Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
grint pad met een oud beeld en groene planten

Een interessant lijnenspel, strak aangelegde paden met plantenborders en veel groen: dat is de Franse tuinstijl in een notendop. Deze chique tuin ademt romantiek, allure en bovendien een rijke historie. De tuinstijl dateert terug uit de 17e eeuw en was direct een hit. De stijl was zelfs zo populair dat menig chateau, waaronder het wereldberoemde Versailles, het ontwerp kopieerde. Tegenwoordig is de Franse tuin niet alleen maar weggelegd voor kastelen en luxe landgoederen. De stijl is ook goed toe te passen op een gemiddelde tuingrootte. Je eigen tuin (her)inrichten volgens deze stijl of met een subtiel Frans tintje? Laat je inspireren door dit artikel!

En alhoewel zijn naam iets anders suggereert, blijft de stijl niet binnen zijn eigen grenzen. Ook in Nederland is de Franse tuin populair!

Franse tuinen: al honderden jaren favoriet

Frankrijk is niet alleen een geliefd vakantieland onder vele Nederlanders, maar ook de ideale inspiratiebron voor kleding, eten, interieur en tuinen. Toen André le Nôtre in de zestiende eeuw de stijl introduceerde, werd het ook een hit buiten de Franse landsgrenzen. De symmetrie, strakke lijnen en verzorgde heggen en hagen sloegen aan in meer Europese landen, waaronder Nederland. Zo heeft de Amsterdamse dierentuin Artis al sinds 1863 (!) een Franse tuin. Tegen de tijd van de Franse revolutie werd juist de Engelse tuin populair. 

Verwar de typische Franse tuin trouwens niet met het andere typische ‘je ne sais quoi’. Want waar de laatste een hoog nonchalantie gehalte heeft, is dit bij de formele tuinstijl juist niet het geval. Verwacht veel bombarie, ultra verzorgd groen en symmetrie. 

Drie romantische tuin ideeën

De Franse tuin is niet alleen super chique, maar ook romantisch. De zachte kleuren, het vele groen en de karakteristieke beelden dragen hieraan bij. Juist deze romantische sfeer is geliefd onder velen. Wij begrijpen wel waarom, want een Franse tuin is de ideale setting voor liefdevolle diners met dierbaren. Zelf een romantische setting creëren? We hebben drie ideeën voor je op een rijtje gezet.

  1. Eindeloos tafelen

    Een tuinstijl als deze vraagt om een plek waar je eindeloos kunt tafelen met vrienden, familie of je geliefde. Qua meubilair kun je voor teakhout gaan. Een alternatief is (giet)ijzer, en past ook perfect bij deze stijl. Om wat romantiek toe te voegen aan de zit- of eethoek kun je een pergola plaatsen. Plant klimplanten bij de pergola, zoals blauweregen, witte druif of rozen, et voilà! Heb je een kleine tuin, stadstuin of balkon? Je kunt ook voor een schattig bistrosetje gaan waar je heerlijk kunt ontbijten. 
  2. Sfeervolle verlichting

    Bij romantiek hoort ook de juiste verlichting. Afhankelijk van hoe groot je tuin is, kun je voor subtiele spots gaan of juist voor grotere lantaarns. Heb je een looppad aangelegd? Dan kan het ook een mooi effect geven om deze te belichten. Maar waar je ook voor kiest, trek in ieder geval de rode draad van symmetrie door. Dus zorg dat je een even aantal lampen hebt die je gespiegeld van elkaar plaatst.
  3. Historische beelden

    Kenmerkend voor dit tuintype zijn de romantische, historische beelden. Deze beelden zijn vaak wit of ecru van kleur en stellen figuren voor uit de Romeinse tijd en Griekse Mythologie. Als je een kleinere tuin hebt kun je ook het beste voor wat kleinere beelden gaan. In het bezit van een grote tuin? Dan kun je de beelden bijvoorbeeld ook op sokkels plaatsen. Kies een centrale plek in de tuin voor de beelden, of plaats ze langs een pad. Uiteraard bewaak je ook hier de symmetrie.

Romantische tuin: bestrating en beplanting

De bestrating en beplanting in je tuin bepalen grotendeels de algehele uitstraling. Om van deze formele tuinstijl een succes te maken, is het dus goed om stil te staan bij de basis. 

De beplanting in een Franse tuin

Belangrijk in dit tuintype is symmetrie en veel groen, maar dan wel strak gelijnd. Dit betekent dat je alvorens het inrichten en aankleden goed moet nadenken over de beplanting en bestrating. Kies dus eerst waar je welk groen wil planten en hoe je de lijnen of het patroon wil laten lopen. Ga je bijvoorbeeld voor rechte lijnen met heggen? Of voor een perfecte cirkel, omringd met buxus planten? Waar je ook voor kiest, zorg dat het past bij de grootte van de tuin. Zo zal je andere keuzes maken bij een smalle, diepe tuin, dan bij een ondiepe, brede tuin. Let hier dus op bij het ontwerpen van het lijnenspel. Planten die perfect bij deze tuinstijl passen zijn de buxus, coniferen, lavendel, rozen en druif.

Bestrating in een Franse tuin

In de Franse, romantische tuin zie je bij de bestrating vaak een mix van groen en ecru. Groen bij de netjes onderhouden gazons en ecru bij de strak aangelegde grindpaden. Het grind varieert van kleine steentjes tot grotere stenen. Houd er rekening mee waar je jouw terras met zitgedeelte gaat plaatsen. Je tuinmeubels zullen namelijk een stuk stabieler staan op fijn grind dan op grotere, grovere stenen. Als je de ruimte hebt om een langer looppad aan te leggen, zorg dan dat je deze super strak aanlegt voor een authentieke Franse look. Plaats symmetrisch groen ernaast en de basis voor je Franse, romantische tuin is gelegd.

Baroktuin aankleden

De baroktuin is inmiddels een synoniem geworden voor de Franse tuin. Wanneer wordt gesproken over een baroktuin, ligt de nadruk iets meer op ronde lijnen in plaats van rechte lijnen. Wat betreft de styling van dit type tuin kun je het zo bont maken als je zelf wil. Je kunt voor een minimalistische look gaan met weinig ‘tierelantijntjes’ en het lijnenspel in de hoofdrol. Maar als je juist van veel decoraties en gezellige hoekjes houdt, zijn er ook tal van opties. Zo zijn, zoals we al eerder schreven, beelden kenmerkend voor de baroktuin.

Blijf wel ten alle tijde de symmetrie bewaken. Dus als je links een beeld plaatst, doe je dit rechts ook. Als je het toch liever bij één beeld wil houden, kun je alsnog met de beplanting om het beeld heen een symmetrisch beeld creëren. Zijn beelden überhaupt niet echt ‘jouw ding’? Ga dan voor een waterelement, zoals een romantische fontein. 

Enthousiast geworden van dit tuintype? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je tuin volgens deze chique stijl in te richten!