groen tuinhuis

Het tuinhuis is het huis van de grasmaaier, schep en hark. Dit huisje biedt veel ruimte voor gereedschap en tuinaccessoires en beschermt ze tegen weer en wind. Het tuinhuis kan ook een leuke plek zijn om op zomeravonden te zitten of om je terug te trekken als het koud wordt. Dan hebben we het eerder over een klein vakantiehuis. Verheug je op warme zomeravonden samen met ons en ontdek hoe je jouw vakantiehuis kunt inrichten en maak er een gezellig toevluchtsoord van met tips van onze Westwing interieur experts!

Mijn tuin is iets dat langzaam en met nooit afnemende liefde tot stand is gekomen.

Claude Monet

Het plannen van een modern tuinhuis

Een tuinhuis is niet alleen een blikvanger in de tuin – hij biedt ook ruimte voor gereedschap of logeerplekken voor vrienden. Dus als je een grote tuin hebt, is een vakantiehuisje een goed idee! Maar er zijn ook geschikte tuinhuizen of een design vakantiehuis voor kleine tuinen die bovendien veel bergruimte bieden.

Inrichten voor opslag

Velen gebruiken hun tuinhuisjes als schuur voor tuingereedschap of voor het opbergen van tuinmeubilair in de winter. Maar ook kinderspeelgoed zoals sleeën, speelgoedauto’s of zandspeelgoed kun je goed in de schuur bewaren. Als je het tuinhuis praktisch wilt gebruiken, moet je aandacht besteden aan enkele kenmerken van het huis. De vloer moet niet van hout zijn, maar van tegels of andere gladde oppervlakken. Veegbare vloeren zorgen ervoor dat er geen vuil water kan worden opgezogen, zoals bij hout het geval zou zijn. Voor meer orde in het tuinhuisje is overvloedig gebruik van rekken en planken aan de muur slim, ook haken voor bezems of harken kunnen hier handig worden opgehangen. Als je ook een stopcontact in het tuinhuis installeert, heb je de mogelijkheid om de grasmaaier direct vanuit het tuinhuis aan te sluiten.

Inrichten als relaxruimte

Naast de gereedschapsschuur zijn er ook zeer mooie tuinhuisjes, die bedoeld zijn voor het huiselijke gebruik, als relaxruimte. Dergelijke tuinhuizen zijn meestal gemaakt van massief hout. Tuinhuizen van kunststof of metaal daarentegen zijn minder geschikt omdat ze niet goed passen, ze ademen minder gezelligheid uit. Bijzonder luxueuze modellen hebben zelfs een kleine veranda of zelfs een tweede verdieping in het interieur, die met een ladder bereikbaar is. Voor kinderen kan dit een leuke plek zijn om te slapen in de zomer, of om te overnachten met vrienden tijdens een slaapfeestje. Voor een chaletgevoel in je design tuinhuis kunnen rustiek houten stoelen, voorzien van bont, voor een gezellige sfeer in je design tuinhuis zorgen.

5x tips voor het inrichten van je tuinhuis

Wie het design voor zijn tuinhuis wil maken, heeft de meeste ondersteuning nodig bij de planning vooraf. Gelukkig hebben we bij Westwing een goed overzicht van wat belangrijk is bij het design van een vakantiehuis of tuinhuis. In vijf stappen wordt een oude schuur een goed georganiseerd tuinhuis!

In vijf stappen je tuinhuis inrichten:

  • Denk na over wat je met het tuinhuis wilt doen. Moet het puur dienen als opslagplaats voor gereedschap en tuinmeubilair? Of wil je het tuinhuisje op een moderne manier inrichten en hier op mooie zomeravonden een gezellig tweede terras van maken of een plek waar familie en vrienden kunnen overnachten? Als je het tuinhuis voor beide doeleinden wilt gebruiken, verdeel dan de bergruimte in een woonkamer en berging. Dit geldt vooral als je een klein tuinhuisje en slechts weinig ruimte beschikbaar hebt.
  • Als je het design rond hebt, zorg er dan voor dat je voldoende planken en haken hebt. Dit zorgt ervoor dat alle gereedschappen en tuinaccessoires later een vaste plaats krijgen. Als je het huis ook wilt gebruiken voor het verblijf van vrienden en familie, moet je de meeste apparatuur in kasten opbergen om het huis comfortabeler te maken.
  • Sorteer de gereedschappen op categorie en bewaar kleine onderdelen in praktische opbergdozen.
  • Zet in het begin dingen in het tuinhuisje die je zelden nodig hebt. Alles wat vaak wordt gebruikt, moet namelijk gemakkelijk toegankelijk zijn.
  • Je kunt er het beste aan wennen om al je gereedschap en werktuig steeds weer terug op hun plaats te zetten. Dit voorkomt rommel en houdt alles te allen tijde gereed.

Hoe maak je van je tuinhuis een eyecatcher?

HeEen tuinhuis kan ook prachtig worden ingericht en aangepast aan de stijl van je tuin. Als je een houten tuinhuis ontwerpt, kun je het bijvoorbeeld in een passende kleur schilderen en het met een pergola meer persoonlijkheid geven.

Tip! Zorg er bij alle houten huizen altijd voor dat ze voldoende beschermd zijn tegen weersinvloeden door houtbeitsen. Zo heb je lang iets aan je tuinhuis!

Kleine luiken aan de buitengevel zorgen voor een extra portie gezelligheid. Je vakantiehuis kan ook optisch worden verfraaid met een mooie bank naast de toegangsdeur en decoratieve bloempotten. Als je een groot tuinhuis en voldoende ruimte hebt, kun je een plek creëren om te ontspannen met een hangmat. s ’Avonds ziet het er vooral leuk uit als je kleine lichtslingers of lantaarns rond het design vakantiehuis ophangt. De decoratieve lichtbronnen zorgen voor een behaaglijk licht dat je in staat stelt om op warme zomeravonden tot laat in de nacht buiten te zitten.

Zorg ervoor dat de gevel van het tuinhuis overeenkomt met die van je huis. Als je dezelfde stijl gebruikt, zal het geheel bijzonder stijlvol en harmonieus zijn. Pas de gevel van het tuinhuis aan aan die van jouw huis. Als je dezelfde stijl gebruikt, zal deze bijzonder harmonieus zijn en het gevoel van saamhorigheid onderstrepen

Nog inspiratie nodig voor het kiezen van een tuinstijl? Wat dacht je van een bohemian tuin, een moderne of juist een mediterrane? Of wil je een oase van rust door het creëren van een Oosterse tuin? Wat zeker, naast een tuinhuis, niet mag ontbreken in je tuin is de buitenkeuken.

Registreer je op Westwing voor meer tuin inspiratie en ontvang dagelijks aanbiedingen van top interieurmerken!