Kloostertafel

Kloostertafel

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorKloostertafel

Jij bent een echte Bourgondiër: je houdt van lang en lekker tafelen, met veel mensen, heerlijk eten en een goed glas wijn. Hiervan geniet je het meest op een ongedwongen manier, zonder poespas en met veel gezelligheid. Liever geen strak en trendy restaurant voor jou, maar een warm samenzijn, gewoon bij jou in de keuken.

Dan kun jij niet om een kloostertafel heen! Plaats een kloostertafel in je woon- of eetkamer en je creëert alleen al door het aangezicht die sfeer van saamhorigheid waar jij zo van houdt. Aan deze tafel gebeurt het!

Wat is een kloostertafel?

Kloostertafels werden in de Middeleeuwen in kloosters gebruikt door de monniken om aan te werken. Zij waren met veel en werkten de hele dag door. De moderne kloostertafel is nog steeds ingesteld op veel mensen en een intensief gebruik. Deze tafels zijn vaak lang, hebben een stevig onderstel en zijn gemaakt van massieve houtsoorten.

Vandaar dat een kloostertafel ook wel kasteeltafel wordt genoemd. Dan komt die tafel waarschijnlijk uit een Middeleeuws kasteel waar evengoed met grote groepen geleefd en gegeten werd.

Sfeer met een kloostertafel

Haal je een kloostertafel in huis, dan weet je zeker dat je een stoere en robuuste sfeer je interieur in blaast. Wat een aanwezigheid! Maar door middel van vormverschillen en het soort hout geef je je eigen stijl mee aan de ruimte.

Het onderstel van een kloostertafel

Belangrijk bij een kloostertafel: het stevige onderstel! Om het zware tafelblad te dragen zijn dit vaak twee hele dikke poten, met elkaar verbonden door een houten lat in het midden. De poten staan letterlijk als een kolom, bolvormig of in de vorm van een klassieke zuil.

Kies je voor dit klassieke onderstel, dan kies je voor de meest authentieke kloostertafel en geef je de ruimte een nostalgische sfeer en historische charme. Super mooi om mee te balanceren binnen een strak, modern interieur!

Iets strakker, maar evengoed bedoeld voor een stevig staan is het kruislingse onderstel. Tweepoten zijn aan beide zijden gekruist en met elkaar verbonden door een houten tussenstuk. Deze versie van een kloostertafel is iets strakker en past goed binnen een landelijke ambiance.

Kloostertafels: welk type kies jij?

Brocante en bohemien wordt het met een verweerd, wit gelakte kloostertafel. Gemaakt van een wit eiken met sterke sporen van slijtage, grote bolvormige poten en een robuust tafelblad waar al flink aan geleefd lijkt te zijn, zorgt deze kloostertafel voor boho romantiek en nonchalance.

Strak van steigerhout kan ook: deze kloostertafels hebben meer rechte poten en een tafelblad zonder details aan de rand. Deze tafels spreken voor zich, zijn stoer en kunnen wel een stootje hebben. Kleed deze tafel aan met witte kunststof stoelen en er straalt een Scandic look de ruimte in!

Een kloostertafel: meer dan een eettafel

Zoals de monniken er hele dagen aan doorbrachten, zo zul jij ook op ieder moment van de dag kunnen genieten van een kloostertafel. Van ontbijt tot lunch, met tussendoor een krantje (handig, helemaal uitgespreid zonder de anderen te storen!) en van een rustig studeren tot een luidruchtig natafelen.

Van een kloostertafel krijg je nooit genoeg!