Letterbakken

Letterbakken

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorLetterbakken

Misschien herinner je je hem nog wel van vroeger: de letterbak. In de jaren zeventig was de letterbak razend populair en nagenoeg iedereen had toen wel zo’n bruine houten bak met kleine vakjes aan de muur hangen. De letterbak werd toen opgevuld met kleine decoratie-items, zoals porseleinen vingerhoedjes, houten poppetjes en glazen figuurtjes. Na de zeventiger jaren werden de meeste letterbakken naar de zolder verbannen.

Sinds een paar jaar is de letterbak op rommelmarkten weer een geliefd item. Want de letterbak is weer helemaal terug!  Ook al wordt hij nu wel een beetje anders gestyled dan toen.

Houten vakkenkast aan de wand

Een letterbak is een grote platte bak, verdeeld in verschillende vakjes in diverse maten. De originele versie komt uit de grafische industrie en werd gebruikt om de drukletters in te bewaren: een bak met grote vakken voor de hoofdletters en een bak met kleine vakjes voor de kleine letters. Misschien heeft je moeder of je oma nog wel ergens een oud exemplaar opgeborgen of misschien ken je iemand die in een drukkerij heeft gewerkt en een originele letterbak wil weggeven. Lucky you! Met een letterbak kun je namelijk heel veel kanten op in je interieur!

Oude letterbak recyclen

Ben je in het bezit geraakt van een originele letterbak, houd deze dan gewoon in de originele staat. Het zou zonde zijn om deze te verven of op een andere manier te bewerken.
Iedere andere letterbak kun je recyclen zoals je zelf wilt:

  • Verf hem in een kleur die je mooi vindt
  • Beplak de achterkant met mooi papier of plakfolie
  • Vul hem met spullen die je graag wilt laten zien

Letterbakken in verschillende uitvoeringen

Letterbakken die je nu in de winkels kunt kopen, zijn er in vele verschillende uitvoeringen en kleuren:

  • Verschillende vormen: rechthoekig, rond, hartvorming of een huisje
  • Een open uitvoering (zonder achterkant)
  • Bruin hout of juist in glanzend wit
  • Een kleine letterbak of juist een hele grote, die bijna een kleine kast is.

Hang je letterbak aan de muur of zet hem op een tafel of dressoir tegen de muur aan. Als je een groot raam hebt, kan je een open letterbak in het midden hangen, zodat het de grootte van het raam een beetje ‘breekt’.

Decoratie tips

Voor het invullen van je letterbak, kan je je laten leiden door je smaak en de rest van het interieur. Bedenk wel van tevoren wat voor kleurenpalet je wilt hebben, zodat het er stijlvol blijft uitzien.

Je letterbak hoeft er niet altijd hetzelfde uit te zien: ga bijvoorbeeld mee met de seizoenen. Met Pasen vul je je letterbak met lente- en paasdecoraties. Met kerst kies je bijvoorbeeld voor kerststalfiguurtjes of winterdecoraties, zoals dennenappels en sterren. In de zomer vul je je letterbak weer met bijzondere schelpen of mooie stenen.

Origineel cadeau

Een letterbak hoeft niet alleen een decoratie-item te zijn.

  • Wat dacht je er bijvoorbeeld van een baby-shower cadeau. Bekleed een letterbak met roze of blauw stof of papier en vul hem met baby-spulletjes. Je hebt dan een mooi en origineel cadeau, die zeker in de smaak zal vallen.
  • In dezelfde trant kun je van een letterbak ook een adventskalender maken.

Apart dienblad

In plaats van de letterbak op te hangen, kun je hem ook als dienblad op tafel zetten. Je kunt hem dan vullen met bijvoorbeeld mooie kaarsen of mini-plantjes en als decoratie gebruiken. Ook kun je hem echt als presenteerblad gebruiken en hem vullen met koekjes, crackers, snoepjes of nootjes.

Wil je je letterbak echt praktisch inzetten, gebruik hem dan voor het opbergen van kralen, knopen, naaigerei, spijkers of schroeven of zet er je kruidenpotjes in.

Heb je ook zin gekregen om je interieur een nieuwe eyecatcher te geven? Ga op zoek naar een letterbak en decoreer hem helemaal naar jouw smaak en stijl!

Doe wooninspiratie op bij Westwing

Westwing inspireert je dagelijks met decoratie tips en DIY ideeen. Hiermee maak jij van jouw huis een uniek huis! In het online magazine geven style experts en ontwerpers exclusief voor Westwing een kijkje in hun mooi ingerichte huis. Laat je hierdoor inspireren en blijf up to date over de laatste trends!