tafel met 2 witte beelden en een glazen vaas

De landelijke tuinstijl is altijd goed. Of je nu daadwerkelijk in een landelijke omgeving woont, of juist in een drukke stad. Kenmerkend voor deze stijl zijn de rijke beplanting, royale zitplekken en idyllische sfeer. Sta je op het punt om je tuin te (her)inrichten? En vind je het lastig om een passende stijl voor je buitenruimte te kiezen? Dan is deze tuinstijl zeker het overwegen waard. Want met een landelijke tuin zet je een tijdloze en stijlvolle basis neer die bovendien goed te combineren is met andere tuinstijlen. Meer weten over dit tuintype en hoe je deze het beste kunt inrichten? Laat je dan inspireren door dit artikel! 

Wat zijn landelijke tuinen?

Bij deze tuinstijl draait het om groene vlaktes, natuurlijke aspecten, waterelementen en rijke beplanting. De stijl ademt rust en comfort uit, ook wel één van de redenen dat het zo geliefd is onder vele mensen. De landelijke stijl is namelijk super populair in Nederland, zowel binnens- als buitenshuis. Je interieur en tuinstijl op elkaar aanpassen heeft als voordeel dat je beide ruimtes kunt stroomlijnen en één geheel kunt creëren. Maar dit is zeker geen vereiste, vooral niet bij deze tuinstijl. Want zoals we eerder al vertelden, zet je met deze stijl een tijdloze basis neer voor je buitenruimte. Hierdoor is dit tuintype ook ideaal te combineren met andere woon- of tuinstijlen. Denk aan een strak en landelijk (moderne tuin) of klassiek en romantisch (Engelse tuin).

Kleine landelijke tuin

Het landelijke aspect in deze tuinstijl is niet alleen weggelegd voor grote kavels op het platteland. Ook in een kleine tuin, stadstuin of op een dakterras kun je deze stijl toepassen. Om datzelfde typische gevoel te krijgen als bij een grote tuin, zijn een aantal dingen belangrijk. Ten eerste door veel groen te integreren en ten tweede door de juiste bestrating te kiezen. Over beiden vertellen we later in dit artikel meer.

Landelijk terras in een landelijke tuin

Uitnodigende terrassen met royale zitruimtes en eetgedeeltes gaan hand in hand met deze tuinstijl. Vooral in grotere tuinen is het belangrijk om verschillende terrassen aan te leggen zodat het geheel knusser en behaaglijker aandoet. In een kleinere tuin is dit vaak niet mogelijk. Slimmer is daarom om voor één ‘goed’ terras te kiezen en deze optimaal te benutten. Met hagen of plantenperken maak je van je terras een aparte ruimte binnen je tuin. 

Drie landelijke tuin ideeën

 1. Meubels

  Voor een moderne landelijke look kies je voor strak meubilair van aluminium, voor een klassieke uitstraling passen meubels van teakhout of gietijzer beter. Maar voor welke look je ook kiest: in deze tuinstijl staat comfort voorop. Maak het geheel dus af met comfortabele kussens waar je heerlijk in kan neerploffen.
 2. Overkapping

  Een overkapping of veranda past perfect in deze stijl. Denk aan een knusse, verhoogde veranda waar je een prachtig uitzicht hebt over al het moois in je groene tuin. Ook creëer je met een veranda een extra leefruimte waardoor je het binnen- en buitenleven meer met elkaar kunt verbinden. Je veranda inrichten volgens deze tuinstijl? Ga bijvoorbeeld voor een schommelbank en (makkelijke) planten in potten. 

  Tip! Vind je het idee van een overkapping leuk, maar wil je geen ‘echte’ overkapping plaatsen? Ga dan voor dakbomen! Deze bomen vormen een natuurlijke parasol en creëren een knusse, beschutte plek om heerlijk onder te dineren.
 3. Waterelement

  Kenmerkend in deze tuinstijl is een waterelement. Denk aan een fonteintje of een ‘natuurlijk aangelegde’ vijver. Qua inrichting is het fijn om langs je waterelement een terras aan te leggen. Op warme dagen brengt een terras aan de vijver de nodige verkoeling. Met een parasol en een ijskoud drankje erbij is het de ideale plek om te vertoeven op een warme zomerdag. 

Landelijke tuinstijl: bestrating en beplanting

Je kunt deze tuinstijl zowel modern (lees: rechte lijnen, strakke vormgeving) of klassiek (lees: organische vormen, zachte vormgeving) uitvoeren. Bedenk daarom eerst welke van de twee het beste bij jouw smaak past. 

Qua bestrating passen oude bakstenen of klinkers goed in deze stijl. Bij een moderne look kies je voor strakke lijnen, bij een klassieke look juist niet. Voor een natuurlijke erfafscheiding kun je kiezen voor de haagbeuk. Ben je gebonden aan een betonnen muur die jouw tuin van die van je buren scheidt? Plant dan klimplanten, zoals de klimop, om de harde muur iets te verzachten. 

Voortuinen landelijke stijl

Bij het inrichten van tuinen denken we vaak direct aan de achtertuin. Zonde, want de voortuin is ook een ideale ruimte om je creativiteit (en groene vingers) kwijt te kunnen. Wij vertellen hoe je jouw voortuin volgens de landelijke stijl kunt inrichten en aankleden.

Voortuin landelijk: de basis

Net als in de achtertuin, vind je ook in de landelijke voortuin veel groen. Bij het ontwerpen en inrichten van de buitenruimte bepaal je dus eerst waar je welke boom, plant of struik gaat plaatsen. Ga bijvoorbeeld voor een buxus of leg plantenborders aan. Heggen zijn ideaal om jouw tuin met die van je buren te scheiden, of om inkijk vanaf de straat te voorkomen. Als je weet waar je alle beplanting gaat plaatsen, kun je de bestrating gaan kiezen. Ga voor oude bakstenen, klinkers of grind. In een moderne look zorg je dat de bestrating strak wordt gelegd, in een klassieke look mag het allemaal wat speelser.

Voor het pad naar je voordeur kun je ervoor kiezen om een andere grond te leggen dan de rest van je voortuin. Als je hiervoor kiest, geldt ook hier dat het pad bij een moderne look recht wordt gelegd, en bij een klassieke look juist kronkelig. Heb je een grote voortuin? Deel de tuin dan op in verschillende ruimtes met heggen en paden. Plaats bijvoorbeeld een aantal fruitbomen en plaats daaromheen struiken of bloemen. 

Voortuin ideeën landelijk: inrichten en aankleden

Nu de basis staat, is het tijd voor de inrichting en decoraties! Je voortuin is het visitekaartje van je huis, en daarom leuk om zo uitnodigend en warm mogelijk in te richten. Heb je ergens op de dag zon in je voortuin? Plaats dan een gezellig bankje waar je van de warmte kunt genieten. Om de zon naar binnen tegen te houden, kun je de ramen aankleden met luifels. Dit geeft meteen een gezellige aanblik vanaf de straat. Verder kun je nog wat verlichting plaatsen, wat niet alleen functioneel is, maar ook nog eens erg sfeervol. Maak het geheel af met één à twee statement windlichten bij je voordeur.  

Enthousiast geworden van dit tuintype? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je tuin volgens deze tijdloze stijl in te richten!