De lampengids: onze licht lievelingen!

Welke lamp zoek je? Tips voor de aankoop van een lamp

light-up-your-home


Wij van Westwing zijn verliefd op lampen en hun levendige werking. Ze verlichten niet alleen de ruimte, het zijn ook wonderschone sieraden voor onze interieurs. Of het nu gaat over tafel-, sta-, of hanglampen – elk type heeft zo zijn charme en heeft zijn eigen kracht. Laat je inspireren door deze grote lampengids!

Neem tijd voor het maken van een lichtplan: op lange termijn kun je dan profiteren van een sfeervolle woonruimte. Vraag je eerst af in welke kamer je van plan bent de lamp te plaatsen, welke functie de lamp gaat vervullen, of er voldoende ruimte is voor de lamp én of er een stopcontact in de buurt is. Nadat je al deze punten bent nagegaan staat niets het shoppen van jouw favoriete lampen meer in de weg.

video_background

Het kleine lampen-lexicon

Een mix van verschillende soorten lampen in huis werkt het best. Dit zorgt voor een levendige sfeer, aangenaam licht en maakt je interieur mooier. Elke lamp heeft zo zijn voordelen en wij zullen je laten zien hoe je 100% kunt profiteren van je nieuwe lamp.

lampen-westwing-gif-02

Tafellampen

De tafellamp komt voor in diverse stijlen maar heeft vaak een opvallende look die ook indruk maakt als de lamp uit is. De tafellamp werkt als decoratief item. Meestal vult een tafellamp de ruimte met een extra portie indirect en warm licht. Dat laatste is vooral het geval wanneer de lamp fungeert als accessoire of als achtergrondverlichting. Zodra de tafellamp de functie van lees- of bureaulamp krijgt, straalt hij direct en gericht licht uit. Tegelijkertijd geef je met deze zogenaamde accentverlichting de kamer meer diepte.

ONZE TIP: Voor de optimale proporties zou de verhouding lampenvoet-lampenkap 2/3 tot 1/3 moeten zijn.

lampen-westwing-tafellamp

Vloerlampen

Je bent op zoek naar een ontspannen, comfortabele sfeer in huis? Bij voorkeur met een lamp die de aandacht trekt. Dan is een vloerlamp een goede keus. Vooral in grote ruimtes komt deze lamp goed tot zijn recht en hij is in staat de ruimte te doen stralen. Is de kap van de lamp naar boven toe geopend en is deze gemaakt van een licht doorlatend materiaal dan wordt de ruimte gevuld met zacht licht. Voor leeshoeken daarentegen zijn modellen met een naar beneden geopende, licht doorlatende kap beter geschikt omdat ze gericht licht naar beneden toe schijnen. De vloerlamp is simpelweg een échte allrounder!

ONZE TIP:

  • Meet de plek op waar de vloerlamp moet komen te staan, zodat je zeker voldoende ruimte hebt voor je lamp.
  • Bij driepoot lampen geldt: het sta-oppervlak moet tweemaal de grootte van de lampenkap hebben.
  • De totale hoogte van de lampen en meubels dienen op elkaar afgestemd te zijn. Vloerlampen hebben dan ongeveer dezelfde hoogte als de meubels in de ruimte, dan werkt het totaalbeeld het meest harmonieus.
lampen-westwing-vloerlamp

Plafondlampen

De plafondlamp is vooral een functioneel lichtobject dat de ruimte van bovenaf dient te verlichten. Echter, er wordt onderscheid gemaakt tussen de lampen met een directe en indirecte lichtbron. Inbouwspots zijn ideaal voor een gerichte verlichting van een werkblad. Vooral in de keuken, de badkamer of de gang is dit type lampen goed vertegenwoordigd aangezien zo’n lamp zorgt voor helderheid en gericht licht. Plafondlampen met een kap daarentegen, vullen de ruimte met discreet en gelijkmatig licht. In combinatie met andere lichtbronnen geven dit soort plafondlampen de ruimte meer diepte en ze kunnen de schoonheid van de ruimte goed benadrukken.

ONZE TIP: Bepaal voor het aanschaffen het formaat van de lamp en bereken de plafondhoogte. In nieuwbouwwoningen (plafondhoogte 2,6-2,8 m) zijn ruimtebesparende plafondlampen de beste optie.

lampen-westwing-plafondlamp

Hanglampen

Hanglampen zijn niet alleen praktische lichtbronnen, maar ook moderne decoratieve elementen in je interieur. Helemaal on trend op dit moment zijn de zeer laag hangende lampen, die zorgen voor gelijkmatig licht en vooral leuk staan boven eettafels of een lang aanrecht. Wie meer houdt van een échte blikvanger kiest voor een kroonluchter.

