Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
grijze tegels in tuin

Ben je de gelukkige bezitter van een gloednieuwe tuin, of is jouw oude terras toe aan een opknapbeurt? Er ligt een mooi stuk grond voor je neus en je wilt een gedeelte gaan betegelen. Maar, vraag je je misschien af, kan ik deze klus wel aan? Inderdaad, zelf tegels leggen in de tuin is niet zoiets als nieuwe planten in de potten zetten. Maar het is ook zeker niet onmogelijk. Wij geven je bij deze de basisregels, een stappenplan én een aantal styling tips. En wie weet zeg jij dadelijk wel: de tuin betegelen? Dat doe ik in een handsomdraai!

De tuin betegelen: zo bereid je je voor

Ben je van plan tegels te gaan leggen in de tuin, bedenk dan goed wat jouw wensen zijn. Wil je een heel terras creëren? Heb je behoefte aan een tuinpad? Voor welke stijl wil je gaan? Worden het veel kleine tegels, of minimalistische, grote betontegels? Natuursteen of keramische tegels? Trek er even voor uit om te bekijken wat er allemaal verkrijgbaar is en wat het beste past bij jouw situatie.

Vervolgens kun je aan de hand van deze basisregels nagaan wat je verder nodig hebt en of het mogelijk is het door jouw gewenste plan uit te voeren:

 1. Een stabiele ondergrond is het allerbelangrijkste, anders gaan de tegels verzakken. De ondergrond moet egaal en ‘drainerend’ (water-afvoerend) zijn. Gebruik hiervoor wit zand. Dat houdt onkruid grotendeels tegen en laat een teveel aan water door.
 2. Voor deze ondergrond moet ongeveer 15 centimeter plus de dikte van de tegel worden uitgegraven. Grenst het terras aan de gevel van jouw huis, houdt dan rekening met de drempelhoogte en het openen van deuren.  
 3. Naast egaal, moeten de tegels zelf ook recht komen te liggen. Zet daarom de precieze lijnen uit die de grenzen van het terras aangeven, maar die er ook voor zorgen dat je recht kunt gaan werken.
 4. Het terras sluit je af met uitgegraven sleuven rondom waarin de zogeheten opsluitbanden komen te liggen. Dit zijn de opstaande randen die als een bak om het terras liggen en de boel bij elkaar houden. Deze opsluitbanden (sommigen gebruiken houten latten of betonbanden) mogen iets lager (maximaal 2 centimeter) komen te liggen dan de tegels.

Benodigdheden voor het leggen van tegels in de tuin

 • (rekbaar) touw, paaltjes en een rubberen hamer voor de omlijning
 • Voor de ondergrond: een tuinspade, kruiwagen, wit zand (bereken hoeveel liter je nodig hebt en houdt er daarbij rekening mee dat je een laag van 10 centimeter moet maken), een trilplaat (deze kun je huren bij de bouwmarkt) voor het egaliseren.
 • Voor het leggen van de tegels: de tegels, werkhandschoenen, eventueel een slijpzaag (je kunt de tegels ook op maat te laten zagen in de bouwmarkt), opvulzand en een bezem.

Stap voor stap de tuin betegelen

 1. Werk het meetplan uit

  Heb je alles opgemeten? Dan kun je het meetplan in de tuin uit gaan werken en de lijnen met paaltjes uitzetten.
 2. Begin met graven

  Graven maar! Verwijder alles wat ervoor kan zorgen dat er verzakkingen ontstaan zoals plantenresten en onkruid. Graaf tot ongeveer 20 centimeter diep (dit is een gemiddelde, kijk nog even naar de dikte van jouw tegels).
 3. Verspreid het ophoogzand

  Verspreid het ophoogzand tot een dikte van 10 centimeter over de uitgegraven oppervlakte en druk dit stevig en egaal aan. Dit gaat het handigst met een trilplaat.  Is het oppervlak niet al te groot, wandel dan voetje voor voetje over het zand en druk alles op die manier stevig aan. Je kunt overtollig zand eventueel met een lange houten lat wegvegen.
 4. Leg de tegels

  Nu kun je de tegels gaan leggen. Begin vanaf de gevel (de tuindeur) en werk in rechte lijnen. Zo kun je zelf van tegel naar tegel werken. Gebruik een rubberen hamer om de tegels zachtjes mee de grond in te kloppen. Kijk wat je aan de randen nog nodig hebt en zaag hiervoor de laatste tegels op maat (of laat ze op maat zagen).
 5. Graaf de sleuven rond de tegels uit

  Graaf nu de sleuven rond de tegels uit. De diepte van de sleuven is afhankelijk van de hoogte van de door jou gekozen opsluitbanden. Deze komen iets lager te liggen dan de tegels. Klop ook deze voorzichtig aan met de hamer en kijk (met een waterpas) of ze goed recht liggen.
 6. Strooi het opvulzand

  De finishing touch! Strooi opvulzand over het terras en veeg dit uit met de bezem. Herhaal dit meerdere keren tot de voegen tussen de tegels goed zijn gevuld. Dit opvullen is belangrijk, want zo voorkom je snelle groei van onkruid.

Alles gelukt? Dan zul je na deze inspanning extra genieten van een prachtig betegelde tuin!

Geen tuin, maar een balkon om te betegelen?

Dat kan natuurlijk ook! Is jouw balkon of dakterras toe aan een stijl-update, dan is betegelen helemaal geen slecht idee. Check wel goed of jouw balkon voldoende draagkracht heeft voor stenen tegels. Ga anders voor houten of kunststof (klikbare) tegels of vlonders. Gaat het om een dakterras, check dan de kwaliteit van de dakbedekking goed. Alleen als deze goed genoeg is, kun je gaan betegelen.

Styling tips voor tegels leggen in de tuin

Je geeft jouw terras of balkon veel warmte met hout. Houten vlondertegels zijn ook gemakkelijk te leggen en in veel verschillende versies verkrijgbaar (denk aan een vissengraat, houten latjes die horizontaal of juist alleen verticaal lopen). Je kunt dus zelf met nuances werken. Hout geeft een natuurlijke uitstraling en past daarom perfect in een buitenverblijf.

Tip! Geef de tuin of balkon een extra bohemian touch met een tapijt of schapenvel op de houten vlonders.

Hou je meer van strak en modern? Ga dan vooral voor grotere tegels. Betontegels zijn tijdloos, geven rust en zijn met elke andere stijl goed te combineren. Ideaal als je niet kunt kiezen!

Meer inspiratie voor je tuin

Wil je in plaats van de tuin te betegelen juist gras? Dan kun je kiezen of je zelf gras wilt zaaien of kunstgras gaat leggen. Of kan je nog niet kiezen en sta je te staren naar jouw tuin? Heb je een aantal ideeën, maar weet je nog niet hoe je het aan moet pakken? Dit is het moment om ermee aan de slag te gaan. Laat je door ons inspireren zodat je met een duidelijk plan van start kunt gaan.

Je kunt een totaal nieuwe tuin aanleggen, een tuinontwerp maken of juist kleinere zaken als de beplanting aanpakken. Of je wilt misschien de tuin onderhoudsvrij maken. De natuur een handje helpen kan ook. Bouw een privé bijenhotel, leer alles over compost, graaf een vijver of bekijk hoe je een natuurlijke tuin kunt creëren. Je vindt het hier allemaal; van voortuin tot achtertuin en van balkon tot border. Maak er was moois van!

Geïnspireerd geraakt door dit artikel? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je tuin in te richten volgens de laatste trends!