Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
pallet bank op balkon

Zelf een pallet bank maken? Is dat niet heel ambitieus? Welnee, dat kan jij. Het is namelijk helemaal niet moeilijk en een hele leuke, voordelige manier om welke ruimte dan ook een update mee te geven. Alles is mogelijk: van complete hoekbank tot een tuinbank voor buiten. Je kunt met een pallet bank alle kanten op. Vind je pallets iets te grof? Ga dan aan de slag met kurk. Hiermee creëer je warmte en een moderne touch aan bijvoorbeeld de hal of je slaapkamer. We geven je voor beide opties een stappenplan, zodat je meteen kunt beginnen met het maken van jouw eigen bank. Worden het pallets of ga je voor kurk?

Pallet bank ideeën: een tuinbank maken

Je hebt ze waarschijnlijk al best vaak voorbij zien komen; van die robuuste tuinbanken gemaakt van pallets. Zo’n pallet bank kun je ook heel goed zelf maken. Voor welke ruimte zoek jij een nieuw zitmeubel? Dit zijn een aantal opties voor een pallet bank op een rij:

 • Met één pallet in de breedte (een eentje voor de rugleuning) maak je een loveseat voor in de woonkamer.
 • Heb je een ruime woonkamer? Dan is het leuk te experimenten met een aantal pallets waarmee je een hoekbank maakt. Dat is lekker loungen!
 • Kijk je vanuit huis tegen de schuur in de tuin en denk je al een tijdje aan een beter uitzicht? Dan kun je van pallets een tuinbank maken. Kleed deze aan met leuke kussens, hang er een aantal lampjes boven en je kijkt voortaan elke dag naar een fijne strandtent in Ibiza-stijl.
 • Een pallet bank is de ideale oplossing voor op het balkon. Even iets anders dan de kleine stoeltjes en veel relaxter.

Hoe kun je een pallet bank maken?

Voor de basis van een pallet bank gaan we even uit van de breedte van één pallet (120 cm). Heb je die eenmaal in elkaar, dan kun je verder variëren naar wens. Een lekkere loungebank maak je door deze basis simpelweg te verdubbelen en naast elkaar te zetten.

De benodigdheden

 • Drie pallets. Deze kun je bij alle bouwmarkten kopen, of je kunt op zoek gaan bij supermarkten of kleinere levensmiddelenwinkels. Hier kun je ze vaak gratis meenemen.
 • Schroeven: zestien schroeven 35 x 4 mm en twaalf schroeven 50 x 4 mm.
 • Een extra houten lat (vierkant) van 120 cm lang (we gaan een pallet bank maken met schuine leuning). Deze is alleen bedoeld voor de bevestiging van de pallet die als rugleuning dient.
 • Vier wieltjes: het is het handigst een pallet bank met wieltjes te maken, zodat je deze gemakkelijk kunt verplaatsen. Gebruik zwenkwieltjes waarvan twee wieltjes met rem, inclusief bijbehorende schroeven (zestien in totaal).
 • Een elektrische schroevendraaier.

Een pallet bank maken in 5 stappen

 1. Leg twee pallets op elkaar en schroef ze aan elkaar bij de (negen) blokken die tussen de pallet-latten zitten (je zult hiervoor de schroevendraaier een beetje schuin tussen deze latten moeten zetten). Gebruik hiervoor de 35 mm schroeven.
 2. Schroef de houten lat met vier 50 mm schroeven vast aan de voorkant van de bovenste pallet.
 3. Zet het zitvlak dat je nu hebt op zijn kant en plaats de derde pallet (de rugleuning) tegen de net gemonteerde houten lat aan. Zorg dat de onderkant helemaal recht is en schroef dan weer vier 50 mm schroeven door de pallet en de lat.
 4. Schroef nu de beide zijkanten van de rugleuning vast aan het zitvlak. Gebruik aan beide zijden vier 50 mm schroeven en schroef de onderste schuin in de onderzijde.
 5. Schroef de wieltjes aan de onderkant, gebruik de twee wieltjes met rem aan de voorkant (daar kun je dan het beste bij).

Gelukt? Dan is het nu tijd voor het allerleukste gedeelte: kies je favoriete pallet bankkussens. Kies, als je de bank als tuinbank gebruikt voor een stevige, waterafstotende stof. Deze palletbank gaat zich helemaal thuis voelen in een industriele tuin.

Je kunt eindeloos variëren met deze basis. Maak hem twee keer (met zes pallets) en je hebt een ruime tweezitter. Met nog een extra pallet tegen een van de zijkanten tover je zelfs een hoekbank tevoorschijn.

Een bankje van kurk

Bewaar je de pallets liever voor het maken van een tuinbank en vind je die iets te robuust voor binnen, dan is dit bankje van kurk misschien wel iets voor binnen bij de entree. Het is een handig accessoire waar je even op kunt zitten om je schoenen aan te doen en het geeft een extra warme sfeer aan de ruimte.

Wat heb je nodig?

 • Een houten plank voor de basis. Dit wordt het zitvlak. Kies zelf de afmeting en houdt hierbij rekening met de afmetingen van de kurken mat.
 • Een kurken mat. Hiermee bekleed je het zitvlak. Houd dus rekening met de afmetingen voor het grootste vlak onder en boven, plus de vier zijkanten (twee kort en twee lang).
 • Lijm, het handigste is te werken met een lijmpistool.
 • Een stanleymes voor het snijden van de kurk.
 • Vier poten, of twee wijde poten (inclusief schroeven); kies zelf wat je mooi vindt!
 • Potlood en elektrische schroevendraaier.

Een kurken bankje maken in 5 stappen

 1. Leg de houten plank op de kurken mat en snijd tweemaal dit formaat uit de kurk.
 2. Snijd vervolgens twee lange zijkanten en twee korte zijkanten uit de kurk. Gebruik de afmetingen van de houten plank en zorg voor extra aansluiting wanneer je de zijkanten tegen elkaar plakt.
 3. Plak eerst de boven- en onderkant op het hout en daarna de zijkanten.
 4. Is het zitvlak voldoende droog? Meet dan de plekken waar de poten moeten komen, markeer deze plekken en boor hier alvast de gaatjes voor de schroeven.
 5. Monteer de poten.

Bekijk de stappen nog een keer in deze DIY video:

DIY interieur-tips

Maak met dit bankje van kurk een mooi geheel in de hal door ook zelf de kapstok te maken. Houd je eigen stijl in huis aan en bekijk alle DIY-mogelijkheden voor binnen en buiten.

Naast je eigen bank, kun je nog veel meer meubels in dezelfde look maken, zoals een mooi houten bed, inclusief nachtkastje

Klaar met klussen en zin in knutselen? Ook daar hebben we leuke ideetjes voor. Beschilder je eigen servies, maak een bos droogbloemen, begin eens met string art, of ga ouderwets breien en kleien. 

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte! Wij wensen je alvast veel bouwplezier met zelf je pallet bank te maken.