Zo creëer je jouw eigen Engelse tuin oftewel de cottage garden!
Wil je van jouw buitenruimte een groene oase van rust maken? Waar bloemen en planten onverstoord kunnen groeien en waar een romantische sfeer de boventoon voert? Dan is een Engelse tuin echt iets voor jou. In dit landelijke tuintype kun je je heerlijk terugtrekken en genieten van charmante hoekjes, paden en doorkijkjes. Kleine disclaimer: zeg je een Engelse tuin, dan zeg je groen, groener, groenst. Als jij van dit laatste geen spatje op je vingers hebt, zorg er dan voor dat je huisgenoot of iemand anders dit wél heeft. Want in een tuin met een weelderige mix aan zoveel moois, komt er wel wat extra liefde en aandacht bij kijken. Zelf een Engelse tuin inrichten? Wij vertellen hoe!

Wil je van jouw buitenruimte een groene oase van rust maken? Waar bloemen en planten onverstoord kunnen groeien en waar een romantische sfeer de boventoon voert? Dan is een Engelse tuin echt iets voor jou. In dit landelijke tuintype kun je je heerlijk terugtrekken en genieten van charmante hoekjes, paden en doorkijkjes. Kleine disclaimer: zeg je een Engelse tuin, dan zeg je groen, groener, groenst. Als jij van dit laatste geen spatje op je vingers hebt, zorg er dan voor dat je huisgenoot of iemand anders dit wél heeft. Want in een tuin met een weelderige mix aan zoveel moois, komt er wel wat extra liefde en aandacht bij kijken. Zelf een Engelse tuin inrichten? Wij vertellen hoe!
Wat is een Engelse tuinstijl?
We gaven het al weg aan het begin van dit artikel, maar de Engelse tuin gaat allemaal om een weelderige mix van beplanting en een romantische, informele sfeer. Niks rechte lijnen en strak meubilair, maar juist asymmetrisch, organische vormen en bovenal de natuur die overheerst. In dit landelijke tuintype kunnen de planten onverstoord groeien en jij… onverstoord genieten.
Binnen deze tuinstijl zijn er zijn twee soorten die we kunnen onderscheiden: 1) de landschapstuin en 2) de cottage tuin. De landschapstuin is een parktuin, geschikt voor grotere buitenruimtes. De tweede soort, de cottage tuin, is een plattelandstuin en perfect voor de gemiddelde tuin.



Landschapstuin
Verwacht uitgestrekte groene velden, een niet zo strak aangelegde vijver, kronkelige paadjes en oude bomen voor in de tuin. Zoals de naam al weggeeft, is de landschapstuin vooral geschikt voor grotere achtertuinen of parken. Zo vind je deze sub-soort ook in het Amsterdamse Vondelpark. De typerende heuvels in de landschapstuin zijn helaas minder goed uitvoerbaar in ons platte Kikkerlandje.
Cottage tuin
Waar de landschapstuin het best tot zijn recht komt in grotere buitenruimtes, is de cottage tuin perfect voor de gemiddelde Nederlandse achtertuin. De basis in deze plattelandstuin bestaat uit een weelderige mix van planten, bloemen en bomen. Ideaal voor iedereen die graag tuiniert en hier zijn of haar vrije uurtjes met liefde aan besteedt. En niet alleen groene vingers, maar ook groen gedrag komt hier goed van pas: de cottage tuin kun je – geheel volgens stijl – stylen met oude, hergebruikte materialen. Denk aan stenen voor de bestrating en potten voor beplanting.
De ideale beplanting voor in je Engelse tuin
Bij de inrichting van dit type tuin speelt beplanting de hoofdrol. Je denkt daarom eerst na over waar je welke bomen, planten en bloemen gaat plaatsen, en daarna pas over de meubels en styling. Welke beplanting geschikt is voor in de cottage tuin is gelukkig geen kleine lijst. Er is genoeg om uit te kiezen! Denk aan rozenstruiken, heggen, bloemenperken, bomen en heesters. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.



