Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
houten tafel met houten bank met witte stoelen

Een terras is een verlengstuk van je huis en een fijne plek waar je vooral in het voorjaar en in de zomer lekker kunt relaxen, eten en borrelen met familie en vrienden. Op het ideale terras heb je voldoende ruimte om heerlijk van de zon te genieten maar is er ook ruimte voor schaduw. Heb je nog geen terras? Zelf een terras aanleggen is goed te doen als je zelf een handige klusser bent of er eentje kent. Een terras zelf aanleggen is namelijk zwaar werk dus doe het alleen als je verder geen lichamelijke klachten hebt. Met deze praktische tips kun je zelf een mooi en functioneel terras aanleggen.

Zelf een terras aanleggen: inspiratie opdoen

Je gaat dus zelf een terras aanleggen! Laat je inspireren door de tuintrends van 2022. Verder kun je inspiratie opdoen tijdens een wandeling door je eigen buurtje. Je kunt dan direct even bij anderen spieken wat jij nou precies mooi vindt aan een terras. Heb je nog meer terras-inspiratie nodig dan is Pinterest the place to be! Hier vind je volop tips voor de mooiste droom terrassen.

Tip! Maak een moodboard van alle terrassen en tuinen waar je blij van wordt. Laat je vooral inspireren en let (nog) niet op je budget. De basis van je terras is de ondergrond. Kies een type bestrating die past bij je huis. Ga je stenen tegels, houten planken of misschien wel houten vlondertegels leggen? Natuurlijk kijk je ook gelijk voor toffe tuindecoraties. Dankzij je Pinterest terras moodboard krijg je een mooi en compleet beeld van al jouw terras wensen. 

De voor- en nadelen van stenen tegels

Als je zelf een terras aanlegt en kiest voor stenen tegels dan kies je voor een lange levensduur en weinig onderhoud. Bij tegels krijgt onkruid namelijk bijna geen kans. Een nadeel van een terras aanleggen met tegels is dat overtollig regenwater minder goed afgevoerd wordt. Tegels zijn er in allerlei soorten en maten en voor iedere smaak. Naast het gangbare grijs, antraciet en zwart zijn er heel veel soorten speelse en kleurrijke tegels verkrijgbaar. Hiermee kun je eindeloos mixen en matchen. 

Soorten stenen tegels

Je kunt kiezen uit betontegels, keramische tegels en natuursteen tegels. Keramische tegels zijn het makkelijkste in onderhoud. Deze tegels zijn gebakken waardoor ze kleurvast, krasvast en slijtvast zijn maar ook een anti-sliplaag hebben. Ze nemen geen vocht en vuil op en daarom zijn ze makkelijk te onderhouden. Kies je voor betontegels dan heb je vooral heel veel keus. Bij natuursteen is geen tegel hetzelfde, iedere tegel heeft zijn eigen patroon. Populaire natuursteen soorten zijn graniet, leisteen en basalt. Welke tegel je uiteindelijk kiest voor het aanleggen van je terras hangt vooral af van je smaak en budget. 

De voor- en nadelen van vlondertegels leggen

De voordelen

Hou je van de sfeervolle en authentieke uitstraling van hout dan kun je natuurlijk kiezen voor het leggen van houten planken. Maar heb je weleens gedacht om vlondertegels te leggen? Het voordeel van vlondertegels leggen ten opzichte van lange houten planken is dat ze makkelijker te plaatsen zijn. Houten vlondertegels zijn er in drie standaard maten waardoor je allerlei verschillende patronen kunt creëren.  Je kunt de vlondertegels bijvoorbeeld afwisselend horizontaal en verticaal leggen waardoor je een mooi contrasterend effect creëert. In de zomer worden houten tegels minder heet en ze kunnen op zo goed als iedere ondergrond geplaatst worden, zelfs al is die niet helemaal vlak is.

De nadelen

Een nadeel van houten vlondertegels is dat ze bij regen glad worden en je kunt uitglijden. Omdat het terras goed stevig vast moet liggen worden vlondertegels vaak op houten balken gemonteerd. Op een harde ondergrond kunnen de houten balken vastgemaakt worden met schroeven en pluggen. Komen de vlondertegels op de volle, zachte grond? Dan kun je kiezen voor een raamwerk van houten paaltjes of betonblokken. 

Tips bij het leggen van vlondertegels

Kies je voor vlondertegels leggen dan kun je een gronddoek plaatsen om de groei van onkruid te voorkomen. Een terras van vlondertegels onderhoud je door vuil en bladeren regelmatig weg te vegen. Je kunt het terras één tot twee keer per jaar op een milieuvriendelijke manier reinigen met behulp van een harde borstel en een mengsel van warm water en groene zeep. Vul een emmer met tien liter warm water en los hier tien eetlepels vloeibare of zachte groene zeep in op. Gooi de emmer leeg over de vlondertegels en gebruik een harde borstel om de houten vlonder schoon te maken. Laat het een half uur intrekken en spoel de vlondertegels na met schoon water. Wees liever voorzichtig met een hogedrukreiniger, deze kan het hout beschadigen en poreus maken. 

Stappenplan voor het aanleggen van een terras

Wil je zelf een terras aanleggen dan is een goede voorbereiding het halve werk! Natuurlijk wil je een stevig terras waar je geen omkijken meer naar hebt als het eenmaal klaar is. Volg je dit stappenplan en de tips voor het aanleggen van een terras dan komt dat gegarandeerd goed! Voor het gemak gaan we in het stappenplan uit van het leggen van stenen tegels. 

