Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
patio tuin in boho stijl met bestrating

Als je middenin de stad woont, is de kans klein dat je een riante tuin hebt. Maar misschien heb je wel een patio! Een patio mag dan wel klein zijn, maar je kan deze stijlvol inrichten en hier een kleine oase van rust creëren. Ben je benieuwd hoe je jouw patio tuin gezellig kunt inrichten? Lees dan snel verder en ontdek welke slimme keuzes je kunt maken met betrekking tot kleuren en materialen.

Wat is een patio tuin?

Een patio is een binnenplaats of kleine tuin met een muur eromheen. Vaak is de patio klein, maar een paar vierkante meter groot. Je vindt hier dan ook veel schaduw, rust en privacy, door de beslotenheid van de tuin met omheining. Het woord patio komt uit het Spaans en betekent in deze taal achtertuin of achterplaats. 

Eigenschappen van een patio tuin

Een patiotuin is allereerst klein. De patio beslaat meestal maar een paar vierkante meter. Daarnaast heerst er in een patio tuin vaak een zogenaamd microklimaat. Dat betekent dat de warmte hier lang blijft hangen en water snel verdampt. Hierdoor kunnen planten bij warmte ook sneller verbranden. Door de ommuring, kan het ook zijn dat op sommige delen van de patio geen regen valt. Dat wordt regenschaduw genoemd. Er zijn echter ook planten die juist heel goed groeien in een patio tuin. Welke dat zijn lees je verderop in dit artikel. Een voordeel van een patio is dat je hier heerlijk koel kunt zitten tijdens warme en zonnige dagen.

Indeling van je patio

Omdat de patio klein is, is het verstandig goed na te denken over wat je waar plaatst. Hoe kun je de patio het beste indelen? Het is een plek die je vaak vanuit meerdere plekken in huis kunt zien, houd daar rekening mee. Bedenk ook goed waarvoor je de patio voornamelijk wil gaan gebruiken. Ga je hier eten, lekker rustig een boek lezen of wil je hier de was kunnen ophangen? Zit je graag in de zon of uit de wind? En met hoeveel mensen wil je gebruik kunnen maken van de patio? Op basis van al deze vragen kies je voor een stuk bestrating, begroeiing, verlichting en zitjes. Het kan ook heel slim zijn om de hoogte in te werken door het toepassen van hangende planten en stoelen.

Stylingtip! Om je patio extra gezellig te maken, kun je kiezen voor een outdoor vloerkleed – wij tippen het outdoor vloerkleed Arches van de Westwing Collection. Meer tips nodig voor een gezellige tuin? Deze vind je in ons artikel over dit onderwerp.

Tip! Wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel items uit de Westwing Collection kunt vinden? Maar dan tegen mooie kortingen, oplopend tot wel 70%?! Registreer je daarom snel op Westwing om zo geen enkele exclusieve deal te missen om jouw patio in te richten.

Het inrichten van een patio tuin – 6x tips

Hoe kun je die kleine patio tuin nu het beste inrichten? Uiteraard hangt dit ook sterk af van jouw smaak en stijl. Toch zijn er een paar tips die je ter harte kunt nemen bij het inrichten van zo’n kleine buitenruimte.

Meer inspiratie nodig voor het inrichten van je tuin? Eerder schreven we al verscheidene artikelen over hoe je het beste aan de slag kunt gaan. Onze interieurexperts geven je praktische en stijlvolle tips: van het decoreren van je tuin tot allerlei leuke DIY’s zoals het maken van een palletbank.

1. Verticaal tuinieren en bloemen ophangen

Natuurlijk kies je voor bomen en planten in je patio. Op die manier kun je hier een fijne relaxte oase creëren. Welke planten je het beste kunt kiezen lees je verderop in dit artikel. Hang ook planten op en maak de muren groen door verticaal te tuinieren. Kies voor klimop of clematis om de muren te laten beklimmen.

2. Plankjes

Bevestig plankjes aan de muren voor plantjes, maar ook voor kruiden of groenten! Op die manier kun je hier een kleine moestuin maken.

3. Bergruimte

Omdat de ruimte zo beperkt is, is het verstandig om in je patio voor voldoende bergruimte te zorgen. Kies bijvoorbeeld voor een bankje met onder de zitting bergruimte voor kussens of tuingereedschap.

4. Kleurgebruik

Voor het kleurgebruik kun je het beste niet te veel kleuren combineren. Omdat de patio waarschijnlijk schaduwrijk is, kun je het beste kiezen voor lichte kleuren.

5. Bestrating in je patio tuin

In een patio zorg je in elk geval voor een gedeelte met tegels of grind. Met de bestrating kun je een paar trucs uithalen om de patio wat groter te laten lijken. Door een grotere tegel te kiezen, oogt de ruimte bijvoorbeeld groter. Bovendien geeft dit een rustiger beeld. Zorg er ook voor dat je de kleur van de tegels afstemt op de kleur van de muren. Ook rechthoekige tegels kunnen de ruimte groter laten lijken.

6. Irrigatiesysteem

Het kan heel handig zijn om een goed irrigatiesysteem toe te voegen aan je patio. Op die manier kun je regelen dat, wanneer je op vakantie bent, je patio gewoon water kan krijgen. Je kunt dit vaak ook op afstand regelen.

Welke planten zijn geschikt voor de patio tuin?

Voor een patio tuin kun je het beste kiezen voor planten die in de schaduw of halfschaduw kunnen overleven. De meeste patio’s hebben niet veel zon. Kies voor bijvoorbeeld succulenten, varens, de hosta, begonia’s, bamboe, siergrassen, fuchsia en jasmijn. Maar ook voor tegen de muren zijn er geschikte planten. Kies hier voor clematissen en klimop. Indien je wat meer zon in je patio tuin hebt, kun je eventueel ook voor een blauwe regen gaan!

3x styling voor je patio tuin

Hoe ga jij je patio stylen? We laten je hieronder 3 stijlen zien voor jouw patio.

  1. Natuurlijk

    Voor een natuurlijke en relaxte sfeer kies je voor een rustig beeld. Ga voor grote tegels, veel groene plantjes rondom en zorg ervoor dat de ommuring mooi begroeid is met klimplanten. Ga voor kleine inklapbare meubels van hout die je dus eenvoudig kunt weghalen wanneer je de ruimte wilt gebruiken voor andere activiteiten. Hang mooie sfeerverlichting op in de vorm van een lichtslinger.
  2. Bohemian

    Je maakt het supergezellig door te kiezen voor een vloerkleed en een aantal comfortabele kussens in bohemian stijl. Hang veel lichtjes op en ga voor veel kaarslicht. Ook items in rotan zijn erg geschikt binnen deze stijl. Warme kleuren als terracotta en okergeel zijn hier zeer gewenst. Meer inspiratie voor Ibiza vibes vind je in ons artikel over een boho tuin.
  3. Modern

    Voor een moderne tuin combineer je strakke vormen en cleane meubels. Een mix van eenvoudige en minimalistische items en een neutraal kleurenpalet. Het voordeel van kiezen voor deze stijl, is dat je hiermee veel rust bewaard.

Heb je nog meer inspiratie nodig voor het inrichten van je achtertuin? In ons artikel vind je andere leuke en originele ideeën voor het inrichten.

Ga jij aan de slag met jouw patio tuin? Combineer planten, bestrating, meubels en decoratie om de voor jouw perfecte sfeer te creëren. Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal – met kortingen tot 70% – om alles te shoppen voor jouw patio tuin!