Bomen en heesters
- Sierappel (Malus) – bloesem in het voorjaar en kleine sierappels in het najaar: deze boom is een lust voor het oog!
- Doornbos (Betula Utulis) – als je de ruimte hebt voor deze boom – die tot wel 15 meter hoog kan worden – dan zal de natuur je extra dankbaar zijn. Dit exemplaar is namelijk een waardboom voor vlinders.
- Catalpa bignonioides (Nana) – perfect voor kleinere tuinen en dankzij zijn grote groene bladeren en ronde kroon een perfecte match voor deze tuinstijl.
- Tilia europaea (Pallida) – in het land van de royals mag de Koningslinde met zijn hartvormige bladeren niet ontbreken.
- Buxus – zet ‘m in een pot en snoei de buxus in een vorm naar keuze (bijvoorbeeld in een bol- of kegelvorm). Pas wel op voor de buxusmot!
- Engelse rozen – het spreekt voor zich dat Engelse rozen onlosmakelijk zijn verbonden met deze tuinstijl.
Bloemen en planten
Ga voor veel verschillende kleuren, formaten, hoogtes en contrasten voor een natuurlijke look. Vermijd bovendien strakke plantenborders en structuren, maar kies juist voor organische lijnen. Qua kleuren kun je denken aan groen (uiteraard) in combinatie met blauw-, roze-, rood- en paarstinten. Voor een weelderige uitstraling kun je voor een bloementuin gaan, bijvoorbeeld met klaprozen. Zet het geheel af met grotere planten zoals de hortensia of met een heg.
Ook leuk! Sierpotten met hortensia’s of hangpotten met geraniums en/of petunia’s. Verder is een plantenboog onmisbaar in dit tuintype. Versier de boog rondom met klimplanten, zoals de klimop of klimroos.
Beplantingsplan
Aangezien beplanting het belangrijkste element is in een Engelse tuin, is het essentieel om rekening te houden met de bloeitijd. Dit doe je door middel van een beplantingsplan waarin je de beplanting soort en diens bloeitijd opneemt. Zo kun je overzichtelijk te werk gaan en in één oogopslag zien of bijvoorbeeld ook je wintertuin tijdens de koude maanden groen is.
Bestrating voor in je Engelse tuin
De bestrating bij dit landelijke tuintype is organische gelegd en heeft een pittoreske en authentieke uitstraling. Deze ongedwongenheid zit ‘m in smalle kronkelpaadjes en ongelijke, kleine stenen die op een speelse manier zijn gelegd. Ook de afwisseling tussen gras, grind en bestrating doet het goed in deze tuinstijl. Extra leuk – en classic cottage tuin – is om de smalle kronkelpaadjes te leiden naar kleine zit- of eethoekjes. Om deze hoekjes extra knus te maken, kun je ze omringen met plantenborders of hagen.
5 ideeën voor jouw Engelse cottage tuin
De tuinstijl die bekend staat om zijn groen en charme, blijft niet binnen de grenzen van zijn gelijknamige naam. Ook in Nederland zien je dit tuintype veel terug.



-
Vijver
Kenmerkend in de cottage tuin is water. Denk aan een ‘natuurlijk aangelegde’ vijver of een romantisch fonteintje. Een lust voor het oog en een heerlijke plek om bij tot rust te komen. Zorg dus dat je terras uitkijkt op deze prachtige toevoeging in je tuin. -
Overdekte ruimte
Een overdekte ruimte is knus en romantisch. Een perfecte match dus bij dit tuintype! Ga bijvoorbeeld voor een kas of serre waar je zitruimte en groen combineert. Ook leuk: een veranda inrichten en aankleden met geraniums in ‘hanging baskets’. -
Pergola of rozenprieeltje
Op-en-top Engelse tuin is een pergola of rozenprieeltje, bedekt met klimrozen. Zet er een tafel en stoelen onder en je bent klaar voor romantische diners bij kaarslicht of een high-tea met je vriendinnen. -
Meubilair
Vermijd strakke tuinmeubels, maar ga juist voor romantische materialen zoals teakhout of gietijzer. Mocht je er ruimte voor hebben, kies dan voor een comfortabele loungeplek, een klein bistrosetje voor onder de pergola, én een grote eettafel om met je dierbaren te eten. Als je een kleine tuin hebt kies je uit deze drie datgene waar jij het meest plezier uit zal halen. -
Decoratie
Je cottage tuin maak je af met charmante tuinaccessoires, zoals bloempotten, gieters en buitenverlichting. Ook leuk: je tuin decoreren met tweedehands items. Upcyclen en hergebruiken is niet alleen goed voor het milieu, maar geeft ook een authentieke look en feel die weer goed passen in dit tuintype.
Enthousiast geworden van de cottage tuin vol romantiek, charme en groen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je tuin volgens deze stijl in te richten!