Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorLichten

Lampen en lichten zijn belangrijk voor de inrichting van onze woonruimtes, omdat de verschillende lampen en de juiste lichten een belangrijke bijdrage leveren aan de sfeer en deze kunnen veranderen wanneer het licht ook verandert.

Alleen al aan de invloed van het daglicht kunnen we zien hoe de kleur van licht en de licht intensiteit onze kamers beïnvloedt – tijdens de lunch verzinkt het heldere en stralende zonnen- of daglicht onze woningen in een helder en fel licht, en ’s avonds maakt de avondschemering onze huizen gezellig. Hierdoor kunnen we ook zien dat helder licht de kamer opknapt terwijl schemerlicht comfort in huis brengt.


Lichten brengen niet alleen op een heldere en stralende manier een gezellig en comfortabel gevoel bij u in huis, maar stijlvolle lichten laten ook uw ogen schitteren. De ideale lichten brengen meer dan genoeg licht in bepaalde ruimtes en het uiterlijk en ontwerp van de lampen is zo mooi dat u elke keer als u naar de lamp kijkt geniet.

Afhankelijk van de locatie in het huis kan en moet er gebruik worden gemaakt van verschillende soorten lichten en lampen in verschillende ontwerpen. Er kan vrij nauwkeurig gezegd worden welke lampen in welke kamers het beste werken en waar de lichten het meest effectief zijn.

Lichten in de woonkamer

De woonkamer is een zeer belangrijke ruimte in het dagelijkse gezinsleven. Deze kamer wordt ingericht met de mooiste en meest comfortabele meubels zoals dressoirs, kasten, banken, fauteuils, tafels en stoelen, en deze wordt dan ook nog met bijpassende, leuke, romantische of ongebruikelijke woonaccessoires versiert zodat de huiskamer nog gezelliger wordt. Het echte geheim van een gezellige woonkamer is echter de manier waarop de kamer wordt verlicht met lampen. Met de juiste of verkeerde lichten wordt de sfeer in een kamer gemaakt of valt deze juist weg. Als de lichten echt goed worden aangepakt dan kunt met een paar eenvoudige stappen een prachtige en gezellige sfeer met lampen creëren.

In elke kamer moet er rekening mee gehouden worden dat er heldere achtergrond lichten aanwezig zijn en extra accent lichten. In de woonkamer heeft u de achtergrond lichten bijvoorbeeld nodig voor het eten of voor het doen van huiswerk met de kinderen. De accent lichten door tafellampen, staande lampen of booglampen verlichten maar een paar kleine gebieden in de kamer, zodat de kamer meer diepte en structuur krijgt. Bij een gezellige tv-avond zijn zulke subtiele lichten volledig genoeg, zodat het gedimde licht zelfs het comfort ondersteund.

Lichten in de slaapkamerLeuchten

De slaapkamer is bij uitstek de plek voor comfort. In welke ruimte, zo niet hier in de slaapkamer, moet het er gezellig en knuffelig uitzien? En precies op dit gevoel moeten de lichten worden afgestemd – ook hier geld het principe van basis lichten in combinatie met accenten. Maar waar heeft u in de slaapkamer helder en stralend licht voor nodig? Natuurlijk worden er in deze kamer liever zwakke lichten gebruikt, omdat dit gezelliger is, maar hier is ook een volledige belichting vereist. Hoe anders beslist u wat te dragen voor de juiste outfit? Vrouwen hebben sowieso vaak moeite voor het vinden van de juiste outfit, dus dan moeten de verkeerde lichten dit niet nog moeilijker maken.

Maar natuurlijk zijn het de kleine lampen die een belangrijke rol spelen in de slaapkamer, want hier moet een geweldige sfeer hangen. Deze sfeer kan worden gecreëerd met behulp van kleine bedlampjes, wandlampen of zelfs delicate stijlvolle staande lampen. Hier moet je proberen om een mooie mix van lampen en lichten te maken en het is nog het beste als ze allemaal verschillende kleuren en intensiteiten hebben.

Lichten in de hal

De hal is ook een woonruimte en moet ook zo door het meubilair, de inrichting, decoratie en de lichten behandelt worden. In de gang wordt de nadruk echter niet zo sterk op gezellige lichten gelegd, omdat de hal meestal alleen gebruikt wordt om naar andere kamers te gaan. Afhankelijk van de lengte en de structuur van de hal zijn hanglampen of wandlampen hier goed om een adequate en comfortabele lichten te bereiken. Wat er ook mooi uitziet is een kleine tafellamp op een dressoir of een staande lamp naast de garderobe. Zo wordt er met weinig moeite en inspanning een mooi licht gecreëerd.

Lichten in de keuken

Net zoals in de woonkamer spelen zich in de keuken ook veel alledaagse situaties af – huiswerk, lessen, koken, bakken en nog vele andere activiteiten die allemaal lichten vereisen. Vooral in de keuken heeft u genoeg basislicht nodig zodat alles goed gezien kan worden bij het bakken en koken. Boven het aanrecht zijn spotjes die van bovenaf verlichten een goed idee.

Heeft u een eethoek in de keuken? Dan is de beste beslissing hier om pendellampen aan te schaffen. Deze lampen hangen dan perfect wanneer ze de gehele tafel met voldoende licht bedekken.

Als u probeert om goede algemene lichten te creëren met plafondlampen, een hanglamp of wandlichten en deze vervolgens combineert met effectieve accentlichten van bijvoorbeeld tafel- of vloerlampen, dan zult u een persoonlijk en gezellig familie nest creëren.