Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
oosterse tuin

Een buitenruimte waar je kunt relaxen en de drukte om je heen kunt vergeten: dat is wat de zen tuin belooft. De zen tuin staat voor ontspanning en is de ideale plek om de stress van de dag van je af te laten glijden. Zen is trouwens een Japanse tak van het boeddhisme waarbij je door middel van meditatie leert ‘in het nu’ te leven. Ook helpt het je om vooroordelen, snelle afleiding en vastgeroeste opvattingen los te laten. Dus, leef jij je leven altijd 200%? En is thuis voor jou een baken van rust? Dan is dit tuintype echt iets voor jou. Zelf een kalmerende zen tuin – oftewel Oosterse tuin – inrichten? Wij geven je tips hoe je dit doet zodat je zelf een plek van rust en ontspanning kunt creëren. 

De oorsprong van de zen tuin

Het ritueel van zen – het mediteren en leven in het nu – kwam in de 13e eeuw via monniken uit China naar Japan. Na enige tijd drong het tot alle gebieden van de Japanse cultuur door, zo ook in de aanleg van tuinen. De komst van zen leidde tot het ontstaan van de ‘karensanui tuin’ oftewel: de drooglandschapstuin. Deze tuinstijl, die vanwege het gebrek aan water ook wel een droge- of rotstuin genoemd, is beroemd geworden door de golvende lijnen die met een hark in het grind- of zandoppervlak worden getrokken.  

Een Yin en Yang tuinontwerp

In de Oosterse tuin vind je een onvervalste weergave van de natuur. Oorspronkelijk werden alleen mos en stenen gebruikt en werden de lijnen van het water altijd op grind getekend. Minimalisme staat hier dus op de voorgrond. Verder worden bomen niet naast elkaar of in groepen geplant, en is symmetrie uit den boze. Geometrische vormen worden daarom vaak vermeden. 

Verder belangrijk in de Oosterse tuin:

 • Geen symmetrie
 • Even nummers worden vermeden
 • De oneven nummers 5, 7 en 11 zijn het meest gunstig
 • Ongelijke paden
 • Golvende patronen in grind en zand
 • Decoraties, meubels en beplanting in verschillende maten

Onmisbare elementen in een zen tuin

Het belangrijkste uitgangspunt in de zen tuin is dat alles er zo natuurlijk mogelijk uitziet. Gebruik daarom niet alleen maar elementen van dezelfde maat of vorm voor je tuindecoratie en tuinaccessoires. Onmisbare elementen in de tuin zijn stenen, planten en water. Samen staan zij voor leven, natuur en rust. Belangrijk dus om deze elementen in balans te houden.

Stenen in een Oosterse tuin

In de Oosterse tuin vind je geen strak gazon, maar stenen. Harde stenen zoals graniet, basalt of gneis kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Om ervoor te zorgen dat ze harmonieus samenwerken, beperk je je tot een paar steensoorten. Zorg er in ieder geval voor dat je steengroepen uit een oneven getal bestaan. Het idee achter deze natuurlijke asymmetrie is dat de tuin in contrast staat ​​met de lineaire architectuur van gebouwen. Verder passen grindbedden van marmer, leisteen of graniet ook goed in deze tuinstijl. Zorg ervoor dat de nerf en de kleur van de materialen hetzelfde zijn om de eenheid te bewaren.

Beplanting in een Oosterse tuin

Het tweede onmisbare element is beplanting. In de Oosterse tuin zie je vaak mos, grassen en lage bomen die in de breedte groeien. Voorbeelden zijn bamboe, coniferen en azalea’s en natuurlijk de op-en-top Japanse sierkers. Ook hier kun je het beste symmetrie vermijden, en juist voor een mix van verschillende planten en bomen gaan.

Waterelementen in je Oosterse tuin

Door middel van een kleine vijver of beek kun je het element water in de tuin integreren. Geen ruimte hiervoor? Dan kun je ook voor een waterornament gaan. Verder komt het element ook symbolisch terug als getekende golven in grind of zand. 

Oosterse tuin ideeën

 1. Meubels

  Bij de Japanse zen tuin ligt de nadruk op de drie eerder besproken elementen. Tuinmeubels komen vaak minder aanbod, maar zijn voor jou als tuingebruiker natuurlijk des te belangrijker. Om de meubels zo goed mogelijk in de tuin te laten integreren, kun je het beste voor natuurlijke materialen kiezen. Denk aan (hard)hout, bamboe of natuursteen. Echt Japans is natuurlijk een lage tafel met nog lagere stoelen.
 2. Verlichting

  Een Japanse lantaarn of pagode past perfect in de Oosterse tuin. Officieel mag je niet meer dan één lantaarn tegelijk zien. Als je het leuk vindt om deze traditie voort te zetten, kun je bij hier bij het plaatsen rekening mee houden. De lantaarns zijn beschikbaar in allerlei soorten en maten, dus er is altijd wel een exemplaar die perfect in jouw buitenruimte past. Om de lantaarn(s) een natuurlijke look te geven, kun je ze laten begroeien met mos. 
 3. Waterelement

  Water is dus een van de drie onmisbare elementen in een Japanse zen tuin. Hoe je dit element wil laten terugkomen in je tuin is afhankelijk van jouw voorkeur en natuurlijk de tuingrootte. Manieren om water te integreren zijn het aanleggen van een vijver, beekje of kleine waterval. Spreekt een beekje jou aan? Zorg dan dat het water van oost naar west stroomt. 

Creëer een miniatuur zen-tuin

Het fijne aan deze tuin uit het Verre Oosten is dat je zelfs met een kleine buitenruimte een groots effect kunt bereiken. Het speciale ontwerp zorgt namelijk voor een breedte en diepte die de tuin optisch vergroot. Heb je geen tuin? Of alleen een bescheiden balkon? Dan kun je voor de mini zen tuin gaan.

Deze miniatuurvorm is wordt vaak onderhouden op het bureau of in de woonkamer. Hiervoor heb je nodig: een bakje van glas of hout, zand en kiezelstenen, een harkje, een stuk hout als miniboompje of een bonsai. Leg nu je bakje neer zoals je in een echte tuin zou doen en volg de eerdergenoemde zen regels. Om het element water te benadrukken, teken je met de kleine hark lijnen in het grind en cirkels rond de stenen. Hetzelfde geldt hier: less is more!

Klaar om je innerlijke rust en balans te vinden in het minimalisme van deze tuinstijl? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je tuin volgens deze ontspannende stijl in te richten!