Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
Houten tuinset met rotan tuinstoelen bij ondergaande zon

Heb jij je tuin op orde? Bestrating of tegels, een bloembed of potplanten, boomsoorten en struiken of een gazon? Dan wordt het tijd om de tuinmeubels uit te zoeken. Een tuinset vormt meestal de basis van elke zithoek in de tuin. Welke tuinset je kiest hangt uiteraard af van jouw stijl en wensen. Wat past er bij jouw tuin?

Welke tuinset past bij mijn situatie?

Een tuinset bestaat meestal uit een tafel met stoelen of banken. Je dient hier te kunnen zitten tijdens een ontbijt met het gezin, een barbecue met vrienden of een verjaardagsfeest met de familie. Bedenk aan welke eisen jouw tuinset moet voldoen voordat je overgaat tot de aanschaf.

Andere inspiratie

Toch op zoek naar inspiratie over iets ander dan een tuinset? Gelukkig heeft Westwing meerdere artikelen voor jou klaarstaan. Ontdek de mogelijkheden van een tuinlantaarn, een design voortuin of decoreer je tuin met tuindecoraties.

In 5 vragen naar jouw tuinset

 1. Wie moeten hier kunnen zitten?
 2. Wat wil je hier kunnen doen? Is de tuinset bedoelt voor kleine bijeenkomsten of wil je hier ook een verjaardag kunnen vieren?
 3. Hoeveel ruimte is er beschikbaar ? Eventueel kun je kiezen voor een exemplaar dat inklapbaar is of dat multifunctioneel gebruikt kan worden.
 4. Welke stijl wil je dat jouw tuinset heeft? De stijl bepaalt vaak ook het materiaal.
 5. Van welk materiaal wil je dat je tuinset gemaakt is? Afhankelijk van het materiaal is meer of minder onderhoud noodzakelijk.

Duurzaam

Ga voor een tuinset die duurzaam is en lang meegaat. Het is natuurlijk fijn als je niet elk jaar een nieuwe tuinset hoeft aan te schaffen. Een tuinset van hout die je goed onderhoudt gaat lang mee. Kies voor Europees of tropisch hardhout, deze zijn sterk, robuust en zeer duurzaam. Als je de tuinmeubels in de winter afdekt of binnen zet gaan ze nóg langer mee. Rotan en bamboe gaan ook zeer lang mee en zijn erg duurzaam.

Welke tuinset past bij mijn tuin of balkon?

Welke tuinset je kiest hangt af van de plek waar de meubels moeten komen te staan, van je wensen, stijl en van het aantal gebruikers. Als je bijvoorbeeld een kleine tuin hebt kun je het beste voor lichtgewicht exemplaren kiezen of meubels die je kunt inklappen. Op die manier kun je ze eenvoudig verplaatsen als ze niet worden gebruikt. Op een balkon zal je ook eerder voor kleinere of inklapbare tuinsets kiezen. Lees ook ons artikel over balkonmeubels voor meer balkon inspiratie.

BJee denken aan een tafel met stoelen. Dat kan zijn een grote houten tafel, met daaromheen 6 stoelen. Maar het kan ook gaan om een kleinere klaptafel met twee houten klapstoeltjes eromheen. Een enorme lounge zithoek is enkel weggelegd voor de grotere tuinen. Hierbij kun je denken aan twee comfortabele banken met in het midden een salontafel. Soms kun je zo’n tuinset ook verstellen zodat je er liggend kunt zonnebaden maar ook zittend aan tafel kunt dineren.

Als je veel ruimte hebt in je tuin, kun je ook kiezen voor verschillende zitplekken in je tuin. Zo creëer je een romantisch plekje onder een boom in de schaduw met een tafeltje en twee stoeltjes. Op een andere plek zet je een grote eettafel met stoelen en op weer een andere plek ga je voor een lounge. Zo is jouw tuin op alles voorbereid!

Het kan ook slim zijn om enkele extra (klap)stoelen aan te schaffen zodat je altijd zitplekken hebt voor je gasten.

Zo maak je jouw tuinset extra comfortabel

Een tuinset is vaak gemaakt van harde materialen. Door zachte tuindecoratie en tuinaccessoires toe te voegen maak je deze zitplekken comfortabel. Denk hierbij aan een zitkussen op de zitbank, enkele kussentjes en eventueel een of meer zachte plaids om om je heen te slaan wanneer de avond valt.

Onze tips voor het kiezen van de perfecte tuinset

Nu we al veel aspecten van het kiezen van de perfecte tuinset hebben besproken, komen we aan bij het laatste punt; de stijl. Welke stijl wil jij graag in je tuin hebben? Als dat een weelderige bohemian of tropische stijl is zal je vast en zeker voor een andere tuinset kiezen dan wanneer je een strakke moderne tuin zou willen. In jouw Japanse tuin zal je ook andere keuzes maken dan in jouw design voortuin.

 • Moderne tuin – Ga voor een strakke tuinset van bijvoorbeeld aluminium of kunststof in zwart of wit. Dit geeft direct een moderne look aan je tuin. Prachtig in combinatie met strakke tegels en bloempotten van hetzelfde zwarte of witte kunststof.
 • Boho tuin – In een boho of mediterrane stijl passen meubels van rotan erg goed. Ze zorgen voor een natuurlijke zomerse flair. Zet rond de tuinset enkele potplanten neer met kleurrijke bloemen en groene planten om het plaatje compleet te maken.

De verschillende materialen van een tuinset

 1. Hout

  We kunnen verschillende houtsoorten onderscheiden. Hardhout is, zoals eerder genoemd, bijvoorbeeld erg sterk en duurzaam. Teakhout is ook een goede optie voor tuinmeubelen en staat prachtig in een natuurlijke tuin.
 2. Aluminium

  Dit materiaal is redelijk weerbestendig. Het is erg onderhoudsvriendelijk en gaat lang mee. Bovendien is aluminium zeer licht. Dit materiaal past perfect bij modernere tuinen.
 3. Staal of gietijzer

  Minder onderhoudsvriendelijk maar wel weerbestendig. Hierbij kun je denken aan een kleine bistro-set. Deze materialen kunnen wat roest krijgen, maar dat geeft ze ook karakter.
 4. Wicker

  Erg duurzaam, onderhoudsvriendelijk en weerbestendig. Het materiaal kan, in tegenstelling tot rotan of riet, niet schimmelen of uitdrogen. Wicker is namelijk, doordat er een aluminium frame doorheen gevlochten is, eigenlijk kunststof. Prachtig in tropische, mediterrane, boho tuinen.
 5. Kunststof

  Erg weerbestendig en onderhoudsvriendelijk. Door het goed te bewaren en in de winter binnen te zetten gaat het lang mee.

Tot slot speelt het materiaal van jouw tuinset mee in de keuze. Hieronder lees je meer over verschillende materialen voor tuinmeubels.

Ben je geïnspireerd geraakt door deze keuzengids over de tuinset? Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om de perfecte tuinset te scoren.