houten plantenbak bij raam met luiken

Je omringen met groen is iets waar veel mensen blij van worden. Groene planten hebben een goede invloed op ons. Vul je tuin met groene planten en haal ook wat groentjes in huis. Hoe presenteer je die planten mooi? Natuurlijk in mooie plantenbakken. Wist je dat je zo’n plantenbak ook zelf kunt maken? Hoe doe je dat dan? Zelf een plantenbak maken? Hierover lees je alles in dit DIY artikel. Van plantenbak van hout tot bloembak van beton; ontdek hier hoe je zelf een exemplaar maakt dat volledig naar jouw wens is.

Presenteer je planten in stijl

In de tuin geniet je van een kop thee in de middagzon of ontspan je met vrienden tijdens een gezellige barbecue. Buiten wordt het extra gezellig wanneer je hier veel groene en kleurrijke bloemen en planten neerzet. Je kunt je planten los in de volle grond zetten, bijvoorbeeld in losse borders.

Maar je kunt er ook voor kiezen om een terras te verrijken met een aantal mooie plantenbakken. In dit artikel vind je veel tips voor het zelf maken van een plantenbak. Je vindt hier zelfs een stappenplan voor het maken van een houten plantenbak en voor het maken van een bloembak van beton.

Mogelijkheden plantenbak maken

Als je zelf een plantenbak gaat maken, dien je na te denken over het materiaal dat je gaat gebruiken. Kies je voor hout of beton? Als je voor hout gaat kun je kiezen voor verschillende soorten hout waaronder steigerhout of vurenhout. Het voordeel hiervan is dat het goed te betalen is. Door de buitenkant te behandelen met buitenbeits of waterbestendige verf, zal de bak nog langer meegaan.

Het voordeel van zelf een plantenbak maken, is dat je de bloembak helemaal naar wens kunt creëren. Zo kun je voor elke plant een eigen bak in elkaar zetten, een bepaalde grootte kiezen, rekening houden met de vorm van de plant én op die manier voor elke soort een eigen passende, originele bak maken.

Tip: Koop liever iets te veel materiaal in dan te weinig. Als je iets over hebt kun je het vaak terugbrengen naar de winkel.

Stappenplan zelf een houten plantenbak maken

Wil je graag een plantenbak maken van hout? Maak voordat je begint een goede bouwtekening van je houten plantenbak of bloembak. Met behulp van deze tekening weet je straks precies hoeveel materiaal je nodig hebt. Wij stelden een stappenplan op voor het maken van een eenvoudige plantenbak met vlondertegels.

Met dit stappenplan wordt het zelf maken van een plantenbak heel eenvoudig.

Wat heb je nodig?

 • 2 vlondertegels van 100 x 100 cm
 • Decoupeerzaag
 • Schuurmachine of schuurpapier
 • Houtboor
 • Boormachine
 • Schroeven
 • 4 pootjes van metaal of hout van zo’n 10 cm
 • Nietpistool
 • Worteldoek
 • Potlood
 • Beits of verf
 • Kwasten
 • Rolmaat

Stap 1: Zagen

Meet eerst de vlondertegels op en geef aan waar het midden is. Zaag met de decoupeerzaag de 2 vlondertegels door de helft zodat je 4 delen hebt van 100 x 50 cm. Gebruik daarvan 1 deel voor de zijden. Zaag de zijden in een maat van 45 x 50 cm.

Stap 2: Schuren

Nu is het tijd om alle onderdelen goed te schuren. Zo verwijder je splinters en maak je het materiaal netjes en glad.

Stap 3: Voor boren

Boor nu met de houtboor de gaatjes voor op de plekken waar de onderdelen aan elkaar bevestigd zullen worden. Door ze voor te boren, voorkom je dat het hout gaat splijten.

Stap 4: Monteren

Monteer nu de onderdelen aan elkaar met schroeven. Bevestig de onderzijde als laatst.

Stap 5: Bevestig de poten

Zet de bak ondersteboven en bevestig de 4 poten door ze vast te boren aan de onderkant.

Stap 6: Gaatjes in de bodem

Maak gaatjes in de bodem, zodat het water goed weg kan lopen. Boor gaatjes om de 10 centimeter. Eventueel kun je de plekken voor deze gaatjes vooraf opmeten en aftekenen.

