Knoflookpers

Knoflookpers

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorKnoflookpers

Iedereen heeft wel een knoflookpers in huis. Knoflook is een onontbeerlijk ingrediënt voor bijvoorbeeld huisgemaakte pesto, aioli of tzatziki. Je kunt de knoflook natuurlijk gewoon pellen en snijden op een snijplank, maar een knoflookpers is vele malen handiger: leg een teentje knoflook in de pers, knijp hem uit en klaar ben je. Je hoeft het knoflookteentje zelfs niet te pellen, het velletje maakt het juist makkelijker om de knoflookrestjes bij het schoonmaken te verwijderen.

De knoflookpers: niet alleen voor knoflook

De meeste mensen gebruiken de knoflookpers alleen voor het persen van knoflook, maar wist je dat je de pers ook kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het persen van een stukje verse gember? Superhandig voor het maken van verse gember-citroenthee! Verder kun je hem gebruiken voor het fijnmaken van olijven, kappertjes en ansjovis, of voor het uitpersen van kleine stukjes sjalot. Probeer het zelf eens uit! Misschien ontdek je zelf nog wel meer handige doeleinden voor de knoflookpers.

Knoflook is gezond!

Knoflook is de ultieme smaakmaker en wordt veel gebruikt in de mediterrane- en oosterse keuken. Bovendien is knoflook gezond: het bestrijdt bacteriën en gaat zo infecties tegen. Verder heeft het eten van knoflook een positief effect op hart- en bloedvaten.

Niet iedereen is even enthousiast over de geur van knoflook. Een goede tip om de knoflook- en uiengeur aan je handen kwijt te raken is om je handen met een stalen “zeepje” te wassen of aan de roestvrijstalen wasbak te wrijven. De geur is dan verdwenen. Tegen een knoflookadem schijnt het eten van peterselie te helpen. Sommigen zweren bij het kauwen op een koffieboon of het drinken van een glas melk. Er zijn zelfs speciale after garlic tabletten te koop in de supermarkt. Wat houdt je dus nog tegen?

Persen, snijden, of pletten

De manier waarop je de knoflook verwerkt, bepaalt de smaak. Als je de knoflook in zijn geheel of geplet in een gerecht meestooft, krijg je een subtiele smaak. Snijd je de knoflook in plakjes, dan is de smaak weer iets voller. Wil je echt een pittige smaak in je gerecht, druk hem dan door de knoflookpers.

Een tip van Franse koks is om de knoflook niet bruin te laten worden tijdens het fruiten of bakken, omdat hij anders bitter wordt. De knoflook moet dus zo laat mogelijk worden toegevoegd. In Spanje of in het Verre Oosten zijn ze juist gek op bruine knoflook. De truc is om de knoflook te frituren in plaats van te bakken. Door de hoge temperatuur wordt de smaak niet bitter maar blijft juist veel zachter. Let op: als je knoflook frituurt, moet je hem in plakjes snijden en niet persen, anders zou hij verbranden.

Design van de knoflookpers

Een handige basic knoflookpers van edelstaal of aluminium, een mooi design exemplaar van RVS en (gekleurd) kunststof, een elegante maar onverwoestbare knoflookpers van zware kwaliteit. Knoflookpersen zijn er in verschillende vormgevingen, kleuren, materialen en prijzen. Er bestaan ook knoflookpersen waarbij je niet hoeft te knijpen. Deze zien er uit als een soort rasp die je op de knoflooktenen naar beneden drukt. Je zou misschien niet direct op het idee komen om een knoflookpers cadeau te geven. Maar wat dacht je van een stijlvolle design knoflookpers voor die vriendin die zo gek is op koken? Een origineel cadeau dat zeker in de smaak zal vallen!

Naast knoflookpersen zijn er overigens ook knoflooksnijders verkrijgbaar. Zo’n snijder is handig voor wanneer je je gerecht een iets subtielere smaak wilt geven.

Schoonmaken van de knoflookpers

De meeste knoflookpersen hebben een ingebouwde reiniger. Door de grepen naar buiten te draaien, duwt een tegenstukje met botte pinnetjes de achtergebleven knoflookstukjes uit de gaatjes. Een knoflookpers is over het algemeen vaatwasserbestendig, dus kan daarna gewoon in de vaatwasser.

 

Aankomende sales