Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
houten pergola met grijze bank

Misschien wil je een functionele schaduwplek creëren in de tuin? Of het stuk terras aan huis meer bij de woonkamer betrekken? Dan is een pergola precies wat je wilt in je tuin. Of je er uiteindelijk planten tegenaan laat groeien, of er enkel doek overheen spant, een pergola geeft op een hele sfeervolle manier beschutting voor de plek waar jij dat wilt. En dat kan op heel veel manieren. In dit artikel lees je eerst een stappenplan om zelf een pergola te maken van hout. Dan kan je vervolgens zelf kiezen of je daar klimplanten tegenaan laat groeien, of dat je een pergola gaat maken voor druiven, voor een loungezithoek of als dak voor de auto. Ook ontdek je welke 4 klimplanten het populairst zijn voor een stijlvolle pergola. Dat én genoeg ideeën voor de aankleding vind je in dit artikel. We love it!

Zelf een pergola van hout maken: benodigdheden en stappenplan

Waar komt de pergola en wat wordt de functie? Een overkapping voor de auto? Of moet de pergola een intieme plek maken van die ene kale hoek in de tuin? Bedenk goed wat nodig is binnen jouw situatie en wat je daarvoor nodig hebt. Ben je klaar om er zelf een van hout te maken? Lees dan gauw verder.

In 6 stappen je eigen pergola maken – inclusief een stappenplan om te printen

Je hebt het volgende nodig om aan de slag te gaan met deze DIY:

 • Een grondboor om de gaten voor de houten palen mee te graven.
 • Een waterpas en een stevige ladder.
 • Schroeven, metalen verbindingshoeken (90 graden) en een boormachine. Bedenk dat de schroeven minimaal 1,6 keer zo lang moeten zijn als de dikte van de palen. Dus heb je een dikte van 10 centimeter, dan neem je schroeven van minstens 16 centimeter lang.
 • Meetlint en uitzettouw met paaltjes voor het nauwkeurig afmeten en markeren van de omtrek van de pergola.
 • Dikke houten palen met een advieslengte van 3 meter en een dikte van 10 x 10 centimeter.
 • Houten latten die de zogenaamde ‘liggers’ worden en de verticale palen in de grond met elkaar verbinden. Op de liggers leg je uiteindelijk ook de houten latten die de dakconstructie vormen.
 • Snel beton om in de gaten te gieten.
 • Een extra paar handen om je te helpen.

Benodigdheden

Een pergola van hout maken in 6 stappen:

 1. Meten

  Meet nauwkeurig op waar de houten palen moeten komen en markeer dit met het uitzettouw. Laat minimaal 1 en maximaal 2 meter tussen de palen.

 2. Boren

  Boor met de grondboor gaten voor de palen van idealiter 60 centimeter diep. Bij een paallengte van 3 meter houd je dan 2,4 meter over voor de hoogte van de pergola. Dat is een prettige hoogte voor iedereen.

 3. Plaats de palen

  Plaats de palen in de gaten en verstevig deze met het snel beton (die meestal na 15 tot 20 minuten hard is en zichzelf mengt met water!). Check steeds met de waterpas of de palen nog recht staan.

 4. Bevestig de balken

  Neem de balken (C) en en plaats deze op de palen en bevestig met behulp van de schroeven en de metalen verbindingshoeken. De balk zal ongeveer 30 cm uitsteken aan beide kanten.

 5. Bevestig de liggers

  Nu ga je de eerste laag liggers bevestigen. Neem de balken (A) en bevestig deze door middel van de schroeven en metalen verbindingshoeken aan de balken (C). Gelukt? Dan kun je verder met de tweede laag liggers. Neem de balken (D) en bevestig deze met gelijke tussenruimte. 

 6. De finishing touch!

  Nu staat de basis van jouw zelfgemaakte pergola en kun je kiezen of je eventueel nog meer houten liggers dwars over de pergola wilt leggen of misschien wel een kleurtje wilt geven. Tip! Wil je graag een pergola voor druiven? Trek dan overdwars staaldraad tussen de liggers aan de randen. Stylingtip! Heb je een moderne of industriële tuin? Verf je pergola dan zwart voor een stoere en moderne touch. Liever een landelijke of romantische uitstraling? Ga dan voor een klassieke witte kleur.

Werk je liever met tekeningen? Hieronder hebben we het 6-stappenplan ook voor je geïllustreerd. Inclusief leuke stylingtips!

Stap 1: meten

stap 1 pergola maken: meten waar de palen komen

Stap 2: boren

zelf een pergola maken stap 2

Stap 3: plaats de palen

stap 3 zelf een pergola maken: het plaatsen van de palen

Stap 4: bevestig de balken

stap 4 zelf een pergola maken: bevestigen van de balken

Stap 5: bevestig de liggers

pergola maken stap 5

Stap 6: de finishing touch

laatste stap voor het maken van een pergola

Het eindresultaat

Inspiratie voor je pergola: 4x klimplanten pergola

Afgezien van het doel van de pergola, kun je op verschillende manieren zorgen voor een mooie, sfeervolle bedekking . Wij zijn gek op een pergola met een bloeiende klimmer – zo creëer je namelijk echt dat vakantiegevoel in jouw tuin.

