paardenbloem

Onkruid is een kruid maar dan op een ongewenste plek in je mooie tuin of gazon. Het zijn groene planten die staan op een plek waar je ze liever niet wilt hebben. Een klein beetje onkruid in je prachtig aangelegde tuin hoeft geen enkel probleem te zijn. Onkruid kan namelijk ook heel mooi zijn. Het mooiste is immers als de natuur gewoon zijn gang kan gaan. Raakt je tuin toch overwoekerd of erger je je aan het onkruid dat zich opdringt tussen de tegels van je gazon of oprit, dan is het tijd om in actie te komen en het onkruid te verwijderen. Lees snel verder en ontdek hoe je onder andere heermoes kunt bestrijden!

Goed tuinonderhoud is weinig onkruid

Het voorkomen van onkruid is altijd beter dan genezen en daarom begint het al bij het slim ontwerpen van je tuin. De combinatie van een goed ontworpen tuin én de juiste plantenkeuze met behulp van een beplantingsplan zorgen namelijk voor minder ongewenste plantengroei en onkruid. In de stijlgids tuin ontwerpen helpen we je op weg bij het maken van een tuinontwerp en geven we praktische tips en tricks hoe je dat zelf kunt doen. Naast kiezen voor een goed doordacht tuinontwerp kun je op hele eenvoudige wijze de groei van onkruid voorkomen:

 • Onkruid heeft licht nodig om te groeien. Houd daarom de bodem goed bedekt met bodembedekkende planten zodat onkruid niet kan groeien.
 • Regelmatig schoffelen en wieden zorgt ervoor dat de grond los blijft en onkruid geen kans krijgt om te groeien.
 • Door de tegels op het terras regelmatig te vegen voorkom je onkruid- en mosvorming tussen de tegels.
 • Duikt er toch onkruid op? Trek het er met wortel en al zo snel mogelijk uit.

Onkruid herkennen

Natuurlijk wil je zeker weten dat je wel onkruid en niet allerlei bijzondere flora uit je tuin of border verwijdert. Daarom is de eerste stap naar een onkruidvrije tuin dat je onkruid herkent. En eigenlijk is onkruid herkennen heel gemakkelijk! Als jij vindt dat er een plantje groeit op een plek waar je ‘m liever niet hebt, dan is het onkruid. Zo simpel is dat. Ga je onkruid verwijderen, en heb je absoluut geen groene vingers en wil je toch zeker weten dat je ook écht wel het juiste onkruid verwijdert? Tegenwoordig zijn er allerlei handige planten- en tuin apps voor Android en Apple die je kunt downloaden op je smartphone. Je maakt een foto van het tuinplantje en vervolgens vertelt de app tot in detail welk plantje jij voor je hebt. Een soort -Shazam- voor planten dus! Op deze manier bepaal je zelf of een plantje onkruid is.

Soorten onkruid 

Ga je onkruid verwijderen dan is het handig om te weten dat er twee soorten onkruid zijn. Namelijk zaadonkruid en wortelonkruid. Als je er op tijd bij bent dan is zaadonkruid heel makkelijk te verwijderen. Het verspreidt zich namelijk via het zaad. Zorg er dus voor dat er zo min mogelijk zaad op de grond valt zodat er geen plantjes kunnen groeien. Weghalen van deze soort onkruid doe je dan gewoon met de hand of een schoffel, lekker easy! Wortelonkruid verspreid via de oersterke wortels. Het is daarom van groot belang dat je het plantje met wortel en al verwijdert. Blijft er toch nog een stukje wortel in de grond achter? Ook afgebroken wortels kunnen gewoon weer uitlopen. Wortelonkruid is daardoor een stuk hardnekkiger dan zaadonkruid.

Onkruid verwijderen: de top 10

In Nederland zijn er ongeveer honderd wilde plantensoorten die regelmatig ongewenst in tuinen opduiken. Hieronder zie je een overzicht van de tien meest voorkomende onkruidsoorten.

10 soorten onkruid:

 1. Zevenblad

  Deze vaste plant bloeit van mei t/m juli en herken je aan de zeven blaadjes. De plant wordt ook wel ‘tuinmansverdriet’ genoemd vanwege de ijzersterke wortels en razendsnelle vermeerdering.

 2. Heermoes

  Dit groene kruid wordt ook wel paardenstaart genoemd en herken je aan de zijkanten die langer zijn dan de hoofdstengel. Verderop in het artikel geven we extra tips voor het bestrijden van dit type onkruid.

 3. Haagwinde

  Deze klimmende plant met trechtervormige witte bloemen slingert zich overal omheen. De lange wortels zitten diep in de grond. 

