houten tafel met wit servies

Ben je niet gezegend met groene vingers? Of heb je simpelweg geen tijd of zin om veel aandacht te besteden aan het onderhouden van je tuin? No worries, wij vertellen je aan de hand van 6 tips hoe je een onderhoudsvrije tuin inricht, zonder dat het er saai, kaal of als een schoolplein uitziet!

6x tips voor het inrichten van een onderhoudsvrije tuin

Tip 1: kies niet voor bestrating

Ga je een tuinontwerp maken voor je onderhoudsvrije tuin en denk je: “Ik gooi m’n tuin gewoon vol met tegels, dan heb ik niks meer met groen te maken”, dan vergis je je. Want hoe meer tegels, des te meer voegen. En hoe meer voegen, des te meer onkruid! En onkruid is nou precies wat niemand in z’n tuin wil, ongeacht hoe groen je vingers zijn. Met name diepwortelend onkruid zoals heermoes (of ook wel ‘kattenstaart’) is vreselijk om te verwijderen. De wortels hiervan kunnen meterslang worden, waardoor het vrijwel onmogelijk is deze in z’n geheel te verwijderen. Daarnaast heb je met tegels niet alleen te maken met onkruid verwijderen en voegen krabben, maar ook met groene aanslag en regelmatig vegen. Allesbehalve onderhoudsvrij dus!

Wil je toch graag tegels in je onderhoudsvrije tuin? Beperk de bestrating dan in ieder geval tot daar waar het echt nodig is. Bijvoorbeeld alleen bij het terras of een paadje. Ook is het aan te raden om in dat geval voor grotere tegels te gaan, zodat je minder voegen krijgt. Wil je een speels paadje aanleggen zonder iedere keer de voegen te moeten krabben? Kies dan voor mooie flagstones in je tuin! 

Tip 2: gebruik mulch in je onderhoudsvrije tuin

Door een mulchlaag over de aarde tussen je beplanting te strooien voorkom je dat de aarde uitdroogt. Bovendien onderdrukt het onkruid. Mulch bestaat er in verschillende varianten. Zo kan het van grind of schelpen gemaakt zijn, maar wanneer je voor een organische variant (zoals compost of houtsnippers) kiest heeft dit als extra voordeel dat het ook nog voedingsstoffen aan de bodem geeft. Kortom, mulch bespaart je veel tijd en moeite op het gebied van bewateren, wieden én bemesten. Het ideale hulpmiddel voor je onderhoudsvrije tuin dus!

Oja, en ben je geen fan van ongewenste katten in je tuin? Ook dan is het aan te raden om een laag mulch van bijvoorbeeld cacaodoppen of boomschors aan te leggen. Dit vinden katten namelijk helemaal niet fijn om in te graven!

Tip 3: kies voor bodembedekkers in je onderhoudsvrije tuin

Omdat kale aarde van nature bedekt wil worden groeit het doorgaans snel dicht met onkruid of gras. Maar als je bodembedekkende planten plaatst krijgt onkruid geen kans. De eerste twee jaar zal je misschien af en toe nog wat onkruid moeten verwijderen, maar daarna heb je er geen omkijken meer naar. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor extra kleur in je tuin zonder dat je er veel werk aan hebt.

Op zoek naar mooie én nuttige bodembedekkers voor in je onderhoudsvrije tuin? Dan is het allereerst handig om te bepalen of ze in de zon of schaduw komen te staan. Daarnaast is het wellicht ook prettig om planten te kiezen die het hele jaar door groen blijven. We hebben enkele van onze favoriete bodembedekkers voor je op een rijtje gezet.

Onze favoriete bodembedekkers voor in je onderhoudsvrije tuin

De volgende planten zijn te gebruiken in de zon en schaduw:

Deze planten houden van halfschaduw én zijn groenblijvend:

 • Kleine maagdenpalm;
 • Gillenia;
 • Pachysandra;
 • Mansoor;
 • Vrouwenmantel;

Tip 4: (kunst)gras

Wil je graag een mooi gazon in je onderhoudsvrije tuin, maar heb je geen tijd en zin om wekelijks te maaien en te sproeien? Dan is kunstgras wellicht een goede optie. Mits je kwalitatief kunstgras uitzoekt is het namelijk amper van echt gras te onderscheiden. Daarnaast heeft kunstgras ontzettend veel voordelen op het gebied van onderhoud. (Spoiler: je hebt er eigenlijk gewoon géén onderhoud aan). Het aanleggen van kunstgras is wel even een klus waar je de tijd voor moet nemen, maar het resultaat is het zeker waard!

