tuin met gras en een witte eettafel met stoelen

Het voorjaar is begonnen, ons buitenverblijf kan weer opgeknapt en klaargemaakt worden voor het komend seizoen zodat we er volop van kunnen genieten. Ben jij de gelukkige eigenaar van een tuin met gazon en een goed stuk gras? Dan is het naast het aanleggen en onderhouden van deze tuin en het zaaien van het gras, ook nodig het gras twee keer in het jaar te verticuteren. Daarmee zorg je dat het gras optimaal kan groeien en er piekfijn bijligt. Nog nooit van verticuteren gehoord? Wij vertellen je er alles over! Over het hoe, wat en wanneer voor een perfect gazon onderhoud.

Gazon onderhoud: wat is gras verticuteren?

Bij verticuteren maak je het gras in jouw tuin mosvrij. Op de meeste tuingazons ontstaat bij tijd en wijle een soort viltige laag als gevolg van achtergebleven oud gras, blaadjes, takjes en ander tuinafval. Door deze laag komt er niet genoeg licht, lucht (zuurstof) en voeding meer richting de bodem en de wortels van het gras. Mos wint het dan en vormt de viltlaag die het gras kan doen afsterven. Dan is het tijd om het gras te verticuteren. Met deze techniek verwijder je de mossige laag en snij je tegelijkertijd de wortels van het gras open, zodat deze weer kunnen ademen en het gras weer goed kan groeien.

Verticuteren: wanneer kan ik dat het beste doen?

Wanneer moet je gras verticuteren? De beste momenten zijn in het voorjaar (maart tot en met mei) en in de late zomer (augustus-september). Wat vooral belangrijk is, is dat er geen (nacht-) vorst meer plaatsvindt en dat je een moment kiest waarop het gras het snelst groeit. En dat gebeurt in de aangegeven maanden van het jaar. 

Tip! Kies een dag waarop het niet te heet is en de zon niet heel overdadig schijnt. Het meest ideale is een beetje een bewolkte dag met wat regen hier en daar. Dat is goed voor het gras en maakt het overigens voor jezelf ook een stuk aangenamer! Wordt het lastig de hitte te ontwijken? Stel het klusje dan uit naar het einde van de dag wanneer de temperatuur is gedaald.

Gras onderhoud: hoe vaak moet ik verticuteren?

Voor een optimaal gras onderhoud is het aan te raden twee keer per jaar te verticuteren. Dit hangt een beetje af van de ligging en de grondsoort van jouw tuin. Wanneer je na de eerste keer verticuteren in het voorjaar, later op het jaar merkt dat er weer mos is ontstaan, kun je het beste in september of oktober nog een keer verticuteren. Waarschijnlijk heb je dan een wat klei- of veenachtige grond. Die is zuurder en een ideale voedingsbodem voor mos. Check steeds hoe dik de laag onder het gras is en bepaal dan zelf wat nodig is. 

Hoe gaat het verticuteren in zijn werk?

Verticuteren is een intensief klusje. Naast het verwijderen van de viltlaag en het mos, is het ook zaak om de wortels van het gras weer aan te wakkeren en open te snijden. Er moet dus op een andere manier en iets dieper geharkt worden, dan het standaard harken. Daarom heb je een verticuteerhark of –machine nodig waar de juiste messen aanzitten. In de meeste gevallen is het aan te raden een verticuteermachine te gebruiken. Hiermee bespaar je jezelf een hele zware klus en bereik je een effectiever resultaat. De messen kunnen dan goed worden afgesteld en de grond wordt op alle plekken even egaal bewerkt.

Zie je het niet zitten om een heel apparaat aan te schaffen voor een klus die maximaal twee keer per jaar gedaan moet worden? Dan kun je bij een tuincentrum een verticuteermachine huren. En gaat het om een klein stuk gras, ga dan voor een verticuteerhark en maak met de hand een eind aan de niet licht- en luchtdoorlatende laag op het gras.

Een stappenplan:

Stap voor stap het gras verticuteren:

 1. Maaien

  Zorg dat het gras er goed open bijligt door het van tevoren te maaien en de resten weg te harken. 

 2. Het instellen van de messen

  Check de dikte van de laag die is ontstaan onder het gras en stel de messen op de verticuteermachine in op een halve tot hele centimeter diepte, afhankelijk van de dikte van de viltlaag. Ga nooit te diep de grond in, want dan hark je het gras volledig weg.

 3. Verticuteren

  Verticuteer een keer in rechte banen over de lengte van het gazon en direct daarna een keer in rechte banen in de breedte van het gazon. Zo heb je alle plekken van het gras gecoverd.

 4. Harken

  Hark met een normale tuinhark de mossige resten van het gras.

 5. Verzorging

  Bemest en bewater het gazon.

Zijn er lege of dode stukken ontstaan in het gras? Dan is het na het verticuteren tijd voor het opnieuw zaaien of aanleggen van grasstukken.

Ideetje! Hou in de gaten of omringende takken van bomen of struiken te ver over het gras heen zijn gaan hangen. Deze zorgen voor meer schaduw en vergroten de kans op mosvorming. Snoei dit teveel aan takken dan weg.

Meer ideeën voor in de tuin

Ligt het gras er lekker bij, maar lijkt het bij de buren allemaal nog steeds veel groener? Geen probleem! Wij helpen je op weg met tips en adviezen voor een supergezellig buitenverblijf waar juist de buren vol jaloezie naar zullen kijken. Wellicht over de rand van jouw zelfgemaakte schutting? En wat zullen ze dan zien? Een pergola met prachtige bloesem. Een tuin waar de bijen vrolijk zoemend af- en aanvliegen naar het door jou gemaakte bijenhotel. Ze zien jou heerlijk ontspannen in de DIY hottub op jouw zelfgebouwde veranda. En als ze vragen waarom jouw tuin er zo goed bij ligt, dan leg je ze uit dat je alles te weten bent gekomen over het nauwkeurig verwijderen van onkruid, het gebruik van compost en dat je een heel slim beplantingsplan hebt gevolgd. 

En ben je helemaal geen DIY’er? Of wil je kunnen genieten van de tuin maar er zo min mogelijk aan hoeven te doen? Ook hiermee helpen we je op weg. Bekijk hoe je een onderhoudsvrije tuin kunt opzetten, hoe je kunstgras kunt gebruiken of hoe je in een handomdraai de tuin betegelt. Easy does it!

Geïnspireerd geraakt om direct aan de slag te gaan met verticuteren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige buitenruimte!