moderne tuin met overkapping

Terug van nooit weggeweest is de moderne tuin. Tegenwoordig wel in een groener jasje, zowel letterlijk als figuurlijk. Ook zien we in de strakke tuin van nu meer natuurlijke materialen en -tinten terug in de meubels en accessoires. Gebleven zijn de rechte lijnen die onlosmakelijk met dit type tuin zijn verbonden. Deze tuinstijl is natuurlijk bij uitstek geschikt voor iedereen zonder ook maar enig spatje groen op de vingers. Maar ook voor mensen met weinig tijd voor tuinieren is deze grotendeels onderhoudsvrije tuin ideaal. Wat de motivatie voor een strakke tuin ook is, één ding is zeker: elke tuin, groot of klein, kan je volgens deze stijl inrichten. In dit artikel lees je wat een moderne tuin precies inhoudt en hoe je deze zelf inricht.

Wat is een moderne of strakke tuin? 

Rechte lijnen en een rustige, luxe look: dat is een moderne tuin in een notendop. Dit type tuin is overzichtelijk ingedeeld en straalt eenheid uit. Zo is het groen vaak opgedeeld in plantenborders met veelal dezelfde beplanting, en vind je in grotere tuinen een rechter dan recht gazon. Een groot gedeelte van de tuin is bestraat, met grint of grote vlakke tegels. De bestrating en plantenvakken dienen ook als afbakening van elk element: bijvoorbeeld het lounge-, beweeg en/of eetgedeelte. Door de tuin op te delen in blokken benut je de ruimte optimaal én blijft alles strak en overzichtelijk.

Een misvatting bij deze stijl is dat het kil en uitnodigend zou zijn. De waarheid kan hier niet verder vanaf zitten. Mits juist uitgevoerd, kun je met deze stijl de ideale plek creëren voor ultiem ontspannen, intieme etentjes en gezellige tuinfeestjes. 

Meer tips nodig voor een gezellige tuin? Lees dan snel ons artikel en ontdek 8 fijne tips!

Verwar dit stijltype trouwens niet met trendy: waar trendy tuinen meebewegen met de laatste trends, zijn moderne tuinen juist tijdloos. Natuurlijk schaaft ons beeld in de loop van tijd een beetje bij, maar de grote – en strakke – lijnen blijven hetzelfde. 

Inspiratie voor een moderne tuin

Nu je weet wat deze tuinstijl inhoudt, is het tijd voor de basis: welke meubels, elementen, tegels (en meer) pas je toe bij deze stijl? En hoe zorg je ervoor dat je warmte en gezelligheid toevoegt aan een ruimte vol rechte lijnen? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

 1. Loungeset

  Ga voor een zithoek met rechte lijnen om de strakke vormen van je tuin te benadrukken. Of kies een robuust exemplaar met een chaise longue. Zo kan je met het hele gezin in de tuin relaxen.
 2. Grasveld

  Combineer grote tuintegels met een stuk gras. Zo geef je je tuin letterlijk meer groen. Daarnaast kun je door de afwisseling meer plekjes in de tuin creëren. Zet op het gras bijvoorbeeld je loungeset en op de tegels het eetgedeelte.
 3. Vijver

  Een rechttoe rechtaan vijver is strak en geeft je tuin meer dimensie. Bovendien brengt een vijver je direct in relaxmodus. Een goed filtersysteem zorgt ervoor dat het water in de vijver het hele jaar door mooi en helder blijft. Ook leuk: maak er een fonteintje in met een design kraan. Er is niets rustgevender dan kabbelend water, zeker in een stadstuin.
 4. Schutting

  Grijze tinten doen het goed in deze stijl. Verf daarom je schutting en schuur in een mooie antracietgrijze kleur. Geen fan van grijs? Je kunt ook voor een taupe of beige tint gaan. In principe is de basisregel bij deze stijl dat je het best voor ingetogen kleuren kunt gaan.
 5. Grote tegels

  Kies voor grote, vierkante tegels. Hierbij geldt: hoe groter, hoe beter. Ga voor een grijze tint. Van antraciet tot beton, er is altijd wel een kleur die in jouw straatje past. Grijs is tijdloos en onderhoudsvriendelijk omdat je er geen vuil op ziet. Wil je meer sfeer in de tuin aanbrengen? Combineer de XL-tegels dan met waaltjes. Dan krijgt de strakke uitstraling een sfeervolle twist. Kiezels en grind zijn ook goed te combineren met grote tegels: ze zijn er in allerlei maten en kleuren. En heel belangrijk: ze zijn onderhoudsvriendelijk.
 6. Inbouwspotjes

  Geef je tuin meer sfeer met inbouwspotjes die je langs het tuinpad of in de borders monteert. Hierdoor zet je de fijnste plekjes van je tuin in de spotlights.
 7. Overkapping of serre

  In ons regenachtige land mag een overkapping of veranda in je tuin eigenlijk niet ontbreken. Maar je moet er natuurlijk wel plek voor hebben. Een zwarte staallook overkapping of serre past in een moderne tuin. Je creëert hiermee een intieme, sfeervolle plek waar je ook kunt zitten als het regent of koud is.

Beplanting in je strakke achter- of voortuin

In dit tuintype ga je zoveel mogelijk voor een onderhoudsvrije tuin. Maar een onderhoudsvriendelijke tuin betekent niet dat je de ruimte helemaal hoeft te betegelen. Kies simpelweg voor de juiste, makkelijke planten om wat groen in je tuin te brengen. Ga bijvoorbeeld voor wintergroene beplanting, zoals buxus, klimop en siergrassen. Winterharde planten zijn ook in trek, zoals hortensia’s en lavendel. Al deze planten zijn makkelijk in onderhoud. Een trend is om dezelfde soort planten in een groepje bij elkaar te planten. Dit geeft een superstrak resultaat en het zorgt ervoor dat de planten alle aandacht krijgen. Heb je een grote tuin? Plant dan verschillende boomsoorten, zoals de dakmoerbei of dakplataan.

Plantenbakken

Rechthoekige plantenbakken komen goed tot hun recht in deze tuinstijl. Zet ze vol met groen of ga juist voor kleur. Zo kun je met potplanten makkelijk wat accentkleuren toevoegen zonder dat je tuin zijn strakke uitstraling verliest. 

Plantenborders

Creëer aan beide zijden van de tuin langwerpige plantenborders. Vul de bodem met grind en worteldoek om onkruid geen kans te geven. Voor weinig onderhoud kies je voor winterharde planten zoals waaierpalm of blauweregen.

Een moderne voortuin inrichten 

Een moderne achtertuin zorgt voor rust en eenheid. Een goed idee dus om deze stijl ook in de voortuin door te voeren. Of je een enorme of juist een kleine voortuin hebt maakt niet zoveel uit. De basis blijft hetzelfde: strakke bestrating en plantenborders, een recht pad en ingetogen kleuren. Heb je een zonnige voortuin en ruimte voor een terras? Dan zou je ook wat extra warmte en kleur kunnen toevoegen door voor een terras van houten vlonders te kiezen.

Geïnspireerd geraakt door deze tuinstijl? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je tuin modern in te richten!