Keukenmolen

Keukenmolen

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorKeukenmolen

Keukenmolens zijn in elke keuken terug te vinden. Een molen is namelijk niet alleen een groot gebouw met wieken waarin u misschien een keer op vakantie bent geweest. Er zijn veel verschillende keukenmolens voor alle dingen die vers gemalen nog beter smaken, zoals specerij of koffie.

Door een keukenmolen te draaien kunnen we verse peper over ons biefstukje strooien, verse chillis over de Aziatische noedels strooien en verse koffie voor ons zondagse ontbijt malen. Een keukenmolen die verse geselecteerde ingrediënten vermaalt zorgt ook altijd voor een betere smaak en kan in een gastronomische keuken zeker niet gemist worden.


De eerste keukenmolen werd in 1842 door Peugeot uitgevonden en was een pepermolen. Sindsdien zijn er vele keukenmolens ontwikkeld die kruiden en andere verschillende ingrediënten kunnen vermalen. Tot deze tijd werden een vijzel en stamper in plaats van een keukenmolen gebruikt voor het stampen van ingrediënten. Deze wordt vandaag nog gebruikt voor kruiden zoals knoflook die beter vers verwerkt worden en bijzonder aromatisch zijn wanneer ze vers vermalen zijn. Vers geperste knoflook geeft een veel vollere smaak in gerechten dan het snijden met een mes.

De kruidenmolen

Peper, zout en chili zijn de kruiden die het meest rechtstreeks in keukenmolens van kunststof of glas verkocht worden, omdat hun smaak zich pas ontwikkelt als ze gemalen of gewreven worden. Zelfs etherische aroma’s kunnen vervliegen wanneer de beschermende schil wordt vernietigd. Daarom is het het meest effectief om dit te doen met een keukenmolen voor het opdienen, zodat u nog steeds kunt genieten van de volle smaak. Chef-koks en fijnproevers van over de hele wereld weten dit, en het beeld van Alfons Beck, met een oversized pepermolen staat in de geheugens van vele kookliefhebbers gebrand. Maar niet alleen peper, zout en chili profiteren van een keukenmolen – veel kruiden en andere specerijen zoals mosterd, komijnzaad en fenegriek zaden geven een nog intensere smaak met een keukenmolen dan wanneer ze gedroogd worden als geheel en daarna gemalen worden.

De koffiemolen

De koffiemolen werkt met hetzelfde principe als de keukenmolen: De bonen worden gekocht als een geheel en vers gemalen om een onnavolgbare aroma te ontgrendelen. Veel mensen waarderen het malen van hun eigen koffiebonen met een keukenmolen als een meditatieve activiteit die de zondag aankondigt. In tegenstelling tot de activiteiten tijdens de week die allemaal in haast gedaan worden om tijd te besparen, is het malen van bonen met een koffiemolen iets dat tijd kost maar ook kwaliteit en een heerlijke smaak beloofd. Voor veel gestreste mensen is een koffiemolen een echte rustgever.

De graanmolen

Hoewel er een breed scala van verschillende meelsoorten kant en klaar te kopen zijn, hebben veel dieet bewuste mensen een graanmolen thuis staan. Zo kunt u zeldzame granen of zaden die alleen geheel gevonden kunnen worden in bio of reformwinkels thuis in de gewenste fijnheid met een keukenmolen gemalen worden. Zo weet u zeker dat alle essentiële voedingsstoffen van de gehele korrel nog aanwezig zijn.

Universele keukenmolen

Wie er niet beperkt wilt worden tot één keukenmolen, kan ook een praktische universele keukenmolen van roestvrij staal in huis halen. De meeste van deze keukenmolens zijn elektrisch aangedreven en kunnen alles grof of fijn versnipperen. Dit heeft als voordeel dat u niet zo veel verschillende keukenmolens hoeft te kopen, maar er eentje heeft die van alles voorzien is. Er zijn echter geruchten dat de smaak van met een hand gedraaide keukenmolen gemalen ingrediënten beter smaakt.

De juiste keukenmolen zal in ieder geval voor vele mensen een gastronomisch hoogstandje zijn om smaken intensiver te maken, en ze hoeven ook niet bijzonder groot te zijn!

Aankomende sales