Bohemian tuin inspiratie lange houten tafle met bamboe stoel en lamp met witte lakes en details

Is het weer tijd om je tuin klaar te maken voor het buitenseizoen? Maak je je tuin winterklaar? Wil je je tuin een nieuwe styling geven of leren hoe je je tuin of moestuin moet onderhouden óf hoe je een bloembed moet aanleggen? Je leest hier alles over in dit artikel vol tuin inspiratie anno 2020. Geef je tuin kleur, maak van de tuin een verlengstuk van je woonkamer en geniet in stijl van je buitenruimte. Ontdek onze tuin ideeën!

Tuin inspiratie: bijzondere trends

Er zijn allerlei opties voor het vormgeven van je tuin. Hierbij kun je denken aan bepaalde stijlen, maar ook bepaalde onderdelen die gewenst of minder gewenst zijn. Welke keuzes je maakt hangt af van de functie die jouw tuin voornamelijk zal gaan vervullen.

Is jouw tuin bijvoorbeeld vooral een speelplek voor de kleintjes dan zal je wellicht niet kiezen voor een vijver of de tuin helemaal vol zetten met bloemen. Wil jij een onderhoudsvriendelijke tuin, dan zal je eerder kiezen voor bestrating en wellicht wat gras dan voor een uitgebreid beplantingsplan dat dagelijks aandacht nodig heeft. Hieronder lichten we enkele bijzondere trends uit. Haal eruit wat bij jou past!

Meer inspiratie

Kan je niet genoeg krijgen van tuin inspiratie? Check dan eens onze andere artikelen over moderne tuin ideeën, een design voortuin of een tropische tuin. Laat je verassen!

3x bijzondere tuin inspiratie

 1. Kweek bloemen en maak een pluktuin! Het is geweldig om te zien hoe de bloemen van kleine zaden of minuscule plukjes uitgroeien tot prachtige parels van bloemen. Bovendien heb je hier niet eens zoveel ruimte voor nodig! Je kunt ook bloemen kweken in eenvoudige emmers of potten waardoor je dus ook zonder veel grond eenvoudig een plek kunt creëren voor je bloemen.
  Het handigst is het om de zaadjes eerst in een kas of kweekbak (binnen) voor te zaaien. Daarna zet je ze over in potjes en vervolgens verplaats je ze naar de tuin. De meeste planten kunnen niet voor eind april de tuin ingezet worden omdat er tot die tijd vaak nog wel eens nachtvorst kan zijn. Als je een beetje ervaring hebt opgedaan kun je op deze manier het hele jaar door bloemen uit je tuin halen. Om te beginnen kun je het beste voor soorten kiezen die ook lagere temperaturen en minder zon aankunnen.
 2. Ee stoere tuinbank is nóg zo’n trend die we in 2020 veel (gaan) zien. De tuinbank van hout, al dan niet zelfgemaakt, kan worden aangevuld met zachte kussens en plaids om van dit plekje een superspot te maken tijdens zonnige dagen én tijdens gezellige barbecues met zonsondergang.
 3. De buitenkeuken is zeer populair. We zien veel pizzaovens, grills en barbecues, maar ook hele keukens die bovendien vrij eenvoudig zelf gemaakt kunnen worden. Ideaal voor gezellige avonden met vrienden waarbij jij buiten de heerlijkste maaltijden bereidt.

Stappenplan voor jouw tuin make-over

Ga bij het aanpakken van je tuin stapsgewijs te werk. Geef jezelf allereerst antwoord op de volgende vragen voordat je begint.

 • Hoeveel zon is er in jouw tuin?
 • Hoeveel ruimte heb je beschikbaar?
 • Wat is de grootste functie van je tuin?
 • Welke onderdelen moeten er in jouw tuin aanwezig zijn?
 • Welke stijl zou je graag zien in je tuin?
 • Moet het ruimtelijk worden of knus?

Onze tuin inspiratie voor jou

Misschien vind je het lastig om te beginnen met jouw tuin. Een eerste stap zou dan kunnen zijn dat je voorbeelden gaat zoeken van tuinen die je mooi vindt. Pak een tijdschrift of struin het internet af op zoek naar voorbeeld tuinen om erachter te komen wat jij mooi vindt én natuurlijk ook wat mogelijk zou kunnen zijn in jouw tuin. De experts van Westwing hebben ook veel tuinadvies en tuin ideeën voor je verzameld.

