Kristallen kroonluchter

Kristallen kroonluchter

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorKristallen kroonluchter

De kristallen kroonluchter is nooit echt weggeweest. Tegenwoordig zijn er hele diverse modellen te vinden, van klassiek tot modern. Een kristallen kroonluchter is een unieke manier om je woonkamer of andere ruimte te verlichten. Het brengt een aparte sfeer met zich mee en kan zodoende jouw huis net dat beetje extra geven wat het nodig heeft. De kracht van kristal doet wonderen! 

Decoratieve kristallen kroonluchters

De kristallen kroonluchter is een veelarmige lamp met een voornamelijk decoratieve functie. Bij echt kristal wordt het licht gebroken, voor een heel speciaal effect. Let er wel op dat een antieke kristallen kroonluchter een versterkt plafond en speciale bevestiging nodig kan hebben, omdat deze nou eenmaal zwaarder is dan een normale hanglamp.

Evolutie van de kroonluchter

De kroonluchter kent zijn evolutie van kaars tot LED-licht. Ga je toch overstag voor die echte antieke kristallen kroonluchter, zoals in het overweldigende kasteel Versailles, let dan of het type lampjes nog verkrijgbaar is. Er zijn tegenwoordig genoeg perfecte kopieën te vinden, of leuke vernieuwende ontwerpen. Wel zo veilig.

Variatie

De kristallen kroonluchter is er in vele soorten en maten. Er is bijvoorbeeld de zakkroonluchter van kristal, waarbij de kroonluchter uit verschillende etages of ‘zakken’ bestaat en zo een zeer bijzonder lichteffect geeft. Dit is de meer antieke en klassieke kristallen kroonluchter. De meest bekende kroonluchter is de kristallen kroonluchter met diverse armen. Zowel klassiek als modern verkrijgbaar.

Daarnaast is er nog de Maria Theresa kroonluchter, waarbij de armen van de kroonluchter gevormd worden door een slank frame. Dit frame is bedekt met stroken glas van kristal en rozetten. De vorm zorgt ervoor dat de kristallen kroonluchter heel helder oogt. Dit is dan ook de meest populaire kristallen kroonluchter. Wie echt voor kitsch wil gaan zoekt naar Italiaanse kristallen kroonluchters, rijkelijk versierd, vaak met diverse kleuren glas.

Weetjes

Het reinigen van de antieke kristallen kroonluchters was vroeger een delicaat werkje. Ieder kristal werd losgemaakt en apart gereinigd. De grootste kristallen kroonluchter ter wereld bevindt zich in de nationale moskee van de hoofdstad Muscat van Oman. Deze hangt onder de centrale koepel en is gemaakt van Swarovski-kristal en gouden metaalplaatwerk. De 14 meter hoge kroonluchter bevat 1.122 lampen en weegt acht ton.

Mocht je die van een erfenis of die one-of-a-kind-find willen reinigen gebruik dan geen afwasmiddel met citroen, dit tast het kristal aan. Tegenwoordig is vaak een microvezel stoffer de oplossing.

Door in een grote ruimte een mooie grote kristallen kroonluchter op te hangen, zorg je ervoor dat de ruimte een echte eyecatcher wordt. Ook in de slaapkamer is het een veelgebruikte lamp. Kies kristallen kroonluchters voor een stijlvolle sfeer in de kamer!