pallet bank met grijze en witte kussens

Het is de ultieme luxe in het drukke stadsleven: een tuin, dakterras of groot balkon. Ondanks dat deze ruimte vaak klein maar fijn is, zijn er alsnog tal van mogelijkheden om het helemaal naar jouw wens te maken. Want met een slim ontwerp en de juiste inrichting, tover je jouw bescheiden buitenruimte om in een droomplek. In het geval van een stadstuin is het fijn om hier je eigen baken van rust te creëren. Een klein, groen paradijsje in het midden van een bruisende stad. Je kunt er de ideale plek van maken om je terug te trekken na een lange werkdag, of om te borrelen met vrienden en familie. Heb je nog geen idee hoe je jouw kleine stadstuin het beste kunt inrichten? En het zo indeelt dat je geen vierkante meter onbenut laat? Laat je dan inspireren door de tips van onze experts uit dit artikel!

Zo richt je een stadstuin in

De stad leeft, bruist, inspireert en staat nooit stil. Voor veel mensen is dit de ultieme levensstijl. Zij leveren dan ook graag in op ruimte, zowel buiten als binnen, voor het stadsleven. Maar een kleine tuin of balkon betekent natuurlijk niet dat er geen mogelijkheden zijn. Met een slim inricht plan kun je namelijk alle kanten. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar begin je? En hoe? Wij maakten het overzichtelijk in 4 stappen.

Heb je meer inspiratie nodig voor een patio tuin? Eerder schreven we al een artikel over hoe je dit type tuin kunt inrichten.

In 4 stappen je stadstuin inrichten:

 1. Ontwerp

  Teken een plattegrond van je tuin en ga voor jezelf na wat de voornaamste functie van de ruimte zal worden. Is dit om te zonnen, eten of loungen? En ben je gek op tuinieren of mag de tuin het liefst zo onderhoudsvrij mogelijk worden? Omdat de ruimte beperkt is zal je keuzes moeten maken. 

 2. Tuinstijl

  Wil je buiten dezelfde stijl als binnen doorvoeren? Of zie je jouw tuin echt als een aparte ruimte met een eigen stijl? Het fijne aan het vooraf nadenken over de stijl, is dat het inrichten een stuk makkelijker wordt. Ook behoud je zo de eenheid in de ruimte.

 3. Bestrating en beplanting

  Afhankelijk van het ontwerp en de tuinstijl, kun je nu gaan nadenken over de bestrating en beplanting. Ga je voor veel groen of juist voor veel steen? En ga je voor strak en modern of organisch en natuurlijk?

 4. Meubels & decoratie

  Als de basis staat, is het tijd om in te richten en aan te kleden! Houd hierbij de eerder gekozen tuinstijl in gedachten.

6 ideeën voor een kleine stadstuin

Met deze zes ideeën tover je jouw stadse tuin of balkon om in een ruimtelijk paradijs!

1. Verhogingen

Wist je dat je met hoogteverschillen meer diepte creëert in je tuin en het optisch groter laat lijken? Daarnaast maak je slim gebruik van de ruimte waardoor het ook nog eens groter zal aanvoelen. 

2. Terras

Onmisbaar in de tuin of op het balkon is een uitnodigend terras. Een plek waar je heerlijk kunt loungen, eten of je koffie kunt drinken. Afhankelijk van de ruimte die je hebt, kun je ervoor kiezen om verschillende terrassen te creëren. Dus een apart zit- en eetgedeelte. Is dit niet mogelijk in jouw buitenruimte? Ga dan voor datgene waar je het meest plezier zal uithalen.

3. Waterelement

Even een break nemen van het hectische stadsleven? Wat is er dan lekkerder – en rustgevender – dan in je tuin relaxen met het geluid van kabbelend water op de achtergrond?! Een waterelement in je tuin is niet alleen goed ter ontspanning, maar staat ook nog eens sfeervol. Al helemaal in een Oosterse tuin of als pronkstuk in een Franse tuin. 

4. Privacy

In de dichtbevolkte stad ontkom je er niet aan: inkijk. Gelukkig zijn er een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je toch wat privacy hebt in je buitenruimte. Zo kun je met beplanting zoals bomen en heggen al heel wat inkijk tegengaan. Liever een onderhoudsvriendelijke oplossing? Ga dan voor een wilgen- of bamboeschutting. Ook handig, simpel en multifunctioneel: een parasol of luifel.

5. Terrasverwarming

Wil je ook graag op frissere dagen of avonden in de tuin vertoeven? Maar gooit het Nederlandse weer roet in het eten? Overweeg dan bij het inrichten van je terras om een terrasverwarming te installeren! Met warmtelampen of een vuurtafel hou je het een stuk langer uit. Daarnaast staat het ook nog eens ontzettend sfeervol en luxe. 

6. Veranda

Een slimme manier op je leefruimte te vergroten is door een veranda te plaatsen. Doordat je heerlijk beschut zit zal je merken dat je veel vaker in de tuin bent te vinden. Ben je gek op koken en doe je dit graag voor vrienden en familie? Installeer er dan ook een buitenkeuken in. Gezellige – en lekkere – avondjes gegarandeerd!

Bestrating en beplanting voor in je stadstuintje

Veel stadse (huur)huizen hebben sobere tuinbestrating of een cement balkon. Nu kan dit ideaal te stylen zijn in veel verschillende tuinstijlen (bijvoorbeeld een minimalistische bohemian stijl of een moderne tuin). Maar als je toch liever voor een natuurlijke look gaat, kun je heel makkelijk met losse tuintegels de ruimte warmer maken. Houd trouwens ook rekening met de schaduw. In een dichtbebouwde stad met hoge gebouwen, heeft de zon moeite om alle tuintjes en planten te bereiken. De kans is dus groot dat een deel van je beplanting veel in de schaduw zal staan. Gelukkig zijn er genoeg plantensoorten die daar goed tegen kunnen. Voorbeelden zijn siergrassen, varens, hartlelie en kerstrozen. Je kunt natuurlijk ook altijd nog voor makkelijke planten in potten kiezen. Door de mobiliteit van de pot kun je de planten dan heen en weer schuiven in de tuin, afhankelijk van waar de zon staat. 

Een moderne stadstuin stylen

Verliefd op de moderne tuinstijl? Wij snappen wel waarom! Deze stijl creëert rust en eenheid maar is allesbehalve saai. De rode draad zijn rechte lijnen en rustige kleuren. Ga voor een strakke lounge met comfortabele kussens in een grijs-, zwart- of beigetint. Style het lounge gedeelte af met grote potplanten, minimalistische verlichting en een vuurschaal. 

Klaar om van jouw stadse buitenruimte een groen paradijs te maken?  Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je stadstuin in te richten!