Keramiek

Keramiek

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorKeramiek

Keramiek

Overal in huis kunnen we wel keramiek vinden. Het kan zijn dat die ene vaas of je serviesset gemaakt is van keramiek. Nog een stap verder; zelfs tegels, ook buitenshuis, kunnen van keramiek gemaakt zijn. Waar is dit uit klei vervaardigd materiaal nog meer verantwoordelijk voor?

Aardewerk, porselein & keramiek

Keramiek biedt de basis voor materialen als aardewerk en porselein. Het verschil in deze drie materialen is de verschillende soorten klei waaruit ze gemaakt worden en de temperatuur tot hoever ze verhit en vervaardigd worden. Op deze manier kom je dus tot allerlei verschillende gebruiksvoorwerpen en kunstwerken, ieder met een andere textuur. Alledrie de materialen zijn dus hard nodig!

Potten van keramiek

Keramiek komt misschien wel het meest voor in de vorm van potten. Denk aan grote en kleine potten voor binnen en buitenshuis, waar je bloemen en boeketten in kwijt kunt. Vaak zijn deze keramiek potten voorzien van een glazuurbehandeling, waardoor ze wat gebruiksvriendelijker zijn en wat minder robuust ogen. Dit wordt vooral gedaan voor kleine, keramiek potten en vazen binnenshuis. Ook zijn deze verkrijgbaar in allerlei vrolijke kleurtjes of met leuke prints, om een vrolijke sfeer toe te voegen aan jouw interieur.

Keramiek potten zonder glazuurbehandeling kun je erg goed in de tuin of op het terras gebruiken. De groffe textuur sluit erg goed aan op bijvoorbeeld de tuintegels of andere groffe materialen in de tuin. Kenmerkend voor dit type keramische potten, zijn de donkere en natuurlijke tinten. Deze tinten komen ook terug in andere elementen van de tuin of het terras en zorgt daarom voor een geheel.

Sanitair keramiek

Behalve de groffe variant, is keramiek ook te vinden in mooie, zachte en bijna gelikte vorm. Waarschijnlijk bestaan jouw toiletruimte en badkamer voor een groot deel ook uit keramiek. Toiletpotten, wasbakken en ligbaden worden vooral van keramiek gemaakt, omdat het makkelijk schoon te maken is. Daarnaast is het gebruikte keramiek een stevigere variant op bijvoorbeeld de vaasjes die je in de huiskamer hebt. Het gladde oppervlak zorgt ervoor dat er geen water intrekt in het keramiek en ook overig vuil makkelijk afdruipt. Geglazureerde keramiek is echter wel breekbaar, dus let op dat je bijvoorbeeld niet de toiletbril te vaak laat vallen.

Keramiek tegels

Om in de sanitaire ruimtes te blijven; wat dacht je van vloer- en wandtegels? Die mooie witte vloer- en wandtegels worden in deze ruimtes gebruikt om precies dezelfde reden als voor toiletpotten, wasbakken en ligbaden. Wat je er ook morst, alles is simpelweg met een veeg te verwijderen van het gladde oppervlak.

Maar niet alleen in tegels binnenshuis komt keramiek terug. Straattegels, die er heel anders uitzien dan badkamertegels, worden van hetzelfde materiaal gemaakt. Nu heb je een overduidelijk beeld van wat voor verschil het toepassen van een glazuurbehandeling op keramiek maakt. De straattegels behouden hun groffe textuur, waardoor ze meer kunnen verdragen.

Keramiek servies

Ook in servies vinden we keramiek terug. Keramiek servies onderscheidt zich van aardewerk servies door de textuur. Als je een keramiek bord van dichtbij bekijkt, zie je kleine, bij elkaar geraapte stukjes in plaats van een geheel gladde textuur. Daarnaast voel je ook een lichte ribbeling als je met je vingers over het oppervlak zou gaan. Keramiek is namelijk heel moeilijk gladgestreken te krijgen.

Wat erg kenmerkend is voor keramiek servies, is het aanbod aan gekleurd servies. Keramiek is een materiaal dat goed te beschilderen is, omdat de kleuren snel opgenomen worden in het materiaal. Als de glazuurbehandeling er later aan te pas komt, zitten de kleuren als het ware ‘gesealed’ tussen het bord en het glazuur. Op deze manier behoudt het servies zijn kleuren gedurende hele lange tijd.

Keramiek komt dus in verschillende, huishoudelijke vormen voor. Of het nou vazen of potten zijn voor in de tuin, tegels en ander sanitair voor in de badkamer of servies voor in de eetkamer; met keramiek kun je bijna elke kamer in huis aankleden. Geniet van jouw keramiek producten!