Tropische header met bamboe tuinstoel met planten in pot voor grasveld

Met een tropische tuin heb je altijd een vakantiegevoel. Hoe heerlijk is dat?! Ga voor een mooie mix aan kleuren, motieven en tropische planten, hierdoor geef je jouw buitenparadijs de look van een Portugese patio, Braziliaanse binnentuin of Balinese retraite. En zo’n tropisch sfeertje neerzetten in je tuin, hoeft echt niet veel werk te kosten: met een paar simpele aanpassingen waan jij je op vakantie, gewoon in eigen achtertuin.

Wat is een tropische tuin?

Richt alleen in het zonnigste deel van je tuin een tropisch hoekje in. In een tropische tuin zie je heel veel kleur, zoals blauw, groen en geel. Samen met tropische planten geeft dit je achtertuin een exotisch sfeertje en waan je je in de tropen.

6x ideeën voor een tropisch plekje in je tuin

 1. Locatie

  Bepaal de plek van je tropische hoekje. Kies de locatie van jouw tropische tuin.
 2. Schilderen

  Schilder de muur of schutting in een tropische kleur, zoals turkoois, geel, groen of oranje. Ook leuk: bevestig een bamboemat of wandkleed aan de muur of schutting voor een instant vakantiesfeer.
 3. Tegels leggen

  Leg tegels in de tuin die dat exotische gevoel versterken, zoals flagstones die je her en der neerplaatst of Portugese tegels met mooie motieven. Het fijne van een tropische tuin is dat je de tegels niet zo strak hoeft te leggen. Houd het lekker nonchalant, dat versterkt dat exotische gevoel.
 4. Grind

  Strooi tussen de tegels grind in een zonnige tint, zoals een terracotta- of zandkleur.
 5. Potplanten

  Een tropische tuin is natuurlijk niet compleet zonder exotische planten. Als je deze in een pot zet, kun je ze in de winter gemakkelijk verplaatsen naar een beschutte, warmere plek. Wij zijn fan van terracotta potten. Deze geven je tuin een heerlijk Mediterraan sfeertje.
 6. Kleurrijke accessoires

  Met kleurrijke accessoires wordt jouw tuin een exotisch paradijs. Ga voor allerlei kleuren en soorten buitenkussens en buitenkleden, lantaarns en solarverlichting. Ook bamboe en rieten meubelen mogen niet ontbreken in je tropische tuin, deze versterken dat Balinese vakantiegevoel. Ga bijvoorbeeld voor een bamboe loungeset en een rieten hangstoel.

Exotische planten voor in een tropische tuin

Tropische planten maken je tuin helemaal af. Toch zijn veel mensen huiverig om tropische planten te planten omdat ze bang zijn dat deze planten de strenge vorst niet overleven. Maar het is juist de koude wind die schade aan kan richten. Bescherm tropische planten daarom goed met windbreekgaas, rietmatten of noppenfolie. Pak de planten in het voorjaar weer uit en knip dan meteen dode bladeren weg. Of zet de planten binnen. Onderstaande planten overleven prima in een koud, Nederlands klimaat:

 • Europese dwergpalm: ook wel de Chamaerops Humilis genoemd. Dit is een oersterke palm. Hij kan tegen temperaturen tot wel -10 graden. De Hollandse winter overleeft ‘ie dus met gemak. Zorg er wel voor dat je deze exotische plant voldoende water geeft. Hij kan namelijk slecht tegen een droge grond.
 • Bamboe: ook bamboe is heel sterk. Wil je niet dat bamboe je hele tuin overwoekerd? Zet de plant dan in een grote pot. Bamboe geeft meteen een tropisch en weelderig sfeertje aan je tuin. In de winter heeft de exotische plant extra bescherming nodig. Met een extra laagje mulch of compost zorg je ervoor dat bamboe niet uitdroogt.
 • Varen: heb je niet zo’n zonnige tuin? Dan is de varen je beste vriend. Deze plant voelt zich namelijk thuis in de schaduw. Plant de varen wel op een beschut plekje: koude wind kan er ’s winters voor zorgen dat het blad uitdroogt. Dek in het najaar de bodem af met een laagje mulch of boomschors om te voorkomen dat de plant uitdroogt. Mooie wintergroene varens zijn tongvaren, naaldvaren en ijzervaren.

