Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
ibiza stijl achtertuin

Heb je plannen om je achtertuin aan te pakken? Dan kun je vast wel wat inspiratie gebruiken! Want als je bent gezegend met een fijne tuin, is het des te fijner om hier je eigen plekje van te maken. Hoe dit plekje er voor jou uitziet hangt grotendeels samen met de manier waarop je jouw buitenruimte gebruikt. Is dit vooral voor sociale momenten, gevuld met borrels en barbecues? Of juist meer als een rustige oase om compleet in tot rust te komen? Wat het antwoord ook is, onze experts hebben voor elke behoefte meer dan genoeg achtertuin ideeën. Zo kun jij aan de hand van dit artikel voldoende inspiratie verzamelen voor je eigen droomtuin.  

Achtertuin inspiratie en ideeën

Of je nu je buitenruimte van top tot teen (opnieuw) wil (her)inrichten, of dat je een klein deel wil aanpakken: er komt vast een hoop op je af. Logisch, want er zijn ook een heleboel knopen om door te hakken. Zo begint het al bij de basis: waar gebruik jij je buitenruimte voornamelijk voor? Voor sociale doeleinden of juist om te relaxen? Een tweede belangrijke punt is de stijl: ga je voor rust en eenheid, voor kindvriendelijk of voor veel romantische paadjes en hoekjes? En ook niet onbelangrijk; de beplanting! Hoe groen zijn jouw vingers? Groen, groener, groenst of ga je toch liever voor veel bestrating en wat makkelijke planten? 

Al deze vragen samen geven antwoord op de hamvraag wat jouw ideale achtertuin is. Laat je trouwens niet overdonderen, want je hoeft echt niet alle keuzes in één keer te maken. Het makkelijkste is om simpelweg bij het begin te beginnen, en te starten bij de basis en tuinstijl. 

Voorbeelden van populaire tuinstijlen voor achtertuinen

Naast de basis is het kiezen van de gewenste tuinstijl een belangrijk onderdeel van je achtertuin (her)inrichten. Je kunt natuurlijk de stijl die je binnenshuis hebt gekozen doorvoeren naar de tuin, maar dit is zeker geen vereiste. Want datgene waar je binnen behoefte aan hebt, hoeft buiten niet hetzelfde te zijn. Laat je daarom leiden door de basis (waar gebruik je je tuin voor). En bovenal: kies natuurlijk vooral de stijl die je mooi vindt! Een beetje inspiratie nodig? Hieronder bespreken we een aantal populaire tuinstijlen.

  1. Mediterrane of boho look

    Ben je gek op een Bohemian of Mediterrane tuin? Ga dan voor een natuurlijke basis met materialen als rotan en hout en kies voor een vleugje kleur in je tuindecoratie. Veel groene (klim)planten en kleurrijke bloemen mogen hier niet ontbreken.
  2. Oosters

    De Oosterse tuin vol mooie stenen, bloesembomen, mos, Japanse planten en natuurlijke materialen is absoluut de ultieme relaxplek. Houd het hier puur en opgeruimd om deze look extra te benadrukken.
  3. Strak en modern

    De moderne tuin behoeft (relatief) weinig onderhoud. Grote tegels of eventueel kiezelstenen, een ruime zithoek, planten in strakke plantenbakken en moderne spots voor de juiste verlichting vormen samen de basis voor een moderne, strakke tuin.

Achtertuin voorbeelden: ideeën voor een kleine achtertuin

Als je buitenruimte klein maar fijn is, hoef je zeker niet in te leveren op creativiteit. Sterker nog, in sommige gevallen daagt het je juist uit om nóg creatiever te werk te gaan. Want met een beetje handigheid en slimme ideeën, weet je zeker dat je alles uit jouw kleine buitenruimte haalt.

Ga voor rechte lijnen

Door rechte lijnen van binnen naar buiten door te trekken, maak je zowel je binnen- als buitenruimte in één klap groter. Optisch dan, want door de lijnen van binnen naar buiten door te trekken, bijvoorbeeld naar je terras, creëer je meer eenheid. En doordat het zo één geheel lijkt, voelt en oogt de ruimte automatisch groter. 

Zoek de hoogte op

Als je buitenruimte in vierkante meters beperkt is, maar je toch veel groen en tuindecoratie wil toevoegen, kun je dit heel makkelijk oplossen door de hoogte op te zoeken. Qua groen kun je kiezen voor een verticale moestuin of een plantenpodium met verschillende verdiepingen. Maar ook een sfeervolle schutting of warme verlichting zijn slimme manieren om een kleine tuin in te richten. 

Helemaal zen, midden in de stad

Tussen het reilen en zeilen van het stadsleven door, is het des te fijner om helemaal tot rust te komen in je stadstuin. Een makkelijke manier om dit te doen is door een zen hoek in te richten. Een zen hoek is typerend voor de Oosterse tuin en de ideale manier om direct in relax modus te komen. Plaats bijvoorbeeld een klein waterelement en waan je – met een kabbelend geluid op de achtergrond – even op een exotische bestemming. 

Ideeën voor een grote achtertuin 

Wanneer je beschikt over een grote buitenruimte maakt dit het inrichtproces zowel makkelijker als moeilijker. Makkelijker, omdat je keuzes minder beperkt worden tot de ruimte, maar moeilijker omdat je er een heleboel extra keuzes bij hebt gekregen. Probeer het inrichten daarom te starten bij de basis: de manier waarop je de tuin gaat gebruiken en jouw gewenste tuinstijl. Om het zo overzichtelijk mogelijk te houden, kun je de ruimte daarna het beste per ‘sub-ruimte’ aanpakken. Dus eerst het zitgedeelte, daarna het eetgedeelte en ga zo verder. 

Kindvriendelijke tuin

Kindvriendelijke tuinen vragen om veel bewegingsruimte en fijne speelplekken. Kijk bijvoorbeeld welke bomen voor in de tuin geschikt zijn voor een schommel (of zelfs een boomhut!). En ook kindermoestuintjes zijn een leuke én educatieve manier om je kinderen kennis te laten maken met zelf groenten, kruiden en fruit kweken. Een grasveld waar de kids kunnen rennen, spelen en sporten is ook een ideale toevoeging voor in de kindvriendelijke tuin.

Tuinhuis

Als je de ruimte hebt, is een tuinhuis een veelzijdige toevoeging aan je tuin. Want je eigen tuinhuis kun je voor allerlei doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld als werkplek, atelier, logeerkamer of mini gym. Maar ook als (half)overdekte eet- of loungehoek is een tuinhuis een echte aanwinst voor elke grote tuin. Ook leuk: een buitenkeuken maken in je (half)overdekte tuinhuis zodat je het hele jaar door kunt koken en eten in de tuin.

Geïnspireerd geraakt door dit artikel? En kun je niet wachten om jouw eigen achtertuin een make-over te geven? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je tuin in te richten in jouw favoriete stijl!