raambekleding openslaande deuren met zwarte stoelen

Wie droomt er niet van een huis met openslaande deuren naar de tuin? Zodra de zon schijnt, zwaai je de deuren open om de voorjaarszon of een zomers briesje te verwelkomen in je huis. Maar soms wil je die zon even niét in huis en dan is het wel zo fijn wanneer je raambekleding voor de openslaande tuindeuren hebt hangen. Deze dient als zonwering maar ook om meer privacy te creëren. Belangrijk is wel dat de raambekleding niet in de weg zit als je de deuren open wilt slaan. En daarom geven we je in dit artikel 6 ideeën voor raambekleding voor openslaande deuren. Welke is jouw favoriet?

De beste raambekleding voor openslaande (tuin)deuren

De achtertuin is het verlengstuk van je woonkamer en/of keuken. In de zomer is het heerlijk wanneer je een open verbinding hebt tussen de woonkamer en het terras zodat je de hele dag in en uit kunt lopen. Openslaande deuren zijn dan ideaal. Maar die grote raampartijen in de serre, uitbouw of tuinkamer van jouw huis, zorgen ook voor veel zonlicht en inkijk van misschien wel nieuwsgierige buren. Met raambekleding hou je dit een beetje in toom. Wij geven je 6 tips van raambekleding voor openslaande deuren.

1. Gordijnen of vitrages

Of je ze nu in de slaapkamer of woonkamer hangt – gordijnen zorgen altijd voor een huiselijke sfeer. Wanneer je openslaande tuindeuren hebt, kan je gerust gordijnen ophangen. Deze schuif je namelijk makkelijk open en dicht waardoor ze niet in de weg zitten wanneer je de deuren wilt openen of sluiten. Bovendien kan je gordijnen ook dichtdoen wanneer de deuren openstaan zodat je in de zomer de warmte buiten houdt. In de winter zorgen gordijnen voor extra isolatie. Wanneer je gordijnen te dik vindt, kan je ook kiezen voor vitrages. Deze filteren het zonlicht en voorkomen directe inkijk. Extra pluspunt: bij een zomers briesje dansen de vitrages in het zonlicht wanneer je de openslaande deuren openzet. Mooi in combinatie met een Franse tuin of bohemian tuin.

Wil je ook de rest van je serre of uitbouw sfeervol inrichten? In de Westwing Club Sales shop je alles voor een prachtig interieur én stijlvolle buitenruimte. Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal – met kortingen tot 70% – om jouw serre te stylen.

2. (Houten) jaloezieën voor openslaande deuren

Ook houten jaloezieën zijn ideaal als raambekleding voor openslaande deuren. Meer dan bij gordijnen kan je hiermee zelf bepalen hoeveel zonlicht je binnenlaat. Je kunt jaloezieën aan het plafond bevestigen zodat ze niet meebewegen met de openslaande deuren, maar je kunt ze ook aan de deur zelf bevestigen zodat ze wel meebewegen met de deur. Voordeel daarvan is dat je ze niet naar boven hoeft te trekken wanneer je de deur wilt openen, nadeel is dat je geen zonwering hebt als de openslaande tuindeuren openstaan.

3. Shutters

Shutters zijn houten paneeldeuren met daarin horizontale lamellen die je kunt kantelen om de hoeveelheid zonlicht te reguleren. De raambekleding kan voor ramen worden geplaatst, maar ook voor openslaande deuren. Om de deuren te openen, klap of schuif je de shutters eenvoudig opzij. Je kunt er ook voor kiezen om de deuren te openen en de shutters te sluiten zodat je wél dat verfrissende briesje in huis haalt, maar niet die felle zon. Ideale zonwering voor openslaande deuren dus! Shutters zijn ook geschikt als raambekleding voor openslaande deuren in de keuken doordat je de lamellen eenvoudig kunt schoonmaken wanneer ze door het koken vettig zijn geworden.