Stap 7: Afwerken

Als afwerking kun je kiezen voor beits of verf. Breng dan met een kwast netjes 2 lagen aan en schuur het materiaal tussen de verschillende lagen door even lichtjes op voor het beste resultaat.

Stap 8: Bekleden

Het is belangrijk om de binnenzijde van de bloembak te bekleden met worteldoek. Hierdoor krijgt onkruid minder kans. Het laat geen licht en geen wortelgroei door. Niet het worteldoek aan de binnenkant van de bak vast met een nietpistool. Knip het overtollige worteldoek weg.

Stap 9: Vullen

Vul tot slot de bak met aarde. Let op: doe dat nadat je de bak op de juiste plek gezet hebt. Vul daarna de bak met planten!

Tip: Door pootjes onder je plantenbak te plaatsen kan het vocht eenvoudig weglopen!

Stappenplan zelf een bloembak van beton maken

Wil je liever een betonnen plantenbak maken? Ook dat hoeft niet moeilijk te zijn.

Wat heb je nodig?

 • Water
 • Een zak beton
 • Tape
 • Liniaal
 • Potlood
 • 2 stevige plastic bakken, houten kisten of kartonnen dozen die in elkaar passen
 • Vuilniszak
 • Kruiwagen of emmer
 • Koevoet
 • Stenen of zand
 • Bakspray
 • Bakkwast
 • Schep
 • Doek dat past over de grootste bak

Stap 1: Vind 2 dozen of bakken

Om de mal te maken neem je 2 dozen of bakken die dezelfde vorm hebben, maar net neiet even groot zijn. Ze moeten in elkaar passen. Er moet wel wat ruimte tussen de 2 voorwerpen leeg zijn, die ruimte is de dikte van de betonnen plantenbak.

Stap 2: Pak in

Pak de kleinste doos in met de vuilniszak en tape deze zo strak mogelijk vast aan de buitenkant.

Stap 3: Teken een lijn

Teken dan een lijn aan de binnenzijde van de grote bak rondom. Teken de lijn op de hoogte waarop de bodem moet komen. Hiervoor kun je heel goed dezelfde hoogte aanhouden als de dikte van ze zijkanten.

Stap 4: Smeer in met bakspray

Spuit de bakspray aan de binnenkant van de grote bak en smeer dit goed uit zodat overal bakspray zit.

Stap 5: Beton in bak scheppen

Meng dan het beton met water. Je juiste verhoudingen vind je op de verpakking van het beton. Doe dit in een kruiwagen of emmer en roer met een schep tot de dikte van havermout bereikt is. Schep dan het beton in de grote bak, tot aan de lijn die je in stap 3 hebt getekend.

Stap 6: Zet de kleine bak erin

Zet de kleine bak nu in de grote bak, zodat deze exact in het midden staat.

Stap 7: Vulmateriaal

Vul de kleine bak met vulmateriaal zoals stenen of zand zodat de kleine bak netjes aansluit op de grote bak.

Stap 8: Vullen met beton

Vul dan de rand langs de kleine bak verder met beton.

Stap 9: Laat 24 uur staan

Bedek de grote bak met het doek en laat het geheel zo 24 uur drogen.

Stap 10: Verwijder de kleine bak

Verwijder nu de kleine bak. Eventueel kun je de koevoet gebruiken als dat niet eenvoudig lukt.

Stap 11: Haal uit de mal

Haal nu de bloembak uit de mal. Indien dit niet eenvoudig gaat, kun je de mal op zijn kop zetten of de mal stuk maken.

Stap 12: Eventueel schilderen

Klaar! Als je nog verder wilt gaan kan je de bloembak schilderen nadat je eerst het oppervlak glad hebt gemaakt met een primer.

Meer DIY tips

Vond je het leuk om een plantenbak te maken? Is jouw plantenbak een succes geworden? Misschien heb je de smaak nu te pakken en wil je meer zelf gaan maken. Als je meer wil lezen over het maken van een pallet bank, nachtkastje, bed, bureau of boekenkast kun je ook bij onze DIY gids terecht.

Zoek je naar ideeën voor kleinere DIY-projecten? Neem eens een kijkje in onze artikelen over het maken van een lamp, kapstok, kruidenrek of fotolijst.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!