Je kunt het best een snelle en stevige klimmer tegen de pergola plaatsen en goed naar boven begeleiden en over het dak. Dat kan dus via een houten constructie, of via staaldraad. Goede klimplanten zijn voor je pergola zijn:

 • Clematis: een klimmer met prachtige bloesem voor een romantische sfeer.
 • Kamperfoelie: deze klimplant geeft je pergola een tropisch accent. En ook niet onbelangrijk – hij ruikt ook nog eens heerlijk zoet!
 • Blauweregen ofwel Wisteria sinensis: deze donkerpaarse bloeier maakt een echte eyecatcher van jouw pergola.
 • Passiebloem: een echte klassieker om jouw zelfgemaakte houten pergola op te fleuren.

Maak mooie combi’s met verschillende kleuren bloesem en wat extra groen van een klassieke klimop.

Tip! Kies verschillende klimplanten die elkaar afwisselen qua bloeitijd. Een winterjasmijn geeft bijvoorbeeld bloesem in het najaar en de winter, terwijl de passiebloem vanaf het voorjaar gaat stralen met zijn prachtige blauwpaarse bloesem. Zo kun je dus het hele jaar door genieten van een romantisch uitzicht.

5x pergola ideeën

Wil je een loungehoek creëren onder je pergola? Of wil je ‘m als overkapping van de auto gebruiken? Er zijn genoeg ideeën voor het stylen en inrichten van je zelfgemaakte pergola. Hieronder lees je onze favoriete ideeën:

 • Maak een pergola loungehoek

Wil je in Ibizastijl een loungehoek creëren? Ga dan voor een licht schaduwdoek dat je over de houten liggers spant en kleedt de pergola verder aan met rotan lampenkappen en hangbloempotten. Ga voor een oosters tapijt en zet naast de houten loungebank met witte kussens, vrolijk gekleurde poefs neer. We tippen de handgemaakte jute poef Bono van de Westwing Collection voor een echte Boho touch

 • Een pergola als beschutting

Wil je de pergola echt gebruiken als beschutting, bijvoorbeeld als overdekking voor de parkeerplaats? Maak dan een dakbedekking met gras en kleine kruipplantjes. Dat is functioneel en geeft toch een heel leuk uitzicht.

 • Lichtjes voor een op-en-top gezellige sfeer

Maak een mooi lichtplan met gebruik van verschillende groottes lampionnen en kleine snoerlichtjes. Voor superromantische avonden!

 • Een zen-moment

Hang een hangmat of een hangstoel in de pergola of tussen de palen. Zo ligt jouw ontspannen moment ineens binnen handbereik.

 • Heerlijk bubbelen

Hou jij van een warm bad op zijn tijd? Maak voor onder de pergola een eigen hottub! Waarom niet? Heerlijk bubbelen in warm water kan dan prima buiten onder jouw beschutte cosy plekje

 • Een winterse pergola

Wil je in de winter ook van jouw pergola kunnen genieten? Dan kun je overwegen om je pergola dicht te maken met glazen schuifdeuren of een screen. Zo zit je lekker beschut maar kun je toch optimaal genieten van het uitzicht. Wil je het nog een graadje warmer? Dan kun je overwegen om een stel heaters te plaatsen. Kopje chocomel erbij en genieten maar.

Dé finishing touch? In de winter mag gezellige en sfeervolle verlichting natuurlijk niet ontbreken. Wat dacht je van een paar spotjes onder je overkapping en padverlichting in je tuin? Dat worden pas romantische winterse avonden.

Shop bijvoorbeeld deze items voor je pergola:

Nog meer tuin DIY

Het aanleggen van een tuin vergt een goed voorbereid plan. Wat zijn je wensen en hoe ga je die uitvoeren? Het lijkt een zware klus, maar zelf de tuin inrichten is heel leuk en het resultaat extra bevredigend. We helpen je met DIY’s waarvan je van tevoren nooit gedacht had dat je die had gekund.

Overtref jezelf en ga aan de slag met het aanleggen van een eigen zwemvijver. Droom jij al een tijd van een veranda als verlengstuk van jouw huis? Waar je heerlijk kunt hangen met familie en vrienden, zelfs als het regent? Ook dat kan je zelf! Wij laten zien hoe. En wellicht is jouw tuin groot genoeg om vanaf die veranda uit te kijken over de sfeervolle natuurtuin die je zelf maar een klein handje op weg hebt geholpen. Een tuin waar alles op een natuurlijke manier groeit en bloeit.

Ben je op zoek naar mooie plantenbakken en andere leuke accessoires voor onder je pergola? Maar dan met mooie kortingen tot 70%? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!