Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorLandelijke woonkamer

Tijd voor een update van je woonkamer, maar geen idee welke stijl je moet kiezen om gezelligheid, sfeer en warmte te creëren? Tussen alle moderne ideeën blinkt er eentje sterk uit: de landelijke stijl. Landelijke woonkamers zijn erg divers en kunnen ruim worden geïnterpreteerd. Je ziet allerlei invloeden vanuit Amerika, Frankrijk en Engeland voorbijkomen die een landelijke woonkamer vaak erg eclectisch maken. Tijd voor een make-over!

De landelijke stijl wordt ook wel cottage stijl genoemd. We kennen deze stijl van de Engelse boerderijen die te vinden zijn in charmante en rustgevende landschappen. Waar de stijl vroeger alleen in chalets en buitenverblijven te zien was, is een landelijk interieur tegenwoordig ook populair in moderne woningen. Een landelijke woonkamer zorgt voor een ontspannen sfeer. Dit komt doorgaans door de eenvoudige vormgeving, die meer praktisch is dan decoratief. Lokale en natuurlijke materialen zijn de spil hierin.

Meerdere stijlen van een landelijke woonkamer

Landelijk wordt al snel gezien als truttig. Niets is minder waar! Een landelijke woonkamer kenmerkt zich juist door een knusse inrichting, plattelands gevoel en rustieke objecten. Een goede manier om dit te bereiken is om te experimenteren met oude meubels, bij voorkeur van hout. Deze vind je bijvoorbeeld bij rommelmarkten of tweedehands winkels. Zo krijgt je interieur een eigen stijl en karakter.

Alhoewel landelijk wonen vaak geassocieerd wordt met een klassiekere inrichting, hoeft dit natuurlijk niet altijd zo te zijn. Het combineren van moderne en robuuste elementen kan ook een sfeervolle ruimte creëren, met ene landelijke touch. Een moderne landelijke woonkamer bevat natuurlijk veel hout, maar de lijnen van de meubels zijn vaak strakker. Denk aan moderne kasten, gemaakt van natuurlijk materialen. Wanneer je natuurlijke materialen en kleuren die hier goed bijpassen, integreert in je living, krijg je al gauw een landelijke look.

Ben je niet iemand die van teveel frutsels houdt, en wil je een ´clean´ look? Ga dan voor witte muren en houd het bij een paar item die in het oogspringen. Een mooi dierenvel over je bank en een bijzettafel gemaakt van een boomstam kunnen bijvoorbeeld al heel veel betekenen voor je interieur. Wanneer je de rest van je interieur rustig en simplistisch houdt, maar bijvoorbeeld wel een gewei aan de muur hangt, zit je meer in de classy hoek van landelijke wonen.

Ook robuustere materialen als beton, staal en koper kunnen goed passen in deze stijl. Deze materialen combineren ook goed bij donkere kleuren. Wanneer je voor deze materialen en kleuren gaat, creëer je een iets ruigere, stoerdere look, die tegelijkertijd ontzettend knus is door de warme kleuren. Combineer het met een mooi dierenhuid, zoals een rendiervacht of een schapenvacht en veel kaarslicht. Zo breng je ook een soft touch aan het geheel.

Doe inspiratie op!

Woonkamers in een landelijke stijl zijn niet echt moeilijk te creëren. Met een goede inrichting kan ook jij kiezen voor een landelijk tafereel. Je kunt ook kleiner beginnen door bijvoorbeeld een aantal accessoires toe te voegen aan je interieur om het een landelijke aangezicht te geven. Laat de volgende tips een inspiratie zijn bij het maken van een landelijke woonkamer!

  • Ter decoratie van je landelijke woonkamer gebruik je oude deuren en tafels, maar ook oude ladders zijn erg karakteristiek, evenals houtwerk uit de stal. Haal dingen van buiten naar binnen om die ultieme landelijke sfeer te creëren. Teak hout speelt hier een grote rol in; dit kun je eventueel nog verven in een kleur die je zelf mooi vindt.

 Landelijke woonkamer kaarsen grijs rustiek robuuste stijl

 

 Landelijke woonkamer spiegel hout plaid bruin grijs wit

 

Landelijke-woonkamer-lampen-stoel-hout

  • De landelijke stijl aandikken in je woonkamer zorgt voor extra gezelligheid. Robuuste kasten en vintage bankstellen dragen bij aan een warme sfeer. De versleten look is een landelijke woonkamer op het lijf geschreven.

 Landelijke woonkamer brocante rustieke kast wit

  • Een landelijke woonkamer betekent ook denken aan de juiste kleuren. Grijstinten en warme aardetinten doen het goed bij een woonkamer met landelijke stijl, evenals pasteltinten en zachte kleuren. Toch kun je met deze rustige basis ook heel goed een knalkleur gebruiken voor een grappig effect.

Het is wel belangrijk dat je de juiste materialen en kleuren gebruikt om een duidelijke landelijke sfeer te creëren. Pak je het goed aan, dan wil je het liefst nooit meer weg uit je landelijke woonkamer!

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen