blauw vogelhuisje in fruitboom

Als je de gelukkige eigenaar bent van een tuin of een balkonnetje dan besteed je vast en zeker aandacht aan je buitenruimte. Een tuin heeft onderhoud nodig. Maar om nóg meer de natuur je tuin in te laten is het leuk om vogels aan te trekken. Om die reden kun je een of meerdere vogelhuisjes ophangen. Deze kun je natuurlijk kopen, maar wist je dat je ze ook zelf kunt maken en dat dat bovendien helemaal niet moeilijk is? Ga je zelf een vogelhuisje maken? Neem dan deze tips mee. Welk hout je gebruikt, waar je het huisje plaatst en met welke zaken je rekening moet houden voor het aantrekken van specifieke vogelsoorten lees je in dit artikel.

Het ontwerp van een vogelhuisje

Hoe jouw vogelhuisje eruit komt te zien is natuurlijk aan jou, maar we hebben wel een aantal tips voor je. Zo raden we niet aan om voor felle kleuren te kiezen. Een vogelhuisje moet vogels aantrekken en geen andere (roof)dieren. Felgekleurde vogelhuisjes zullen bijvoorbeeld ook aangetrokken worden door katten en dat wil je eigenlijk juist niet als je op zoek bent naar vogels.

Kies liever voor subtiele, neutrale kleuren zoals groen, bruin of grijs. De plankjes moeten minimaal 1,5 cm dik zijn omdat het anders snel te koud kan worden of juist te warm. Bij het ontwerp moet je er daarnaast rekening mee houden dat het deurtje goed open kan om het schoon te maken én dat de invliegopening 3 tot 5 cm groot is in diameter zodat de vogels er eenvoudig in kunnen vliegen.

Een vogelhuisje of nestkastje zelf maken is een heel leuk DIY-idee. Je kunt ze bovendien ook cadeau geven aan andere mensen! Voor het aantrekken van vogels kun je het beste ook vetbollen (die kun je eventueel ook zelf maken) ophangen.

Vogelhuisje ophangen: waar en wanneer?

Of je het vogelhuisje nu in de tuin of op je balkon wilt plaatsen, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Waar je het vogelhuisje het beste kunt ophangen hangt af van een aantal factoren:

 • Zo kun je het beste zorgen dat het vogelhuisje niet de hele dag in de zon hangt en dat je voorkomt dat er teveel regen in het huisje komt.
 • Je kunt het beste de invlieg opening naar het noord oosten of zuidoosten maken. De reden hiervoor heeft te maken met de windrichting.
 • Zorg ervoor dat de invlieg opening en ook de aanvliegroute niet belemmerd wordt. Denk hierbij aan takken, bomen, bladeren etc.
 • Zorg er ook voor dat katten (e.d.) niet bij het huisje kunnen komen.
 • Het beste moment voor het ophangen van het vogelhuisje is ergens in het najaar, of eind februari. De beestjes kunnen namelijk het huisje dan alvast kunnen gebruiken vóórdat ze gaan broeden in het voorjaar.
 • Hergebruik je een vogelhuis, maak het dan elk jaar in de winter helemaal leeg en schoon.

Vogelhuisje maken: welk huisje voor welke vogels?

Elke vogel is anders en heeft een voorkeur voor de plaats, de grootte van een vogelhuis en de maat van het vlieggat. Hier onder staat een overzicht van de verschillende afmetingen voor de verschillende vogels en vogelhuisjes.

 1. Koolmees

  Ze zitten het liefst niet te laag bij de grond. Daarom kun je het beste het huisje 2 tot3 meter boven de grond ophangen. De koolmees heeft een invliegopening met een diameter van 3,2 cm nodig. Hang de vogelhuisjes minimaal 10 meter uit elkaar.

 2. Pimpelmees

  De pimpelmees zit net zoals de koolmees niet graag laag bij de grond. Hang het vogelhuisje dan ook pas vanaf 2 meter boven de grond op. Voor de pimpelmees is een diameter van 2,8 cm voldoende.

 3. Gekraagde roodstaart

  De gekraagde roodstaart is niet gebonden aan een vaste broedplek en broedt op verschillende plekken in allerlei holtes. Ook broedt de gekraagde roodstaart graag in een vogelhuis. Hierbij dient het vlieggat ovaal te zijn met een minimale hoogte van 5 cm en een breedte van 3,2 cm.

 4. Roodborstje

  Ze hebben graag wat ruimte voor zichzelf en houden van privacy. Veel begroeiing rond het huisje is dus een goed idee. De diameter van de invliegopening dient 5 cm te zijn.

 5. Huismus

  Mussen broeden graag met velen bij elkaar. Hierbij kun je denken aan een grotere kast met bijvoorbeeld 2 invliegopeningen van 3,5 cm voor de diameter. De huismus heeft een voorkeur voor een huisje dat tegen een muur aanhangt. Zorg erg wel voor dat het vogelhuisje minimaal 2 meter boven de grond hangt.

 6. Spreeuw

  Van oudsher broeden spreeuwen onder de dakpannen van huizen, maar bij nieuwbouwhuizen is dit vaak niet mogelijk. Daarom is het een goed idee om ouderwets aardewerk spreeuwenpot tegen de muur te hangen. Wanneer je zelf een vogelhuis maakt voor een spreeuw dan kun je het beste 4,5 cm voor het vlieggat aanhouden en het huisje op 2 tot 5 meter hoogte hangen.

Aan deze eisen moet een vogelhuisje voldoen

Hoe kun je nu zelf een vogelhuisje maken?

 1. De juiste vliegopening is van belang voor je van start gaat met het zagen van het hout. Dit zorgt er voor dat je de juiste vogels aantrekt voor het juiste vogelhuis.
 2. Voor er gestart wordt met zagen van de planken dienen deze op de juiste maat afgetekend te worden.
 3. Start met zagen en zorg dat de zaagsneden goed worden afgewerkt met schuurpapier.
 4. Boor vervolgens de invliegopening en let hierbij op dat het hout niet gaat splinteren.
 5. Monteer vervolgens de zijkanten van het vogelhuisje op de achterwand met schroeven en houtlijm. Boor vervolgens de gaten voor het ophangsysteem van het vogelhuis.
 6. Bevestig vervolgens de voorzijde met houtlijm en schroeven.
 7. Plaats als laatste het dakje en de bodemplaat op de constructie met houtlijm en schroeven. Vergeet niet om een aantal gaten in de bodemplaat te boren voor het afvoeren van het regenwater.

Houd in elk geval rekening met de volgende eisen:

 • Zorg voor stevig weerbestendig hout en een stevige constructie
 • Gebruik hout van minimaal 1,5 cm dik
 • Maak het dak waterdicht
 • Gebruik een veilige haak om het kastje aan op te hangen
 • Zorg dat het kastje open kan voor een schoonmaakbeurt

Laat je inspireren

Ga je ook aan de slag om zelf een vogelhuisje te maken? Houd rekening met een aantal zaken zoals de plek, het formaat, de invliegopening én het moment waarop je het huisje gaat ophangen. Daarnaast kun je, om meer vogels aan te trekken in je tuin, ook denken aan vetbollen en het plaatsen van kleine potjes (zoutarme) pindakaas in het vogelhuisje. Daar zijn de meeste vogels gek op!

Nog een idee! Stem de looks van jouw vogelhuisje af op je tuinstijl. Voor een bohemian touch kies je bijvoorbeeld voor een blauwe frisse kleur, terwijl voor een moderne tuin je het huisje in een witte tint kunt verven. Ben je er al over uit waar je je huisje gaat hangen? Misschien in de buurt van de veranda waar je zelfgemaakte buitenkeuken staat?

Nog meer inspiratie nodig voor het inrichten van je tuin? Ontdek onze tips voor het decoreren van je tuin en het inrichten van je terras. Of heb je juist een kleinere buitenruimte, dan hebben we ook genoeg tips om deze sfeervol in te richten!

Geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan met het maken van je vogelhuisje en je tuin aan te pakken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige buitenruimte!