houten pergola met grijze bank

Misschien wil je een functionele schaduwplek creëren in de tuin. Of het stuk terras aan huis meer bij de woonkamer betrekken. Wat je idee ook is, een pergola biedt al snel de oplossing voor dit soort behoeftes. Of je er uiteindelijk planten tegenaan laat groeien, of er enkel doek overheen spant, een pergola geeft op een hele sfeervolle manier beschutting voor de plek waar jij dat wilt. En dat kan op heel veel manieren. We geven je eerst een stappenplan om zelf een pergola te maken van hout. Dan kan je vervolgens zelf kiezen of je daar planten tegenaan laat groeien, of dat je een pergola gaat maken voor druiven, voor een loungezithoek of als dak voor de auto. Ook voor de aankleding geven we je graag inspiratie. We love it!

Zelf een pergola van hout maken: benodigdheden en stappenplan

Waar komt de pergola en wat wordt de functie? Een overkapping voor de auto? Of moet de pergola een intieme plek maken van die ene kale hoek in de tuin? Bedenk goed wat nodig is binnen jouw situatie en wat je daarvoor nodig hebt. Ben je klaar om zelf een pergola van hout te maken? Lees dan gauw verder.

Benodigdheden

 • Een grondboor om de gaten voor de houten palen mee te graven.
 • Een waterpas en een stevige ladder.
 • Schroeven, metalen verbindingshoeken (90 graden) en een boormachine. Bedenk dat de schroeven minimaal 1,6 keer zo lang moeten zijn als de dikte van de palen. Dus heb je een dikte van 10 centimeter, dan neem je schroeven van minstens 16 centimeter lang.
 • Meetlint en uitzettouw met paaltjes voor het nauwkeurig afmeten en markeren van de omtrek van de pergola.
 • Dikke houten palen met een advieslengte van 3 meter en een dikte van 10 x 10 centimeter.
 • Houten latten die de zogenaamde ‘liggers’ worden en de verticale palen in de grond met elkaar verbinden. Op de liggers leg je uiteindelijk ook de houten latten die de dakconstructie van de pergola vormen.
 • Snel beton om in de gaten te gieten.
 • Een extra paar handen om je te helpen.

Stappenplan: een pergola van hout maken

In 5 stappen je eigen pergola maken:

 1. Meten

  Meet nauwkeurig op waar de houten palen moeten komen en markeer dit met het uitzettouw. Laat minimaal 1 en maximaal 2 meter tussen de palen.

 2. Boren

  Boor met de grondboor gaten voor de palen van idealiter 60 centimeter diep. Bij een paallengte van 3 meter houd je dan 2,4 meter over voor de hoogte van de pergola. Dat is een prettige hoogte voor iedereen.

 3. Plaats de palen

  Plaats de palen in de gaten en verstevig deze met het snel beton (die meestal na 15 tot 20 minuten hard is en zichzelf mengt met water!). Check steeds met de waterpas of de palen nog recht staan.

 4. Bevestig de liggers

  Bevestig de liggers steeds bij de kop van de staande palen met behulp van de schroeven en verbindingshoeken.

 5. Klaar!

  Nu staat de basis van jouw zelfgemaakte pergola en kun je kiezen of je nog meer houten liggers dwars over de pergola wilt leggen, of dat je bijvoorbeeld overdwars staaldraad trekt tussen de liggers aan de randen. Als je een pergola gaat maken voor druiven is dat laatste een goed idee.

Inspiratie voor je pergola

Afgezien van het doel van de pergola, kun je op verschillende manieren zorgen voor een mooie, sfeervolle bedekking.

Een pergola maken met klimplanten

Plaats snelle en stevige klimmers tegen de pergola en begeleidt ze goed naar boven en over het dak. Dat kan dus via een houten constructie, of via staaldraad. Goede klimmers zijn: clematis, kamperfoelie, blauweregen en passiebloem. Maak mooie combi’s met verschillende kleuren bloesem en wat extra groen van een klassieke klimop.

Tip!… Kies verschillende klimplanten die elkaar afwisselen qua bloeitijd. Een winterjasmijn geeft bijvoorbeeld bloesem in het najaar en de winter, terwijl de passiebloem vanaf het voorjaar gaat stralen met zijn prachtige blauwpaarse bloesem. Zo kun je dus het hele jaar door genieten van een romantisch uitzicht.

Zelf een pergola loungehoek maken

Wil je in Ibizastijl een loungehoek creëren? Ga dan voor een licht schaduwdoek dat je over de houten liggers spant en kleedt de pergola verder aan met rotan lampenkappen en hangbloempotten. Leg een oosters tapijt onder de pergola en zet naast de houten loungebank met witte kussens, vrolijk gekleurde poefs neer.

Andere pergola ideeën

Hieronder vind je nog meer leuke ideeën voor een pergola in de tuin.

 • Wil je de pergola echt gebruiken als beschutting, bijvoorbeeld als overdekking voor de parkeerplaats? Maak dan een dakbedekking met gras en kleine kruipplantjes. Dat is functioneel en geeft toch een heel leuk uitzicht.
 • Maak een mooi lichtplan in de pergola met gebruik van verschillende groottes lampionnen en kleine snoerlichtjes. Voor superromantische avonden!
 • Hang een hangmat of een hangstoel in de pergola of tussen de palen. Zo ligt jouw ontspannen moment ineens binnen handbereik.
 • Hou jij van een warm bad op zijn tijd? Maak voor onder de pergola een eigen hottub! Waarom niet? Heerlijk bubbelen in warm water kan dan prima buiten onder jouw beschutte cosy plekje.

Nog meer tuin DIY

Het aanleggen van een tuin vergt een goed voorbereid plan. Wat zijn je wensen en hoe ga je die uitvoeren? Het lijkt een zware klus, maar zelf de tuin inrichten is heel leuk en het resultaat extra bevredigend. We helpen je met DIY’s waarvan je van tevoren nooit gedacht had dat je die had gekund.

Overtref jezelf en ga aan de slag met het aanleggen van een eigen zwemvijver. Kijk over jouw schutting hoe het gras van de buren erbij ligt en volg onze trendtips voor de voortuin, de border of voor het aanleggen van het terras. Droom jij al een tijd van een veranda als verlengstuk van jouw huis? Waar je heerlijk kunt hangen met familie en vrienden, zelfs als het regent? Ook dat kan je zelf! Wij laten zien hoe. En wellicht is jouw tuin groot genoeg om vanaf die veranda uit te kijken over de sfeervolle natuurtuin die je zelf maar een klein handje op weg hebt geholpen. Een tuin waar alles op een natuurlijke manier groeit en bloeit.

Meer van het type ‘liever-geen-vieze-vingers’? Bekijk dan hoe je een onderhoudsvrije tuin of tegels of kunstgras aan kunt leggen. Geniet van het door jou zelf gemaakte buitenverblijf!

Ben je op zoek naar mooie plantenbakken en andere leuke accessoires voor onder je pergola? Schrijf je dan in bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!