Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
houten tuinset met rieten buitenkleed en lamp

Een veranda is een sfeervol verlengstuk van je huis waarmee je binnen meeneemt naar buiten en andersom. Je maakt je huis er letterlijk groter mee! Met een veranda kun je het hele jaar door buiten zitten en kun je nóg meer genieten van je tuin en het fijne buitenleven. Als het buiten kouder wordt kun je lekker buiten blijven bij een warm vuurtje of een buitenkachel. Of wat dacht je van een gezellige winterbarbecue met vrienden? Een veranda bouwen kun je natuurlijk door een professional laten doen. Maar, ben of ken je een handige klusser of doe-het-zelver, dan kun je ook zelf een houten veranda bouwen aan je huis. Het scheelt niet alleen in de kosten maar als je zelfgebouwde droomveranda straks staat geeft dat heel veel voldoening!

Heb ik een vergunning nodig voor het bouwen van een houten veranda?

Het goede nieuws is dat zelf een houten veranda bouwen aan je huis in Nederland bijna altijd zonder vergunning mag. We zeggen -bijna- omdat er wel degelijk regels en uitzonderingen zijn voor het maken van een veranda. Als de veranda groter is dan dertig vierkante meter, meer dan vijftig procent van het tuin oppervlakte beslaat of als hoofdwoning wordt gebruikt, dan heb je een vergunning nodig of is er een meldingsplicht bij de gemeente. Ga je zelf een houten veranda bouwen doe dan altijd een vergunningcheck! Informeer altijd bij de gemeente in je woonplaats of jij in jouw specifieke geval een vergunning nodig hebt voor het bouwen van een veranda om problemen achteraf te voorkomen. 

Stappenplan: zelf een veranda bouwen

Stap 1: maak een bouwtekening

Ga je zelf een houten veranda bouwen dan is meten weten! Tijd investeren in het maken van een goede bouwtekening van je nieuwe veranda is een must! Bepaal de plaats en de afmetingen van de overkapping aan je huis. Door dit vervolgens uit te tekenen op je huis en het terras krijg je een goed beeld hoe groot je veranda in het echt wordt. Houd in je tekening ook rekening met de hoogte van de steunbalken. Want maak je die te laag, dan stoten lange mensen hun hoofd. Is je houten veranda ontwerp klaar? Maak op basis hiervan dan een boodschappenlijst van materialen en het gereedschap dat je nodig hebt om zelf een veranda te bouwen. Wil je nog meer handige tips voor het ontwerpen van je tuin? Lees dan ook ons artikel over het maken van een tuinontwerp.

Stap 2: welke soort hout kiezen?

Ga je een houten veranda bouwen dan heb je keuze uit een heleboel soorten hout. Welke je kiest hangt onder andere of van je budget. Verder kun je bij de keuze van de houtsoort rekening houden met de sterkte, duurzaamheid en levensduur van het hout. 

Duurzaamheid

Er zijn vijf duurzaamheidsklassen. Hoe hoger de duurzaamheidsklasse, hoe sneller er houtrot op kan treden. Vuren en grenen vallen bijvoorbeeld in klasse vijf en gaan dus minder lang mee. In klasse één valt de tropische hardhoutsoort azobé. Kies je voor een tropische hardhoutsoort om zelf een veranda te bouwen, check dan of het een FSC Keurmerk heeft. Zo weet je zeker dat het hout verantwoord en duurzaam is. Eikenhout is mooi maar kostbaar. 

Douglashout

Douglashout wordt anno 2021 veel gebruikt voor het maken van houten veranda’s en overkappingen en heeft een matig tot goede duurzaamheidsklasse van drie. Uiteindelijk is een veranda bouwen van Douglas een goede keuze als het gaat om de verhouding prijs-kwaliteit. Het is stevig, goed te bewerken en geeft je veranda een mooie landelijke uitstraling. Tegenwoordig zijn er ook hele praktische houten veranda bouwpakketten verkrijgbaar. Je krijgt al het materiaal dat je nodig hebt om zelf een veranda te bouwen op maat gemaakt thuis bezorgd en hoeft de veranda alleen nog maar in elkaar te zetten. 

