De mooiste zwemvijver aanleggen in vijf stappen
De zomers worden langer en warmer en we zoeken steeds vaker de verkoeling dichtbij huis op. Een zwembad in jouw eigen tuin is misschien al een tijdje een fantasie die nu toch wel meer realiteit wordt. En dat is helemaal niet gek, want met een redelijke tuin kun je al snel een zwemplek creëren. Dat hoeft helemaal niet een onderhoudsintensief bad met chloor te worden. Ga voor een zwemvijver! Dat is een mooi natuur zwembad met een zelfreinigend systeem. Hier kun je het hele jaar door van genieten. Is het niet om in te zwemmen, dan wel om ernaar te kijken. Een zwemvijver aanleggen is wel een klus waar je je goed op moet voorbereiden. Daarom helpen we je graag op weg met een overzichtelijk stappenplan.

De zomers worden langer en warmer en we zoeken steeds vaker de verkoeling dichtbij huis op. Een zwembad in jouw eigen tuin is misschien al een tijdje een fantasie die nu toch wel meer realiteit wordt. En dat is helemaal niet gek, want met een redelijke tuin kun je al snel een zwemplek creëren. Dat hoeft helemaal niet een onderhoudsintensief bad met chloor te worden. Ga voor een zwemvijver! Dat is een mooi natuur zwembad met een zelfreinigend systeem. Hier kun je het hele jaar door van genieten. Is het niet om in te zwemmen, dan wel om ernaar te kijken. Een zwemvijver aanleggen is wel een klus waar je je goed op moet voorbereiden. Daarom helpen we je graag op weg met een overzichtelijk stappenplan.
Kan ik een zwemvijver aanleggen in mijn tuin?
De belangrijkste vraag is natuurlijk: is jouw tuin groot genoeg? Houd rekening met de volgende afmetingen en benodigdheden:
- Een natuurlijke zwemvijver is idealiter rond de 7 x 3 meter en heeft een diepte van 1.60 tot 1.80 meter.
- Houd daarnaast rekening met de hoeveelheid ruimte die je nodig hebt voor het zelfreinigend systeem: de planten en stenen. Het is namelijk de bedoeling dat je langs de randen van de zwemvijver moerasplanten en lavastenen plaatst. Dat is de meest efficiënte manier om het water schoon te houden.
- Het water moet vervolgens door een pomp langs deze (natuurlijke) filter worden geleid. De pomp mag alleen niet in de zwemvijver worden geplaatst, dus ook hier moet je rekening mee houden. Voor de pomp is dus extra graafwerk nodig.
- Voor een zwemvijver heb je vijverfolie nodig. En heb je bomen in de tuin staan, dichtbij de plek waar de vijver moet komen, dan is een laag wortelfolie onder het vijverdoek ook een vereiste. Dit ter bescherming tegen scherpe uitsteeksels.
- Heb je voldoende ruimte om een zwemvijver aan te leggen? Stel jezelf dan toch nog even de volgende vragen:
1. Vind ik het prettig om het zwemwater te delen met kleine waterdiertjes en insecten?
2. Is een zwemvijver aanleggen een te intensieve klus voor mij, kan ik het me dan permitteren dit uit te besteden aan professionals?
3. Wil ik mijn zwemvijver een bepaalde vorm geven?
Stappenplan: een zwemvijver aanleggen
Is de kogel door de kerk en kan er begonnen worden met jouw persoonlijke zwemvijver bouwplan? Volg dan onderstaande stappen voor het aanleggen van jouw zwemvijver!
Stap 1: terrein afbakenen en graven
Begin met het markeren van de vijver in de tuin. Plaats langs de uiterste randen voor de zwemvijver paaltjes of lint, zodat je straks precies weet tot waar je moet gaan graven. Voor het graven heb je een graafmachine nodig. Deze kun je huren, of je besteedt deze klus uit. Houd ook rekening met eventuele aflopende randen (waar planten en stenen kunnen worden geplaatst), de put voor de pomp en de plaats van de leidingen.