Stylingtips voor jouw tuin

 • Een natuurlijke groene oase van je tuin maken is niet moeilijk. Zelfs als je een kleine tuin hebt kun je deze vullen met groene planten en kleurrijke bloemen. Kies bijvoorbeeld voor hangplanten en klimplanten om ook langs de muren voor groen te zorgen. Voor cactussen kiezen is ook een goed idee, omdat deze veel aankunnen. Ze kunnen bijvoorbeeld prima een tijd met minder water én lagere temperaturen zijn voor enige tijd ook geen punt. Om het jungle gevoel nog meer te benadrukken kun je kiezen voor grotere palmachtige planten zoals de Kentia of de Wagnerpalm.
 • Een mediterrane tuin is niet voor iedereen weggelegd. Toch kun je ook in jouw kleine tuin of zelfs op jouw dakterras een heerlijk relaxte mediterrane sfeer creëren. Ga voor een natuurlijke basis, veel riet, rotan en hout. Daarnaast kies je voor een flinke dosis groen én kleurrijke bloemen. Vrolijke prints en warme kleuren zijn ook onmisbaar. Denk hierbij aan tuindecoratie, zitkussens en plaids voor op de tuinbank.
 • De kruidentuin en moestuin zijn aan een opmars bezig en dat is te begrijpen. Hoe heerlijk is het om courgettes en pompoenen, basilicum, dille en rozemarijn uit eigen tuin te kunnen halen? Lees hierover ook meer in onze artikelen over het aanleggen van een makkelijke moestuin én het aanleggen van een kruidentuin.
 • Creëer, indien mogelijk, verschillende zitplekken in je tuin. Zo heb je de keuze om in de zon of in de schaduw te gaan zitten. Je kunt er ook voor kiezen om op één plek een tafel met stoelen te plaatsen en ergens anders een poef, krukjes of een zitzak te leggen om lekker lui te hangen. Ook een hangmat is een fantastische spot voor een relaxte middag in de schaduw.
 • Selecteer geschikte planten en boomsoorten. Welke boomsoorten jij kunt kiezen hangt allereerst af van de beschikbare ruimte en van de hoeveelheid zon en schaduw die daar is. Je kunt ook heel goed kiezen voor makkelijke planten voor buiten, zoals potplanten, of balkonplanten in de kleinere tuin, op het balkon of op het dakterras.

De mooiste tuin inspiratie op een rij

De tuin wordt tegenwoordig vaak ingezet als verlengstuk van de woonkamer. Het dagelijks leven verplaatst zich immers tijdens de warmere maanden van het jaar naar buiten. Op die manier kan de stijl die in huis is doorgevoerd, ook in de tuin naar voren komen. Denk maar eens aan onze ideeën voor een moderne tuin, leg een Japanse tuin aan of tover je tuin om tot een tropisch paradijs.

De onderdelen van jouw tuin

Afhankelijk van de oppervlakte van jouw tuin en je wensen met betrekking tot functie en onderhoud, dien je een keuze te maken uit de verschillende onderdelen die je zou kunnen toepassen in je tuin. Op die manier kun je een tuinontwerp maken die bij jouw wensen past. Hierbij kun je denken aan:

 • Bestrating; met verschillende soorten tegels groot of klein, modern of toch iets klassieker
 • Gras; kies je voor het zaaien van gras of bestaande graszoden die je er zelf zo in legt.
 • Beplanting; in de vorm van een bloembed, een selectie potplanten
 • Het vergroenen van de muren, schutting of tuinafscheiding door voor klimplanten en hangplanten te kiezen.
 • Het terras; heb je een zonnige tuin op het zuiden of alleen zon in de ochtend dit is heel bepalend voor de locatie van van je terras in de tuin.
 • De tuinmeubels; de een houdt meer van hout terwijl de ander kiest voor kunststof
 • Tuindecoratie; ga je mee met de laatste trends dan kun je deze heel eenvoudig toepassen met accessoires.
 • Tuinverlichting; in de zomer zijn de avonden lang maar in het voor en najaar wanneer je buiten wilt zitten kan het opeens donker zijn. Verlichting brengt ook direct sfeer in een mooie tuin.
 • Een schuur of tuinhuis; niet alleen heel praktisch maar ook een mogelijkheid om je tuin optimaal in te delen.

Ga je ook aan de slag met onze tuininspiratie voor 2020? Geef jouw tuin een frisse nieuwe look of voer alleen enkele hoognodige veranderingen door te decoreren. Registreer je op Westwing en ontdek de mooiste tuin ideeën en tuin inspiratie voor 2020 waarmee je jouw tuin een prachtige trendy update kunt geven!