Stap 3: zorg voor een goede fundering

Een houten overkapping of houten veranda heeft een aanzienlijk groot gewicht, denk aan honderden kilo’s. Een houten veranda bouwen doe je dan ook op een goede fundering. Ga je zelf een houten veranda bouwen dan is een terras met een stevige stabiele tegelvloer een goede fundering. Hout en vocht gaan niet goed samen en daarom mogen houten pilaren nooit rechtstreeks op de grond staan. Om optrekkend vocht te voorkomen kun je de houten palen vastzetten met betonpoeren. Deze komen gedeeltelijk boven de grond uit. Hierdoor krijgt vocht geen kans om in de palen te trekken. Het plaatsen van de poeren is eenvoudig. Graaf een gat en plaats er een stoeptegel of funderingstegel onder die voor extra stabiliteit zorgt. Zorg dat de betonpoeren waterpas staan en vul hierna de gaten met beton of cement. Dit is een stevige en vochtvrije basis voor de palen van je houten veranda. 

Stap 4: de houten balken voor je veranda plaatsen

De betonpoeren staan en nu ben je klaar om zelf een houten veranda te bouwen! De gevelbalk wordt als eerste geplaatst. Deze zet je met slagpluggen vast aan de gevel van je huis. Hiervan kun je er beter te veel gebruiken dan te weinig! Zorg ervoor dat de gevelbalk waterpas staat. Het is belangrijk om nu al rekening te houden met de afwatering van de veranda door het creëren van een hellingshoek. De gevelbalk moet namelijk op z’n minst veertig centimeter hoger zijn dan de uiteinden van de steunbalken. Hierna kun je de pilaren plaatsen en deze met elkaar verbinden door er dwarsbalken op te leggen. Je kunt deze constructie steviger maken door de dwarsbalken en de pilaren met elkaar te verbinden door een schuine balk in een hoek van vijfenveertig graden. Deze schuine balken worden ook wel schoren genoemd. 

Stap 5: het dak van je houten veranda bouwen

Zelf een houten veranda bouwen… je klus is bijna klaar! Natuurlijk wil je lekker beschut zitten onder je veranda en daarom kun je ervoor kiezen om het dak helemaal of gedeeltelijk dicht te maken. Het dak van je houten veranda maak je dicht door balken te plaatsen vanaf de gevelbalk naar de dwarsbalk op de staande balken. Hiervoor gebruik je houders die de balken stevig met elkaar verbinden. Op dit houten geraamte kun je vervolgens een dak plaatsen. Dat kan een houten veranda dak zijn maar ook van glas of kunststof. Zorg voor een goede waterafvoer om wateroverlast te voorkomen. Aan de dakconstructie bevestig je een afwateringsysteem. Een regenton is een praktische en duurzame optie omdat je het water dan ook kunt gebruiken voor het besproeien van de tuin. 

Inrichten van je nieuwe houten veranda

You did it… zelf een houten veranda bouwen! Dit is misschien wel het allerleukste van het veranda bouwen! Met behulp van allerlei leuke woon- en tuinaccessoires kun je nu een fijne paradijselijke plek van de veranda maken. De sfeer van je houten veranda kun je aanpassen aan de sfeer van je tuin of je huis. Een buitenkleed geeft warmte en sfeer en door het ophangen van een lichtslinger creëer je gezelligheid. Je kunt een grote struik in een mooie mand of pot neerzetten.

Een leuke sfeervolle tip: laat klimplanten zoals een kamperfoelie of klimroos tegen de palen te laten groeien. Wil je ook in de winter lekker buiten zitten? Met raamzeilen dek je je veranda af en kun je ook met slecht weer op je terras zitten. Dat is toch een fijn idee? Waar wacht je nog op? Nog een ideetje: maak zelf een hottub voor op je veranda! Of wat dacht je van een pergola? Ook aan de slag met je voortuin? We hebben hier ook genoeg ideeën voor je op een rijtje gezet.

Geniet deze winter nog van je veranda! Bij Westwing vind je allerlei stijlvolle en leuke tuinaccessoires om je veranda gezellig mee in te richten. Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je veranda in te richten volgens de laatste trends!