Deze exotische planten mogen ook zeker niet ontbreken

 • Bananenplant: een bananenplant is natuurlijk een op en top tropische plant. Met zijn grote bladeren is het een blikvanger in je exotische tuin. Hij staat het liefst in de zon en heeft ruimte nodig om te kunnen groeien. In principe kan een bananenplant in de winter buiten blijven staan, mits de winter niet te streng is. Het gedeelte van de plant boven de grond, sterft af. De wortels niet. Voor de zekerheid kun je de wortels extra beschermen door wat bladeren van de bananenplant over de wortels heen te leggen. In de lente groeit de stam gewoon weer terug. Je kunt de plant natuurlijk ook uitgraven en binnen laten overwinteren.
 • Agaveplant: deze tropische plant komt oorspronkelijk uit Mexico. Hij houdt van een droge grond; te veel water kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten. Zet hem daarom op een beschutte, droge en zonnige plek. De agaveplant is winterhard en verdraagt temperaturen tot -10 graden. Zet je de agave in een pot? Zet hem in de winter dan op een lichte, vorstvrije plek en geef ‘m minder water. In de lente kan hij weer naar buiten.
 • Vijgenboom: een vijgenboom is makkelijk te onderhouden. Plant de boom in de volle grond op een beschutte, warme plek. Snoei af en toe. Tijdens een strenge winter kunnen vijgen boven de grond afvriezen. De vijgenboom groeit in de lente gewoon weer de grond uit. Zet de vijgenboom liever niet in een pot, dan kan de kluit rondom bevriezen. Geef ‘m ook niet te veel water, hij heeft niet graag natte voeten.

Accessoires die dat tropische gevoel versterken

 • Hangmat: een hangmat in je tropische tuin mag niet ontbreken. Sluit je ogen, wieg zachtjes heen en weer… je waant je zo op een tropisch eiland! Wil je niet in de muur of schutting boren om ‘m op te hangen? Koop dan een hangmatstandaard. Dan kan je de hangmat ook nog verplaatsen. Als je geen plek hebt voor een hangmat, is een hangstoel een uitkomst. Deze neemt minder ruimte in beslag.
 • Watervalletje: een watervalletje in je tuin is een sfeermaker en doet je denken aan die waterval in een tropische tuin op Bali. En het geluid van kletterend water werkt ook nog eens ontspannend.  
 • Tuinposter: bevestig een tuinposter met een afbeelding van een tropisch strand aan de schuur of schutting. Elke keer als je de poster ziet, droom je weg naar een zonnig oord. Nog leuker: laat een tropische vakantiefoto afdrukken op een tuinposter om je tuin nog persoonlijker te maken.

Deze accessoires mogen ook zeker niet ontbreken

 • Zitzak: helemaal hip bij strandtenten: zitzakken waar je heerlijk in kunt relaxen. Zo’n zitzak is handig, want je kunt ‘m overal in de tuin neerleggen.
 • Buitenvloerkleden: een kleurrijk buitenkleed fleurt saaie terrastegels in een handomdraai op. Ze zijn in allerlei maten, kleuren en motieven verkrijgbaar.
 • Lichtjessnoer: een lichtjessnoer die je langs de schutting of overdwars aan de schutting bevestigt, brengt heel veel sfeer en gezelligheid in je tuin. Ook leuk: bevestig een tafelklem aan de tuintafel en hang hier solarlampjes en lampionnen aan. Heb je borders? Steek er fakkels in, deze verlichten de borders en tuinpaden subtiel.
 • Persoonlijk landenbordje: je kent ze vast wel, van die houten bordjes met namen van tropische plekken en hoeveel kilometer je ervan bent verwijderd. Deze kun je heel gemakkelijk zelf maken én personaliseren. Zaag houten bordjes op maat, verf ze in felle kleurtjes en schrijf er jouw favoriete vakantiebestemmingen op. Spijker aan een houten paal vast en sla in de grond.
 • Parasol: ga voor een rieten exemplaar om je tropische tuin helemaal af te maken. Of kies er een met een vrolijke en tropische flamingo- of ananasprint.

Ben je ook helemaal weg van een tropische tuin? Geef ook je veranda en terras een exotische touch! Lees ook meer over het decoreren van je tuin en hoe je van je buitenruimte een wintertuin maakt.

Wil je jouw tuin een tropisch tintje geven? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om met de juiste accessoires en tuinmeubelen je tuin om te toveren tot een exotisch paradijs!