Koksmes

Koksmes

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorKoksmes

Vlees snijden, groenten fijnhakken of peperkorrels kneuzen; met een koksmes kun je bijna alle snij- en hakwerkzaamheden in de keuken uitvoeren. Een koksmes is een onmisbaar item als je houdt van koken en het bereiden van nieuwe gerechten. Scherp en snel snijden is met een koksmes een eitje.

Koken is voor veel mensen een manier van ontspanning en even helemaal tot rust kunnen komen. In de keuken kun je al je ideeën loslaten op nieuwe gerechten, ingrediënten en recepten. Daarbij is goed keukengereedschap natuurlijk belangrijk. Of je nu professioneel kookt of koken je favoriete hobby is, een koksmes mag tussen jouw keukengerei niet ontbreken.

Voor echte chefs en hobbyisten

Een koksmes is zo vormgegeven dat je het kunt gebruiken voor het meeste snijwerk. Vanwege de grootte van het mes is een koksmes minder geschikt voor schilwerk, maar kun je er wel goed mee slicen en hakken. Het koksmes heeft eigenlijk een ergonomische vorm, zodat professionele chef-koks zichzelf niet in de weg zitten bij het snel snijden en verwerken van groenten en vlees. Omdat koksmessen heel stevig moeten zijn, wordt het lemmet vastgesmeed in het handvat. Op die manier kan het niet losschieten of breken wanneer er mee gesneden wordt. Ook is het lemmet van een koksmes niet flexibel, zodat chef-koks heel snel kunnen snijden met een speciaal aangeleerde techniek.

Een koksmes van niveau

Koksmessen zijn er van verschillende kwaliteiten. Een professioneel koksmes waar een chef-kok mee werkt is bijvoorbeeld erg duur, terwijl je in de hobbykeuken ook goed een goedkoper mes kunt gebruiken. Wil je er zeker van zijn dat je een goed koksmes aanschaft dat lang meegaat, let dan op de volgende punten:

  1. De meeste koksmessen zijn van roestvrij materiaal gemaakt, zodat verweer zo weinig mogelijk invloed heeft op de kwaliteit van het mes. Door je rvs mes in een messenblok te bewaren, houd je het lang scherp en mooi.
  2. Een goed koksmes heeft een breed handvat, zodat de hand tijdens het snijden niet over het lemmet kan glijden. Als je een nieuw mes koopt, probeer dan eerst of het mes fijn in je hand ligt.
  3. Gebruik je koksmes altijd op een ondergrond van hout of plastic en niet op een ondergrond van glas, porselein, steen of ijzer. Deze materialen maken je mes bot en zorgen ervoor dat je het vaker moet slijpen, waardoor de kwaliteit van het mes kan afnemen.

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.