4. Plisségordijnen

Ondanks de vele voordelen van shutters, nemen ze wel veel ruimte in beslag. Dit in tegenstelling tot plisségordijnen. Deze zijn gemaakt van een dunne, lichte stof die samenvouwt tot een compact pakket wanneer je de plissés opent. Door te kiezen voor semi-transparante stof zorgen de plissés ervoor dat het zonlicht gefilterd wordt. Zo krijgt je kamer een zachte gloed zonder dat het te heet of licht wordt. Extra pluspunt: plisségordijnen zijn vaak dubbellaags waardoor er een honingraatstructuur ontstaat. De lucht tussen de twee lagen zorgen voor een goede isolatie. Plisségordijnen worden in zijrails of met spandraad bevestigd aan de openslaande deuren waardoor de gordijnen meebewegen met de deur. Je kunt ze zowel van boven naar beneden als van beneden naar boven openen waardoor je volledige controle hebt over de hoeveelheid zonlicht en privacy in huis.

5. Rolgordijnen

Ook rolgordijnen kunnen in zijrails aan openslaande deuren worden bevestigd. Hierdoor zitten ze nooit in de weg wanneer je de tuindeuren opent. Bovendien klapperen de gordijnen niet wanneer het waait en je de deuren open hebt staan – we raden daarom aan om altijd te kiezen voor zijgeleiding wanneer je rolgordijnen aan openslaande deuren bevestigt. Rolgordijnen zijn verkrijgbaar in effen kleuren maar ook met allerlei motiefjes – leuk in combinatie met antraciet kleurige kozijnen! Je kunt daarnaast kiezen uit vele stofsoorten, van lichtdoorlatend tot volledig verduisterend.

Het voordeel van rolgordijnen is dat ze goed betaalbaar zijn, zeker wanneer je een standaard maat nodig hebt. Het nadeel is dat je minder controle hebt over de hoeveelheid zonlicht dan met jaloezieën of shutters – een rolgordijn kan alleen open of dicht. Door te kiezen voor duo-rolgordijnen los je dit probleem op. Deze bestaan uit horizontale stroken van lichtdoorlatende en verduisterende stof die over elkaar heen schuiven. Zo heb je meer controle over het binnenvallende zonlicht.

6. Vouwgordijnen

Een klassieker en sfeervoller alternatief voor rolgordijnen, zijn vouwgordijnen. Wanneer je deze opent vouwt de gordijnstof netjes dubbel waardoor de gordijnen zowel geopend als gesloten heel sierlijk zijn. Vouwgordijnen hang je aan het kozijn of aan de openslaande deuren op. Wanneer je ze aan het kozijn (of plafond) bevestigt, moet je de gordijnen altijd eerst openen voordat je de tuindeuren kunt openslaan. Wanneer je ze aan de deuren bevestigt, hoeft dat niet. Ook vouwgordijnen zijn in allerlei stofsoorten verkrijgbaar. Je bepaalt dus zelf hoe verduisterend de gordijnen moeten zijn.

Extra tips voor raambekleding openslaande deuren keuken

Wanneer je raambekleding zoekt voor openslaande deuren in de keuken, moet je op een paar dingen letten:

  • In de keuken is de lucht vaak vettig en vochtig. Kies daarom altijd voor een stof die afneembaar of wasbaar is en (dus) nat mag worden. Vouwgordijnen zijn vaak gemaakt van een wasbare stof (wassen op 30 graden), rolgordijnen zijn verkrijgbaar in een afneembare stof en gordijnen en vitrages kun je vaak gewoon in de wasmachine gooien. Heb je vitrages hangen en wil je ze graag wassen? Bekijk dan eens ons artikel en ontdek hoe je in 5 stappen jouw vitrages weer stralend wit krijgt.
  • Houten jaloezieën worden na verloop van tijd ook vet wanneer ze in de keuken hangen. Deze kan je schoonmaken met wat afwasmiddel, soda of groene zeep, opgelost in warm water. Deze schoonmaakmiddelen hebben een ontvettende werking. Ook shutters kan je hiermee schoonmaken.
  • Plisségordijnen schoonmaken is niet zo makkelijk als ‘gewone’ gordijnen of jaloezieën. Bovendien mogen niet alle plissés nat worden. Let daar dus goed op wanneer je in de keuken kiest voor plisségordijnen! 

En, welke raambekleding is jouw favoriet? Ben je nog op zoek naar leuke items op de ruimte mee af te stylen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal – met kortingen tot 70% – om meubels en decoratie in jouw stijl te shoppen.