Ga je toch liever voor écht gras? Dan kun je natuurlijk ook gewoon voor een echt gazon kiezen. Uiteraard zit hier wel alsnog wat werk aan – denk aan gras zaaien, maaien en verticuteren – maar dit is gelukkig allemaal redelijk goed te overzien, mits je wat hulpmiddelen inschakelt. Je kunt het jezelf immers zo moeilijk maken als je zelf wil. Geen zin in een wekelijkse maai work-out? Schakel dan een robotmaaier in! Bang om het gazon en je beplanting uit te laten drogen? Installeer dan sprinklers.

Tip 5: leg een border aan met onderhoudsarme planten

Een onderhoudsvrije tuin hebben betekent niet dat er dan geen ruimte voor beplanting is. Sterker nog, een mooie border met onderhoudsarme planten is juist de perfecte manier om je onderhoudsvrije tuin aan te kleden zonder dat je er al te veel werk aan hebt. Uiteraard moet je hier dan wel de juiste beplanting voor kiezen die niet te veel aandacht vragen.

Enkele voorbeelden van planten en struiken die weinig aandacht vragen, maar wél veel kleur geven aan je tuin zijn:

 • Viburnum tinus, oftewel de ‘Sneeuwbal’: blijft het hele jaar groen en bloeit met prachtige witte bollen.
 • Zonnehoed: houdt van een plekje in de volle zon en bloeit zeer lang. 
 • Schoenlappersplant: blijft ook het hele jaar groen met leerachtige bladeren en bloeit in de zomer met roze, paarse of witte bloemen.
 • Naaldvaren: perfect voor schaduwrijke tuinen én blijft zelfs in de winter prachtig groen.
 • Hosta: fraaie vaste plant die goed gedijt in de schaduw. In de winter verdwijnt ‘ie even, maar in het voorjaar verschijnt ‘ie weer!
 • Leliegras: een echte laatbloeier die voor de mooiste kleuren zorgt als de meeste andere planten in je tuin al uitgebloeid zijn.
 • Kalimeris incisa (Japanse aster): bloeit van augustus tot oktober met witte, lila of paarse bloemen én heeft de fijne eigenschap dat er geen onkruid tussen kan groeien.
 • Brunnera macrophylla: Deze plant met blauwe bloemetjes wordt ook wel ‘Kaukasisch vergeet-me-nietje’ genoemd en doet het goed in de schaduw.

Hulp nodig bij het aanleggen van een mooie en praktische border in je onderhoudsvrije tuin? We geven je in ons artikel over border tuinen een aantal handige tips!

Tip 6: kies géén potten

Vooral wanneer de tuin grotendeels betegeld is kiezen mensen er vaak voor om groen te compenseren door potten met bloemen en planten neer te zetten. Hoewel dit er leuk uitziet valt het toch vies tegen qua onderhoud. Planten in potten vragen namelijk veel meer aandacht dan planten die in de volle grond staan. Ze zijn namelijk afhankelijk van de toevoer van water en voedingsstoffen, aangezien ze dit niet zelf uit de grond kunnen halen. Vergeet je dit? Dan hebben de planten het zwaar en redden ze het mogelijk niet. Tot slot kunnen potten ook niet altijd even goed tegen de vrieskou, waardoor ze snel kunnen barsten.

Wil je toch graag een mooie plantenbak in je tuin? Kies dan voor een houten variant. Deze is beter bestand tegen het winterse weer! Wist je trouwens dat je die vrij gemakkelijk zelf kunt maken?

Ben je op zoek naar mooie plantenbakken en andere leuke accessoires voor je onderhoudsvrije tuin? Schrijf je dan in bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!