Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
verticaal tuinieren met groene planten op een balkon

Heb je een kleine tuin, maar wil je toch genieten van allerlei mooie bloemen, planten en kruiden? Dan is verticaal tuinieren de ideale oplossing! Verticaal tuinieren laat zien dat je niet per se een grote tuin nodig hebt om lekker te kunnen tuinieren. In een verticale tuin bespaar je ruimte en daarom is een muurtuin perfect voor iedereen die weinig buitenruimte heeft. Bovendien is het hartstikke leuk om lekker veel groen toe te voegen, ook als je weinig ruimte tot je beschikking hebt. Op deze manier creëer je je eigen urban jungle!

Wat is verticaal tuinieren?

Ga je voor de verticaal tuinieren trend, dan gebruik je muren en gevels om planten te laten groeien zodat je iedere centimeter ruimte op je kleine balkon of tuin optimaal benut. Zo worden ook kalen muren en schuttingen maar ook kleine buitenruimtes tóch mooi groen. En hoe meer groen, hoe beter! Want van groen word je gelukkig. Het voordeel van verticaal tuinieren is dat iedereen ermee aan de slag kan, wat je budget ook is. Wist je dat ook groenten en kruiden heel goed kunnen groeien op een groene wand? Je kunt dus ook prima verticaal moestuinieren en je balkon midden in de stad gebruiken voor het kweken van allerlei lekkere verse groenten en kruiden. 

Verticaal tuinieren voor een beter klimaat

Natuurlijk draag je graag een steentje bij aan een schonere wereld. Dat kun je onder andere  doen door te kiezen voor verticaal tuinieren als je beschikt over weinig buitenruimte. Iedere tuin, hoe klein ook, is namelijk goed voor het milieu en draagt bij aan een beter klimaat. Het absorbeert CO2 en zorgt voor schonere lucht. Nog een groot bijkomend voordeel is dat er dankzij verticaal tuinieren steeds meer plekken ontstaan die allerlei insecten, bijen, vlinders en vogels aantrekken. Ook op een balkon of dakterras midden in de stad!

DIY plantenbakken voor in de verticale tuin

Voor je verticaal tuinieren project kun je natuurlijk kant-en-klare bloem- en plantenbakken kopen. Lekker makkelijk! Maar hou je wel van een beetje klussen dan kun je met oude pallets hele mooie dingen doen! Rechtopstaande pallets nemen amper ruimte in beslag en daarmee zijn ze ideaal voor gebruik in een verticale tuin! Je kunt ze ombouwen tot een verticaal tuinieren kweekbak met allerlei verschillende etages. Ook een (beton)rooster is een goede basis voor een mooie muurtuin. Hang er bloempotten aan en klaar is je verticale tuin! Met behulp van kippengaas kun je de muur van je balkon omtoveren tot een groene oase. Hang er weckpotten of terracotta potten aan en voilà. Verticaal tuinieren tip: zorg dat je in bloempotten altijd gaatjes boort zodat het water weg kan lopen.

De beste planten voor in een verticale tuin

Om verticaal tuinieren tot een succes te maken is het belangrijk om te kiezen voor de juiste bloemen en planten. Het hangt er met name vanaf of je tuin in de schaduw of in de zon staat. Grote planten zijn te zwaar en geven te veel druk vanwege hun gewicht. Zorg ervoor dat het systeem waaraan je de planten hangt, het gewicht kan dragen. Kies daarom voor kleine planten zoals klimplanten en planten met veel blad. Er zijn ook planten die geen potten nodig hebben om te groeien. Deze zijn ideaal in een verticaal tuinieren tuin! De planten hebben luchtwortels en maar weinig voeding nodig. Je kunt ze gewoon op bijvoorbeeld kippengaas vast maken. Daarna gaan ze hun eigen gangetje! Gebruik altijd potgrond en geen tuinaarde. Potgrond houdt namelijk water beter vast en houdt de pot vochtig.

Verticaal tuinieren: vijf makkelijke planten 

 1. Varens

  Varens zijn gemakkelijk in onderhoud, snelle groeiers en kunnen ook heel goed in de schaduw op een plek waar niet de hele dag zonlicht is. 
 2. Vetplanten

  Vetplanten zijn ideaal voor in een verticale tuin vanwege hun grote aanpassingsvermogen. Vetplanten slaan zelf water op waardoor ze minder vaak water nodig hebben.
 3. Tuingeraniums

  Tuingeraniums groeien in het zonnetje maar ook op plekken met half-schaduw. Wanneer het heel warm is, staan deze kleurige bloeiers liever in beetje in de schaduw dan in de volle zon. 
 4. Lavendel

  Lavendel. Deze heerlijke ruikende en fraaie paarse bloeier staat mooi in iedere tuin en heeft weinig onderhoud nodig.
 5. Klimplanten

  Klimplanten zijn snelle groeiers en geven al snel een mooi effect. Denk bijvoorbeeld aan klimmers als Jasmijn en Clematis. 

Verticale moestuin

Het kweken van je eigen kruiden en groenten is superleuk! Hoe klein je buitenruimte ook is, om je eigen verticale moestuin te maken heb je helemaal niet veel ruimte nodig. Een bijkomend voordeel is dat al je groenten en kruiden op werkhoogte groeien en dat je ze daarom makkelijk kunt oogsten, zonder te bukken. Je kunt lange bloem- en plantenbakken vullen met allerlei lekkere kruiden zoals munt, peterselie, lavendel, basilicum, tijm en rozemarijn. Hang de bloembakken aan de muur en dan het liefst op de meest zonnige plek in je tuin of balkon. 

Vanaf eind april kun je groenten zoals wortel, sla en radijsjes direct zaaien. Andere groenten zoals bijvoorbeeld paprika en tomaten kan je beter eerst voorzaaien achter glas. Zorg ervoor dat je de groenten en kruiden regelmatig water geeft en check de bloembakken af en toe op onkruid. Ga je op zeker dan kun je de bakken als eerste vullen met worteldoek. Het worteldoek zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt om in de bak te groeien. Verder is het belangrijk om te zorgen voor een goede afwatering. Op deze manier heeft overtollig water de mogelijkheid om weg te kunnen sijpelen. Je kunt hiervoor de bodem bedekken met hydrokorrels. Dankzij deze kleikorrels blijft het teveel aan water onderin hangen en als het droog is zorgen ze voor voldoende vocht voor je kruiden en groenten. 

Onderhoud van een verticale tuin

Natuurlijk wil je optimaal genieten van je mooie tuin. Daarom heeft deze tuin net als iedere andere gewone tuin ook onderhoud nodig. Verwijder regelmatig onkruid en zorg ervoor dat de planten genoeg water krijgen. Voor een mooie en verzorgde tuin haal je af en toe droge, vergeelde bladeren en uitgebloeide bloemen uit je muurtuin. Een mooi gazon in je tuin? Dan zul je regelmatig moeten verticuteren. Lees ook alles over het planten van bloembollen, het aanleggen van bloembedden, en het gebruik van compost voor een prachtige tuin.

Met deze handige tips om verticaal te tuinieren op je tuin of balkon ben je vast snel klaar voor de zomer! Lees ook meer over de tuintrends van 2022. Ook leuk voor in je tuin of op je balkon: een bijenhotel!

Ben je nog op zoek naar leuke plantenpotten of andere accessoires voor je tuin? Registreer dan bij Westwing en mis geen enkele deal.