 4. Distels

  Stekelige plant met bloemen in de hoofdjes. De zaden verspreiden zich heel makkelijk en daarom is het een hardnekkig onkruid.

 5. Kweekgras

  Dit groene wortelonkruid maakt gebruik van lange ondergrondse wortels om zichzelf te verspreiden.

 6. Paardenbloem

  Je herkent paardenbloem aan de gele bloem. Na de bloei wordt de paardenbloem een grijs witte bol met pluisjes eraan. Paardenbloemen vermeerderen zich door de zaadjes in de pluisjes en via de wortels.

 7. Brandnetel

  Groene plant met een dikke harige steel en gekartelde bladeren. Raak je een brandnetel aan dan geeft dat een branderig gevoel aan je huid.

 8. Weegbree

  Deze wintervaste plant herken je aan zeven ovale bladeren die als een rozet dichtbij de aarde groeien. De weegbree vermeerdert zich door zaden.

Onkruid bestrijden: ecologisch verwijderen

Om onkruid te bestrijden hoef je echt niet met allerlei chemische middelen aan de slag te gaan. Hiermee zou je niet alleen het onkruid maar ook allerlei insecten zoals bijen en vlinders doden en dat is natuurlijk niet wat je wilt! Bijen zijn heel belangrijk omdat ze bijdragen aan de groei van groenten en vruchten. Een honingbij vliegt van bloem naar bloem waarbij zij stuifmeel meeneemt aan haar poten en lijfje. Op deze manier zorgen bijen voor bestuiving waardoor vruchten kunnen groeien. Een leuke klus voor de tuin is het maken van een bijenhotel.

Eén van de belangrijkste oorzaken van het uitsterven van de bij is het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook huismiddeltjes als azijn en bleekwater zijn niet geschikt om onkruid te bestrijden. Deze middelen horen niet thuis in de natuur en zijn schadelijk voor planten en dieren. Een goede reden om op zoek te gaan naar natuurvriendelijke manieren om onkruid ecologisch verantwoord te verwijderen. Die zijn er genoeg en helemaal niet zo moeilijk! 

Onkruid verwijderen met gereedschap

Ben je toch te laat met onkruid verwijderen dan zijn er verschillende manieren waarop je het kunt bestrijden. Zoals we al eerder zeiden, doe dat op een manier die vriendelijk is voor de natuur. Een milieuvriendelijk huismiddeltje uit de categorie -oma weet raad- om onkruid te verwijderen is het gebruik van kokend heet water. Door het onkruid hiermee te begieten zal de wortel uiteindelijk afsterven. Deze manier van onkruid verwijderen is pas effectief wanneer je het vaker doet, denk aan drie tot zes keer. 

Lukt het onkruid verwijderen niet met de hand? Dan zijn er verschillende onkruid gereedschappen op de markt waarmee je ongewenste plantjes kunt verwijderen. Bijvoorbeeld met een onkruidmes, onkruidkrabber of onkruidborstel. Met dit gereedschap verwijder je plukjes onkruid tussen tegels en klinkers. Heb je last van onkruid over een groter verspreid oppervlak dan kun je een onkruidbrander gebruiken om het te verwijderen. Het onkruid zal verwelken en afsterven door de hitte en op deze manier worden ook de zaden vernietigd. Je kunt kiezen tussen een elektrische onkruidbrander en een gasbrander. Het belangrijkste verschil tussen deze onkruidbranders is dat een gas onkruidbrander krachtiger is.

Uitgelicht: heermoes bestrijden

Heermoes is een van de meest voorkomende soorten onkruid in Nederland. Dit type onkruid – ook wel paardenstaart genoemd – houdt van een arme grond (een grond zonder mineralen dus). De tip om heermoes te bestrijden – naast het regelmatig weghalen – is dus om ervoor te zorgen dat je grond in balans is. Dit kun je doen door bijvoorbeeld lavameel in je tuin te strooien. Lavameel wordt gemaakt van lavagesteente dat tot poeder vermalen is. Het is dé vitamine booster voor je grond: silicum, kiezelzuur, magnesium, calcium, fosfor en kleimineralen herstellen de bodem. Tip! Strooi wat extra mest eroverheen zodat het poeder blijft liggen en in de grond kan doordringen en niet wordt weggeblazen door de wind!

Met deze tips om onkruid te verwijderen en te leren herkennen maak je jouw tuin klaar voor de zomer! Lees ook meer over de tuintrends van 2022. Ook leuk voor je tuin: een DIY-hottub, of wat dacht je van een pergola of veranda?

Ben je nog op zoek naar leuke plantenpotten of andere accessoires voor je tuin? Registreer je dan bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!