boom met een houten schommel in een kindvriendelijke tuin

Bij het inrichten van een buitenruimte wordt vaak alleen rekening gehouden met de volwassenen. Denk aan een heerlijke loungeplek, een fijne tafel om te dineren en een plek voor de barbecue. Maar wanneer je kinderen hebt, is een buitenruimte niet alleen voor de volwassenen. Het is een ruimte voor het hele gezin, dus ook voor de kinderen. En de hele dag stilzitten op de lounge of keurig aan tafel blijven zitten zijn nou niet per se de dingen waar je als kind plezier uithaalt. Gelukkig hebben wij een hoop ideeën en inspiratie verzameld voor het creëren van een fijne, veilige kindvriendelijke tuin. Welke dit zijn – en hoe je bij het creëren van een kinderparadijs niet hoeft in te leveren op stijl – bespreken we allemaal in dit artikel!

6x kindvriendelijke tuin ideeën

Met deze zes ideeën tover je jouw tuin om naar een buitenruimte voor het hele gezin. Een plek waar iedereen zich thuis voelt en zijn ei kwijt kan. Denk aan jij en je partner die gezellig tafelen en borrelen op het terras na uitgebreid gekookt te hebben in jullie buitenkeuken, en de kinders die heerlijk kunnen ravotten. 

Beplanting

Wist je dat veel populaire plantensoorten giftig zijn? Bijvoorbeeld de buxus en blauweregen? Goed idee dus om alvorens het planten uit te zoeken of de desbetreffende plant giftig is of niet. Om je kindjes wat bij te leren over de natuur is het leuk om in de achtertuin voor planten te kiezen die vlinders aantrekken. 

Moestuintje

Naast ‘vlinder planten’ is er nog een manier om jullie kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de natuur. Namelijk door een klein moestuintje aan te leggen! Wanneer ze de groenten zelfgekweekt hebben, wordt het waarschijnlijk een stuk makkelijker om hun bord vol groen op te laten eten. Ook fijn: bij zelfgekweekte groente weet je zeker dat het onbespoten en veilig is. 

Meubels op maat

Plaats een mini tuinsetje in de tuin voor je kinderen. Zo kunnen ze samen met hun vriendjes en vriendinnen op mooie dagen aan hun mini tafel knutselen, tekenen of theekransjes houden.

Schommel

Wat er op de verlanglijst van menig kind staat? Een schommel. Als je de ruimte hebt kun je een speeltoestel met schommel plaatsen. Wanneer je minder ruimte hebt, maar wel een grote, stevige boomsoort, kun je ook daar een schommel aan bevestigen. Ook leuk: een wipkip maken van een oude boomstam. 

Tuinhuisje

Zijn jouw kinderen inmiddels pubers? Dan zullen ze vast verlangen naar een plekje voor zichzelf. Met een tuinhuis kun je zo’n plek creëren. Het kan hun uitvalsbasis zijn om zich even terug te trekken van ‘irritante ouders’. Ook kunnen ze er vrienden ontvangen om te ‘chillen’. 

Krijten

Met speciale krijtverf kun je een klein stuk van de schutting verven. Op dit stuk kunnen je kinderen hun creativiteit op de loop laten. Wel even goede afspraken maken dat dit alleen op het geverfde stuk mag. En natuurlijk dat het krijten op de muur alleen in de tuin mag.

Kleine kindvriendelijke tuin

Of je nu een grote of kleine buitenruimte hebt: elke tuin is kindvriendelijk te maken. Zo kun je bijvoorbeeld het eerdergenoemde moestuintje ook verticaal aanleggen. Of plaats een moestuinbak op een lage tuinkast. Zo heb je én een moestuintje én een opbergruimte voor tuinspullen. Om alles uit je kleine tuin te halen kun je werken met hoogteverschillen. Zo creëer je meer diepte en ontstaan er eilandjes in je tuin. Elk eilandje kan een eigen functie hebben, zoals het zitgedeelte voor de ouders, een speelgedeelte voor de kinderen en een eetgedeelte voor het hele gezin.  

Een andere goede oplossing voor een kleine tuin inrichten is om de ruimte 50/50 te verdelen in bestrating en gras. Op de bestrating kun je het terras creëren en het gras dient als de ideale speelruimte voor je kinderen. En ook voor jou is het gras handig. Zo kun je er op zonnige dagen je home work-outs uitvoeren of gezellig met de kinderen picknicken. 

DIY: zandbak maken voor in een kindvriendelijke tuin

Of je nu een grote tuin of een kleine stadstuin hebt, vaak is er nog wel een plekje te vinden voor een zandbak. Vooral wanneer je deze zelf ‘from scratch’ maakt. Want in dit geval heb je zelf de regie over de afmetingen in handen!

 1. Locatie en afmetingen

  Een logische eerste stap: kiezen waar de zandbak gaat komen. Handig is om de zandbak op een beschutte plek dichtbij huis of het terras te plaatsen. Zo kun je de kinderen in de gaten houden tijdens het spelen. Let er wel op dat je de zandbak niet in de volledige schaduw plaatst, om een te vochtige bak te voorkomen. Qua afmetingen kun je het zo gek (lees: groot) maken als je zelf wil.
 2. Uitgraven en worteldoek

  Zorg voor je gaat graven dat je het uit te graven gat goed afzet. Zo weet je zeker dat je niet te veel of te weinig uitgraaft. Qua diepte zit je rond de 30 cm goed. Maak nu de bodem vlak en bedek deze met worteldoek om onkruid tegen te gaan. Schep vervolgens wat zand op het doek en leg dan wat tegels neer. Zo voorkom je dat nieuwsgierige kinderhandjes aan het worteldoek gaan trekken.
 3. Vullen en afdekken

  Vul het gat nu met speciaal zandbakzand of speelzand. Vergeet ook niet een deksel voor de zandbak te maken. Zo blijft het zand schoon en voorkom je dat buurtkatten vervelende verrassingen achterlaten.
 4. Spelen!

  Graven, bouwen… de zandbak staat garant voor urenlang speelplezier. Zo kun jij heerlijk ontspannen in de tuin terwijl je kroost zich vermaakt. Om ervoor te zorgen dat je kindje niet verbrand, kun je een parasol naast de bak plaatsen. 

De vijver kindveilig maken

Veel kinderen vinden alles wat met water te maken heeft interessant. Zo ook de vijver. Wanneer er ook nog eens vissen in de vijver zwemmen, worden kinderen al snel verleid om over de vijverrand heen te hangen en in het water te turen. Geen probleem natuurlijk als jij erbij bent, maar het is een ander verhaal wanneer ze dit op eigen houtje doen. Als je een vijver in de tuin hebt is het dus een goed idee om deze kindveilig te maken. Zo ben je een stuk geruster wanneer je kids met hun vriendjes en vriendinnetjes in de tuin spelen. Maar let op: écht kindveilig is het uiteindelijk nooit. Blijf dus altijd alert! Hier zijn in ieder geval een aantal tips om de veiligheid te vergroten:

 • Plaats vijververlichting zodat de vijver ook op donkere dagen of avonden verlicht is;
 • Dek de vijver af met een zeil of vijverrooster;
 • Maak de randen rondom de vijver hoog;
 • Plaats een hek rondom de vijver.

Klaar om van jullie buitenruimte een kindvriendelijke tuin te maken?  Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een geweldige binnen-en buitenruimte!