ONZE TIP:

  • Bepaal voor het aanschaffen het formaat van de lamp en de plafondhoogte. In oude woningen (plafondhoogte 3,0 – 4,5 m) zijn grote hanglampen of kroonluchters zeer geschikt.
  • Hanglampen dienen altijd hoog genoeg te hangen, zodat niemand zijn hoofd kan stoten en het gezichtsveld niet in het gedrang komt.
lampen-westwing-hanglamp

Wandlampen

Wandlampen zijn elegante sfeermakers en ze reflecteren het licht zachtjes op de muren op de achtergrond. Met modellen die direct licht schijnen kun je echter ook voor specifieke lichtaccenten zorgen. En op die manier bijvoorbeeld de architectuur of een schilderij in de spotlights zetten. Wandlampen zijn bijzonder geschikt voor in de woonkamer, maar ook in de gang voelen ze zich thuis – niet om de laatste reden dat ze weinig ruimte innemen.

ONZE TIP: Denk eraan dat dit type lamp nooit genoeg is om een hele ruimte te verlichten. Hun volle werking komt het beste tot zijn recht in combinatie met andere lampen.

lampen-westwing-wandlamp

Mix & match – hoe kun je lampen combineren?

lampen-westwing-gif-01

Licht moet samenwerken! Een combinatie van verschillende soorten verlichting geeft de ruimte een frisse en huiselijke sfeer. Bovendien heb je dan het voordeel om uit diverse lichtbronnen te kiezen en deze naar wens aan of uit te schakelen of te dimmen.

Voor de basisverlichting van een kamer raden wij aan om te kiezen voor een hoofdlamp die de ruimte gelijkmatig verlicht. Met een aanvullende accentlamp die voor gericht licht zorgt kun je de favoriete plekken in de ruimte accentueren. Voor een prettig totaalbeeld zorgt een sfeerlamp, die de ruimte meer diepte geeft en met sfeerlicht vult.

VUISTREGEL: Voor optimale verlichting in de ruimte zorgen 3 verschillende lampen bestaande uit een hoofdlamp (algemeen licht), accentlamp (functioneel licht) en sfeerlampen (sfeerlicht).

Ga voor een evenwichtige mix van contrastarme en contrastrijke verlichting, die een ontspannen sfeer oproept. Met zogenaamde lichteilandjes kun je bepaalde delen in de ruimte laten stralen , terwijl andere delen juist baat hebben bij weinig licht. Juist deze contrasten geven je huis de perfecte touch! Belangrijk: zorg ervoor dat het niet teveel wordt. Te veel lampen maken de ruimte onrustig en de lampen staan elkaar dan meer in de weg dan dat ze elkaar ondersteunen. Stem de lichtbronnen op elkaar af en verdeel ze door de ruimte.

lampen-westwing-mixandmatch

Je wilt snel een nieuwe lichtsfeer creëren? Verander dan alleen van tijd tot tijd je lampenkappen. Die kunnen, afhankelijk van je smaak of het seizoen, eenvoudig je ruimte een nieuwe look geven. De sfeer van het licht kan op die manier in een handomdraai veranderd worden en je huis straalt weer als nieuw – zonder veel moeite!

ONZE TIP: Stem de kleur en sterkte van het licht op elkaar af! Zo verspreidt het licht samen een harmonieuze sfeer in de ruimte.

In het juiste licht: wij brengen je ruimte tot leven!

Eetkamer

Of je er nu eet of werkt – de eetkamer is één van de meest veelzijdige kamers in huis. Een dynamische mix van directe en indirecte verlichting zorgt voor de juiste verlichting voor alle gelegenheden. In de eetkamer speelt zich immers een groot deel van het leven af!

Hoofdlicht

Traditionele plafondlampen met individueel verstelbare spots zijn geschikt om hoogtepunten in de ruimte – zoals bijvoorbeeld wijnrekken – uit te lichten.

Accentlicht

Voor boven de eettafel raden wij laaghangende hanglampen aan. Deze belichten de maaltijd perfect en zorgen voor en gezellige dinersfeer. Ronde tafels zijn ideaal voor een laaghangende hanglamp maar bij lange tafels is het mooi om er drie tot vijf lampen boven te hangen.

1

ONZE TIP:

Zorg ervoor dat er tussen de lamp en de tafel minstens 80 centimeter afstand zit.

 

Sfeerverlichting

Wandlampen verlichten de ruimte en geven schilderijen en architectuur een visuele boost. Vloerlampen decoreren ongebruikte hoekjes en geven je eetkamer een huiselijk karakter. Met de hulp van tafellampen komen de familiefoto’s in het juiste licht te staan.

ONZE TIP: Zorg ervoor dat de lampen in de woonkamer en in de eetkamer dimmers hebben. Zo kun je de lichtsfeer elke keer aanpassen aan je mood.