Stap 2: plaats de pomp en de vijverfolie voor het maken van je zwemvijver
Heb je het zaakje flink uitgegraven, dan ben je nu klaar om het zwemvijver bouwplan verder uit te werken. Het is aan te raden eerst de bodem goed te beschermen en te beginnen met een laag worteldoek. Worteldoek is een stevige beschermer en zal ervoor zorgen dat ook de vijverfolie heel blijft. Bereken voor de afmetingen van de worteldoek en vijverfolie aan beide kanten ruim een meter extra.
- Leg een laagje zand in de uitgegraven zwemvijver.
- Plaats het worteldoek en zorg dat de gehele oppervlakte goed is bedekt.
- Daarna kunnen de pomp en de leidingen worden geplaatst. Leg de leidingen idealiter onder een laagje zand op het worteldoek.
- Plaats de vijverfolie. Begin hiervoor op het diepste punt en werk naar de randen. Vermijd hierbij plooien en vouwen, maar leg het ook niet te strak. Het water zal de folie straks weer meer tegen de diepte drukken.
Tip! Kies een zwart vijverfolie, daar warmt de zwemvijver lekker van op als het zonnetje erop schijnt.
Stap 3: de zwemvijver vullen
Vul de vijver met kraanwater, of met regenwater. Regenwater heeft al bij voorbaat de juiste zuurtegraad, kraanwater krijgt dat op den duur (door vermenging met regenwater).
Stap 4: plaats planten en stenen bij het aanleggen van de zwemvijver
Ook dit is een belangrijk moment. Kies de juiste waterplanten met een goed reinigend vermogen. Dit zijn onder andere zogenaamde heliophytenplanten als de gele iris, Engelse watermunt, kalmoes en holpijp. Plant ze samen met lavasteen, een decoratieve en poreuze steen die filterend werkt. Je kunt met de planten en stenen een moeraszone creëren, zodat je een aparte ruimte voor het zwemmen behoudt. Langs oplopende randen werkt heel goed. Onderzoek wat het beste in jouw tuin past.
Stap 5: onderhoud van de natuurlijke zwemvijver
Een natuurlijke zwemvijver onderhoudt vooral zichzelf, maar verwijder wel oppervlakte-vuil zoals blaadjes, gras en algen (rol dat eenvoudig weg met een stok). Meet daarnaast af en toe de zuurtegraad van het water. De beste pH-waarde voor een zwemvijver ligt tussen de 7 en 8,5. Je kunt de waarde op peil houden door regenwater toe te voegen.
Is alles gelukt? Geniet dan volop van jouw zelfgebouwde, natuurlijke zwemvijver. Ongetwijfeld een trekpleister voor familie en vrienden en een garantie voor heerlijke zomers aan huis. Hoe leuk is dat?
Blijft een zwemvijver voor jou voor altijd een droom, omdat je net een te kleine tuin hebt, maar wil je toch heel graag genieten van een beetje uitzicht over het water? Leg dan een (kleine) vijver aan waar geen pomp en leidingen voor nodig zijn en laat de natuur zijn werk doen. Kun je zelfs nog af en toe pootjebaden en heb je toch alsnog een rustgevende natuursfeer in jouw buitenverblijf.
Nog meer inspiratie voor je tuin
Staat de gehele tuin nog in de steigers en ben jij op zoek naar een goed tuinplan? Perfect! Dan helpen we je ook daarmee op weg. Ontdek de leukste ideeën om zelf jouw tuin aan te leggen, ga aan de slag met de tofste tuin-DIY’s zoals het zelf maken van een schutting, een pergola, of veranda. Bekijk hoe je het beste het terras kunt aanleggen of betegelen en hoe je gras kunt zaaien. Voel je er meer voor om de natuur zijn gang te laten gaan? Lees dan alles over het ontwikkelen van een natuurlijke tuin. Ben je trouwens al op de hoogte van de nieuwste tuintrends? Wij zeker wel! Check snel de aanleg van een Japanse tuin en je bent de trendsetter van jouw straat. Voor welke tuin ga jij?
Geïnspireerd geraakt om direct aan de slag te gaan met je eigen zwemvijver aanleggen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige buitenruimte!