Stap 1: voorbereiding van het terras aanleggen

Meten is weten! Meet je tuin op en meet hoe groot het terras moet worden. Daarna teken je het terras op papier, op schaal. Pak je Pinterest moodboard erbij en maak een mooi terras ontwerp met al je wensen. Teken ook de meubels en accessoires in je terrasontwerp. Zo krijg je een goed beeld van hoe groot het terras wordt en of er voldoende ruimte is voor al je wensen. 

Stap 2: de afmetingen bepalen voor het aanleggen van het terras

Nu kun je beginnen met rekenen. Aan de hand van de afmetingen kun je berekenen hoeveel tegels je nodig hebt om een terras aan te leggen. Hou altijd rekening met snijverlies en reken daarom vijf procent extra aan tegels. Beter teveel dan te weinig! 

Stap 3: de praktische voorbereiding van het aanleggen van het terras

De tegels zijn binnen en de praktische voorbereiding voor het aanleggen van je terras kan beginnen. Laat de tegels overigens in de verpakking zolang je ze nog niet nodig hebt. Zo voorkom je lelijke krassen.

Stap 4: de grond afgraven

Je begint nu met het afgraven van de grond tot ongeveer vijftien tot twintig centimeter diepte. Het is belangrijk om daarbij rekening te houden met het feit dat regenwater kan weglopen. Graaf daarom op afschot: je laat het terras vanaf het huis aflopen naar de tuin toe. Hiervoor geldt – één centimeter afschot per meter-. Als je terras dus drie meter lang wordt dan moet je zorgen dat de huiszijde drie centimeter hoger ligt dan de tuin. 

Stap 5: de ondergrond aanbrengen

Hierna komt de ondergrond. Hiervoor breng je een laag wit zand aan van minimaal tien centimeter dikte. Dit strijk je glad met een lange lat, nog beter is om de grond aan te drukken met een trilplaat. Als de grond goed aangedrukt is, kun je piketpaaltjes neerzetten. Tussen de paaltjes span je een touw zodat je goed kunt zien waar je terras precies komt.

Stap 6: de tegels leggen

Je wilt natuurlijk niet dat de tegels gaan verschuiven en daarom zet je als eerste een kantopsluiting neer. Hierna kun je beginnen met het leggen van de tegels. Start in een hoek en werk naar binnen. Tussen iedere tegels laat je een voeg van drie millimeter vrij zodat ze nog kunnen uitzetten of krimpen. Klop de tegels voorzichtig aan met een rubberen hamer.

Tip! Controleer tussendoor regelmatig of alle tegels op de goede hoogte liggen en check ook het afschot met een waterpas.

Stap 7: zand uitstrooien over de tegels

Je terras is nu bijna klaar! Na het tegelen strooi je een paar grote scheppen zand over de tegels uit. Dit zand zorgt dat de tegels stevig vast komen te liggen en er geen onkruid kan groeien. Met een bezem verdeel je het zand goed over de voegen. Hierna besproei je het terras met water. Op deze manier kan het zand goed in de voegen trekken. Blijf gedurende een week het losse zand regelmatig in de voegen vegen.

Stap 8: het terras inrichten

Je terras is nu klaar om ingericht te worden! Zet je tuinmeubels op z’n plek en creëer een gezellige zithoek maar ook een fijn hoekje waarin je heerlijk kunt relaxen in het zonnetje. Met allerlei leuke woon- en tuinaccessoires kun je het nieuwe terras omtoveren tot een paradijsje.

Tip! Een buitenkleed geeft sfeer en door het ophangen van een lichtsnoer creëer je gezelligheid. Zit je ook ’s avonds graag buiten? Dan is een terrasverwarmer een goede investering. Wil je ook in de winter graag buiten zitten dan kun je zelf een veranda bouwen.

Stap 9: planten en bloemen uitzoeken

Groen? Doen! Kies voor heerlijk geurende zomerbloeiers in een pot die van je terras een vakantieparadijs maken. Lavendel ruikt heerlijk en deze fraaie paarse bloeier staat ook nog eens heel mooi in een bloempot. De Toscaanse Jasmijn is een prachtige bloem en ruikt heel lekker. Plant deze klimmer in een grote pot en leidt haar naar boven via de muur of een schutting. Nog een voordeel, ze blijft groen in de winter! Je kunt ook een pergola maken waarlangs je allerlei planten kunt laten groeien.

Tip! Plaats een bak met allerlei verschillende tuinkruiden op je terras. Deze ruiken niet alleen lekker maar het is ook nog eens leuk en heel gezond om verse tuinkruiden toe te voegen aan je maaltijden.

Stap 10: het aanleggen van je terras is klaar!

Zelf een terras aanleggen… you did it! Nu hoef je alleen nog maar te genieten! Je kunt het terras zelf heel makkelijk onderhouden door onkruid dat toch nog tussen de voegen tevoorschijn piept zo snel mogelijk te verwijderen. Eén tot twee keer paar kun je vervelende groene aanslag op de tegels op een natuurvriendelijke manier reinigen met een sopje van warm water en groene zeep. 

Meer inspiratie voor je tuin nodig?

Met dit stappenplan en de tips voor het zelf aanleggen van een terras ben je vast snel klaar voor een heerlijke zomer! Ook leuk voor in je tuin: een hottub! Of nu je toch bezig bent met DIY’en, wat dacht je van een vijver in je tuin? Kleur toevoegen aan je tuin is altijd een goed idee! Ga zelf aan de slag met het planten van bloembollen!

Ben je nog op zoek naar leuke plantenpotten of andere stijlvolle accessoires voor je tuin? Registreer dan bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!