tuin met gras en een witte eettafel met stoelen

Het voorjaar is begonnen, ons buitenverblijf kan weer opgeknapt en klaargemaakt worden voor het komend seizoen zodat we er volop van kunnen genieten. Ben jij de gelukkige eigenaar van een tuin met gazon en een goed stuk gras? Dan is het belangrijk om het gazon goed te onderhouden. Maar wat komt er bij gras onderhoud kijken? Naast het zaaien, kalk strooien, bemesten en maaien, dien je het gras ook twee keer in het jaar te verticuteren. Daarmee zorg je dat het optimaal kan groeien en er piekfijn bijligt. Nog nooit van verticuteren gehoord? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voor een perfect gazon onderhoud.

Wat is gras verticuteren?

Bij verticuteren maak je het gras in jouw tuin mosvrij. Op de meeste tuingazons ontstaat bij tijd en wijle een soort viltige laag als gevolg van achtergebleven oud gras, blaadjes, takjes en ander tuinafval. Door deze laag komt er niet genoeg licht, lucht (zuurstof) en voeding meer richting de bodem en de wortels van het gras. Mos wint het dan en vormt de viltlaag die het gras kan doen afsterven. Dan is het tijd om het gras te verticuteren. Met deze techniek verwijder je de mossige laag en snij je tegelijkertijd de wortels van het gras open, zodat deze weer kunnen ademen en het gras weer goed kan groeien.

Ben je nog op zoek naar tuingereedschap voor het onderhouden van je tuin? Of is je buitenruimte wel toe aan een nieuwe inrichting? Registreer je dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om tuinaccessoires en -gereedschap te shoppen met kortingen tot 70%.

Wanneer gras verticuteren?

De beste momenten om gras te verticuteren zijn in het voorjaar (maart tot en met mei) en in de late zomer (augustus-september). Wat vooral belangrijk is, is dat er geen (nacht-) vorst meer plaatsvindt en dat je een moment kiest waarop het gras het snelst groeit. En dat gebeurt in de aangegeven maanden van het jaar. 

Tip! Kies een dag waarop het niet te heet is en de zon niet heel overdadig schijnt. Het meest ideale is een beetje een bewolkte dag met wat regen hier en daar. Dat is goed voor het gras en maakt het overigens voor jezelf ook een stuk aangenamer! Wordt het lastig de hitte te ontwijken? Stel het klusje dan uit naar het einde van de dag wanneer de temperatuur is gedaald.

Gras onderhoud: hoe vaak moet ik verticuteren?

Voor een optimaal gras onderhoud is het aan te raden twee keer per jaar te verticuteren. Dit hangt een beetje af van de ligging en de grondsoort van jouw tuin. Wanneer je na de eerste keer verticuteren in het voorjaar, later op het jaar merkt dat er weer mos is ontstaan, kun je het beste in september of oktober nog een keer verticuteren. Waarschijnlijk heb je dan een wat klei- of veenachtige grond. Die is zuurder en een ideale voedingsbodem voor mos. Check steeds hoe dik de laag onder het gras is en bepaal dan zelf wat nodig is. 

Hoe gaat het verticuteren in zijn werk?

Verticuteren is een intensief klusje. Naast het verwijderen van de viltlaag en het mos, is het ook zaak om de wortels van het gras weer aan te wakkeren en open te snijden. Er moet dus op een andere manier en iets dieper geharkt worden, dan het standaard harken. Daarom heb je een verticuteerhark of –machine nodig waar de juiste messen aanzitten. In de meeste gevallen is het aan te raden een verticuteermachine te gebruiken. Hiermee bespaar je jezelf een hele zware klus en bereik je een effectiever resultaat. De messen kunnen dan goed worden afgesteld en de grond wordt op alle plekken even egaal bewerkt.

Zie je het niet zitten om een heel apparaat aan te schaffen voor een klus die maximaal twee keer per jaar gedaan moet worden? Dan kun je bij een tuincentrum een verticuteermachine huren. En gaat het om een klein stuk gras, ga dan voor een verticuteerhark en maak met de hand een eind aan de niet licht- en luchtdoorlatende laag op het gras.

Een 5-stappenplan:

Stap voor stap het gras verticuteren:

 1. Maaien

  Zorg dat het gras er goed open bijligt door het van tevoren te maaien en de resten weg te harken. 

 2. Het instellen van de messen

  Check de dikte van de laag die is ontstaan onder het gras en stel de messen op de verticuteermachine in op een halve tot hele centimeter diepte, afhankelijk van de dikte van de viltlaag. Ga nooit te diep de grond in, want dan hark je het gras volledig weg.

 3. Verticuteren

  Verticuteer een keer in rechte banen over de lengte van het gazon en direct daarna een keer in rechte banen in de breedte van het gazon. Zo heb je alle plekken van het gras gecoverd.

 4. Harken

  Hark met een normale tuinhark de mossige resten van het gras.

 5. Verzorging

  Bemest en bewater het gazon.

Ideetje! Hou in de gaten of omringende takken van bomen of struiken te ver over het gras heen zijn gaan hangen. Deze zorgen voor meer schaduw en vergroten de kans op mosvorming. Snoei dit teveel aan takken dan weg.

Gazon onderhouden: kalk strooien en bemesten

Na het verticuteren kan het zijn dat er lege of dode stukken ontstaan in het gras. Dan is het tijd voor het opnieuw zaaien of aanleggen van grasstukken. Hoe je dit doet lees je in ons artikel over gras zaaien.

 • Daarnaast, om het gras in goede conditie te houden, is het belangrijk om de zuurgraad in de gaten te houden – dit is namelijk belangrijk voor de opname van de voedingstoffen zodat het gras goed blijft groeien. Met kalk kun je de PH waarde verhogen. Meestal is een keer kalk strooien in het voorjaar voldoende. Heeft je gazon wel een erg lage PH waarde? Strooi er dan ook in het najaar wat kalk overheen.
 • Voor een optimaal onderhoud van je gazon is het ook belangrijk om het gras twee keer per jaar te bemesten. Wanneer je het gras gaat maaien verdwijnen de voedingsstoffen. Dit moet je dus zelf gaan aanvullen met bijvoorbeeld kunst- of organische mest. Kies je voor organische mest, dan kun je het gazon het best bemesten in het vroege voorjaar (ergens in maart of april). Vervolgens bemest je het gazon nog eens in juni of juli zodat het gras de zomer overleeft.

Meer ideeën voor in de tuin

Ligt het gras er lekker bij, maar lijkt het bij de buren allemaal nog steeds veel groener? Geen probleem! Wij helpen je op weg met tips en adviezen voor een supergezellig buitenverblijf waar juist de buren vol jaloezie naar zullen kijken. Wellicht over de rand van jouw zelfgemaakte schutting? En wat zullen ze dan zien? Een pergola met prachtige bloesem. Een tuin waar de bijen vrolijk zoemend af- en aanvliegen naar het door jou gemaakte bijenhotel. En als ze vragen waarom jouw tuin er zo goed bij ligt, dan leg je ze uit dat je alles te weten bent gekomen over het nauwkeurig verwijderen van onkruid en het gebruik van compost.

Geïnspireerd geraakt om direct aan de slag te gaan met verticuteren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige buitenruimte!