bomen voor in de tuin: olijfboom in houten bak

De basis van elke tuin? Het groen, en dan in het bijzonder de bomen. Ze zorgen voor zuurstof, vangen fijnstof op, lokken vogels en creëren fijne schaduwplekjes. Niet alleen mooi, maar ook nog eens hartstikke functioneel dus. Denk trouwens maar niet dat mooie bomen alleen zijn weggelegd voor grote tuinen. Ook in de kleinste tuinen is wel een plekje voor deze karakteristieke blikvangers te vinden. Welke boomsoorten je in jouw tuin kunt plaatsen hangt onder andere af van de grootte en inrichting. In dit artikel lees je tips voor het kiezen van geschikte bomen voor in de tuin. Zo waan jij je straks, in je eigen buitenruimte, in een groene én gezonde oase van rust.

Een boom voor een kleine tuin kiezen: 3 bepalende factoren

Bomen zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar komen ook met veel voordelige eigenschappen. Ze brengen structuur aan in je tuin en zijn bovendien hartstikke gezond voor mens en milieu. Welke bomen je kiest hangt van een aantal factoren af. Zo zijn de grootte van de tuin, de inrichting, zon, schaduw, wind en grondsoort zeer belangrijk. Maar ook de iets minder technische factoren, zoals welke stijl jou aanspreekt, zijn natuurlijk van belang. 

De grootte van de tuin

Met bomen tot zo’n zes meter hoog zit je safe. Bij deze hoogte past het vrijwel altijd, mits de boomsoort redelijk smal blijft natuurlijk. Voor welke soort je ook gaat, zorg er in ieder geval voor dat jonge bomen en planten genoeg ruimte hebben. Hebben ze dit niet, dan zullen ze elkaar gaan verdringen als ze groter worden.

Bomen voor in de tuin: de inrichting

De inrichting van je buitenruimte beslaat een aantal dingen. Ten eerste de indeling: zou je achterin of juist voorin, dichter bij huis, ruimte hebben voor een boom? Het antwoord op deze vraag is bepalend voor de soort die je kunt plaatsen. Zo kun je achterin de tuin voor een groter exemplaar kiezen dan dichter bij huis. Waarom dit zo is, is simpel: omdat je niet wil dat een grote boom je licht binnenshuis blokt. Onder de inrichting valt ook hoe je jouw buitenruimte gebruikt. Heb je bijvoorbeeld kinderen die graag in de tuin spelen? En vragen zij al jaren om een boomhut? Of een schommel? Dan beantwoorden ook deze vragen deels voor welke soort je het beste kunt gaan. 

Zon, schaduw en wind, grond

Op schaduwrijke plekken kun je het beste planten en bomen zetten met een groot, dun blad. Deze soorten verliezen namelijk veel water. Op zonnige, warme plekken kun je juist beter kiezen voor planten en bomen met een klein, dik, leerachtig blad. Verder heeft een boom meer baat bij een redelijk beschutte plek. Is dit niet mogelijk in jouw tuin? Kies dan in ieder geval voor een stevige boom. Zo hoef je niet bij elke storm zenuwachtig te zijn of de takken het gaan begeven.

Als je kiest voor planten en bomen die bij jouw tuin en jouw grond passen, is de kans op succes al een stuk groter. De bomen worden dan groter en gezonder. Check daarom altijd eerst de grondsoort voordat je bomen voor je tuin gaat uitzoeken. Is je bodem vochtig of droog? Kijk dan eerst naar de planten en bomen die er al staan. Welke doen het goed doen en welke juist niet? Neem al deze informatie mee bij het kiezen van nieuwe boomsoorten. 

8x soorten bomen voor elk formaat tuin

Met de juiste boomsoorten breng je karakter in jouw stadstuin, voor– of achtertuin. Daarom zijn wij op onderzoek uitgegaan en hebben we een lijstje met bomen samengesteld die in elk formaat tuin goed tot hun recht komen. 

 • De sierkers – Een bloesemboom die van oktober tot en met maart bloeit.
 • De Magnolia – Deze kleurrijke boom is een echte blikvanger. In de lente gaat de bloesem van wit naar rood, naar paars. 
 • Amerikaanse esdoorn – Deze esdoorn is middelgroot en heeft prachtige bladeren die in de herfst prachtig rood worden.
 • Dakbomen – Dit type zorgt voor veel schaduw, wat vooral erg fijn is tijdens de warme zomermaanden. Zeker wanneer je spelende kinderen in de tuin hebt of zelf rustig in de schaduw wilt kunnen zitten. Bij dit soort bomen geldt: hoe groter de bladeren, des te meer schaduw.
 • Leibomen – Deze soort is perfect voor het creëren van afscheidingen. Zoek je een decoratieve beplanting die voor een stijlvolle afscheiding kan zorgen in je tuin? Kies dan voor leibomen. Plant meerdere exemplaren naast elkaar zodat er een soort heg kan worden gecreëerd.
 • Beveerde bomen – Deze lange, smalle bomen zijn bij uitstek perfect voor kleine tuinen.
 • Tropische bomen – Ga voor warme sfeermakers, bijvoorbeeld met een palm- of olijfboom.
 • Fruitbomen – Appelbomen, perenbomen en kersen geven heerlijk fruit, maar zorgen ook voor prachtige bloemen in de warme maanden. Als je over een grote buitenruimte beschikt, kun je ook een aparte fruitboomgaard maken waar je al je fruitbomen neerzet. Van dit fruit kun je dan weer jam, siroop, of appeltaart maken. Mooi én lekker!

Boompje in pot stylen op 3 manieren

 1. Mediterraans

  De olijfboom is onlosmakelijk verbonden met de Mediterrane tuin. Ga voor groot en robuust in een stenen pot. Iets minder ruimte – en budget – beschikbaar? Ook een kleinere olijfboom in pot is een mooie toevoeging voor de Mediterrane tuin.
 2. Modern

  In de moderne tuin zou de Doorenbos niet misstaan. Deze berk heeft de meest witte stam van alle berken, en komt het beste tot zijn recht in een donkere pot.
 3. Oosters

  Om te genieten van bloesem in het voorjaar hoef je echt niet naar Japan. Richt zelf een Oosterse tuin in en plant kersenbloesem in een pot. Geen fan van bloesem? Dan tippen wij de Japanse Esdoorn. Dit type is met zijn rode bladeren en compacte formaat ideaal om in een pot te planten.

Bomen voor in de tuin: boompje in voortuin of achtertuin planten

Voor een lang en gezond leven moeten jonge bomen goed wortelen, een proces wat wel twee tot drie jaar kan duren. Handig is daarom om de boom de eerste paar jaar te verstevigen met een boomband of -paal. Verder is het goed om te weten dat je bomen nooit tijdens de vorst moet plaatsen. Wacht daarom tot na de IJsheiligen (halverwege mei) of plaats ze voordat het gaat vriezen, uiterlijk in november.

Geïnspireerd geraakt om je tuin aan te pakken? En aan te kleden volgens de laatste trends? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige buitenruimte!