eerste rij planten wat lagere, bredere soorten gebruiken en plant je op de middelste rij wat hogere, maar vooral langere bloeiers. Op deze manier is er altijd kleur in jouw natuurlijke tuin te vinden. Voor de laatste en achterste rij zet je een dunne strook aan hoge planten neer. Het mooiste is als je hiervoor soorten kiest die nauwelijks blad hebben, denk aan mooie grassen. Belangrijk: Vergeet niet om soorten te mixen. Gebruik voor elke rij verschillende soorten bloemen en planten, zodat het geheel er niet te gemaakt uitziet. Zo creëer je een echte wilde uitstraling.

De bloemetjes en de bijtjes in een natuurlijke tuin

Misschien wel hét kenmerk van natuurlijke tuinen: er is altijd leven in de brouwerij door de aanwezigheid van dieren en insecten. Zoek zeker een aantal bloemen en planten uit die aantrekkelijk zijn voor de fauna. Plant bijvoorbeeld lavendel, rode zonnehoed en de vlinderstruik om bezoek te krijgen van vlinders. Voor wat hoogteverschil en om je tuin aantrekkelijk te maken voor vogels, zet je bomen in je tuin. Een berk is een boom met een ruwe schors en met takken die dicht op elkaar groeien: perfect voor vogels! Heb je je verrekijker al bij de hand?

Vind je dat nog niet genoeg? Ook met de decoratie van je tuin kun je de beestjes naar jouw tuin lokken. Heb je er al aan gedacht om een vogelhuisje op te hangen of een insectenhotel te plaatsen? Het is niet alleen gezellig, het zorgt er ook nog voor dat de dieren en insecten een veilige plaats hebben om zich terug te trekken. Met het DIY’en van een bijenhotel heeft de met uitsterven bedreigde bij een fijn onderkomen voor de eitjes. Draag jouw steentje bij aan de natuur en creëer een diervriendelijke tuin.

Een natuurlijke look voor de bestrating en afscheiding

We noemden het net al even, maar voor het aanleggen van een natuurlijke tuin is het essentieel dat je voor de afscheiding met de buren en bestrating ook voor materialen met een natuurlijke uitstraling kiest. Ga je helemaal voor de wilde look? Kies er dan voor om een zandpaadje door je tuin heen te maken. Of leg een pad van keien, grind of kiezels in een neutrale kleur aan!

Natuurlijk kun je om rust en eenheid in je tuin te creëren ook gebruik maken van hout. Maak bijvoorbeeld van houten planken een weg door je tuin. Een pad van houtsnippers of boomschors versterkt de natuurlijke uitstraling. Voor een robuust uiterlijk experimenteer je met een pad van boomstronken in verschillende hoogtes. Ook leuk voor de kids!

Ook de standaard keuzes als tegels doen het goed in een natuurlijke tuin. Zorg er dan wel voor dat je het rustig houdt en niet aan de haal gaat met felle kleuren. Zo staan tegels van betonsteen prachtig in je tuin. Deze zijn ook nog eens duurzaam en kleurvast. En met een pad van oude waaltjes geef je net dat beetje extra aan jouw natuurtuin. Keuze genoeg!

De afscheiding van je tuin mogen we niet vergeten, want dit kan je tuin maken of breken. Met een natuurlijke schutting als van wilgenhekken of boomschorsmatten maak je jouw tuin helemaal af. Ben je fan van de bohemian stijl? Een schutting van bamboe of riet maakt je tuin net wat exotischer, maar nog steeds natuurlijk. Een stenen muurtje in een rustige tint gaat ook altijd samen met de wilde tuin.

Maak jouw natuurlijke tuin helemaal af!

Vind je het heerlijk om ’s avonds buiten te zitten, maar heb je het snel koud of koelt het je nog wat te rap af? Een vuurplaats houd je warm en past perfect in een natuurlijke tuin. Geweldig met de kinderen om marshmallows te roosteren of met je visite en een goed glas wijn. Zo’n vuurtje geeft een hoop sfeer! Gelukkig is het maken van een vuurplaats helemaal niet moeilijk. Je hebt al een mooie vuurplaats door een vuurschaal te plaatsen op een hoop met stenen en hier wat houten bankjes omheen te plaatsen. Zo makkelijk is het! De Scandi stijl voelt zich helemaal thuis in een natuurlijke tuin! Benieuwd hoe je ‘m inricht? Lees dan snel ons artikel en ontdek 5 tips voor een op-en-top Scandinavische tuin.

Ook leuk is het zelf bouwen van een houten hottub. Bouw als natuurlijk zitplekje een houten veranda of pergola. Of misschien heb je altijd wel gedroomd van een zwemvijver of een eigen moestuintje? En vergeet dan zeker niet zelf een wormenhotel te maken! Met een natuurlijke tuin kun je alle kanten op: back to basic of misschien wel een natuurtuin met wat meer luxe. Richt deze helemaal naar jouw smaak in! En vergeet ook zeker niet je schutting op te leuken!

Ben je op zoek naar mooie plantenbakken en andere leuke accessoires voor je natuurlijke tuin? Schrijf je dan in bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!