Keuken

Welke kamer is het hart van het huis? De keuken uiteraard! Bij veel families is de keuken het middelpunt van het dagelijks leven. Het lichtontwerp moet daarom een combinatie zijn van comfort en functionaliteit.

Hoofdlicht

Klassieke plafondspotjes zijn de meest gebruikte lampen in de keuken, met behulp van deze spotjes kun je je goed oriënteren.

Accentverlichting

Boven lange aanrechten, die supergeschikt zijn voor het klaarmaken van een uitgebreid diner, staan hanglampen heel goed. We raden altijd een oneven aantal lampen aan, dit maakt het visueel harmonieus.

ONZE TIP: Zorg dat er tenminste 60 centimeter tussen de lamp en het aanrecht zit en 80 centimeter tussen de werkplek en de lamp.

Sfeerverlichting

Wandlampen transformeren met hun sfeerlicht de keuken tot een comfort zone. Een plek om echt te genieten.

ONZE TIP: Let met de verlichting ook op de lichtval op afwasbare oppervlaktes in de keuken. Hallo viezigheid!

Woonkamer

Een levendige mix van indirect en direct licht is het meest geschikt voor de woonkamer. Of je hier nu zit bij te kletsen met vrienden of rustig een boek zit te lezen; deze selectie lampen laat niets te wensen over voor de woonkamer.

lampen-westwing-woonkamer

Omgevingsverlichting

Plafondverlichting zoals verzonken spotlights zijn geschikt voor sfeerverlichting voor de kamer en helpen ook bij de oriëntatie in de ruimte.

Accentverlichting

Tafellampen maken dressoirs mooi en geven door het accentlicht de kamer diepte. Individueel afstelbare leeslampen maken ontspannen door een tijdschrift bladeren mogelijk. Laag hangende lampen geven het juiste licht op de koffietafel.

2

ONZE TIP:

Hoe lager de hanglamp hangt, hoe knusser de sfeer.

 

Sfeerverlichting

Vloerlampen verlichten hun omgeving en zorgen voor zacht achtergrondlicht. Zelfs als ze niet aan staan zijn het eyecatchers in de kamer.

ONZE TIP: Zet je koffietafel met drie verschillende hanglampen in de spotlight. Langere koffietafels hebben maximaal drie lampen op schouderhoogte nodig.

Studeer/werkkamer

In de werkkamer brengen we het grootste deel van de dag door. Het juiste licht is daarom essentieel en kan van invloed zijn op onze concentratie en productiviteit. We adviseren voor lampen te kiezen met helder licht. Deze kun je combineren met sfeerverlichting. Bescherm wel je ogen en zorg dat het contrast in licht in de werkkamer minimaal is.

Hoofdlicht

Voor basislicht in de werkkamer kun je plafondspotjes gebruiken. Dit heldere licht zorgt ervoor dat je geconcentreerd kunt werken. Ook verminderen ze de schaduw die je bureaulamp veroorzaakt.

3

ONZE TIP:

Als je rechtshandig bent, moet je bureaulamp aan de linkerkant staan en als je linkshandig bent aan de rechterkant. Zorg er sowieso voor dat het licht niet op je scherm schijnt.

Sfeerverlichting

Op elk bureau hoort een bureaulampje. Dankzij de niet doorzichtige lampenkap wordt het licht gecentreerd. Hierdoor helpt het je om geconcentreerd te kunnen werken en lezen.

Slaapkamer

In de slaapkamer heb je niet zoveel licht nodig. Indirect licht zorgt ervoor dat je rustig slaapt en is ook nog eens het ideale maatje tijdens het lezen van een boek bijvoorbeeld. Direct licht is handig bij het samenstellen van je outfit in de ochtend.

Hoofdlicht

Een moderne plafondlamp verlicht de kamer van bovenaf zodat je ’s ochtends alles makkelijk kunt vinden in je kledingkast.

4

ONZE TIP:

Voor optimaal licht in de garderobe adviseren we de lampen 50-80 centimeter van de kast op te hangen zodat er directe lichtstralen in de kast vallen.

Accentverlichting

Tafellampen voelen zicht thuis op je nachtkastje en zorgen ervoor dat jij kunt relaxen voordat je gaat slapen. Er kan een extra leeslamp aan de muur worden bevestigd zodat er meer direct licht is, mocht dit nodig zijn.

Sfeerverlichting

Sierlijke wandlampen zorgen voor spannende schaduwen op je muur. Wil je slapen zoals onder een sterrenhemel? Hang dan een koord van lichten boven je bed. Bijzonder leuk om een hemelbed romantisch mee te maken.

ONZE TIP: We adviseren nachtlampjes met een verstelbare lichtsterkte, dan kun je meer licht aan doen als je wilt lezen.

Badkamer

Daglicht in de badkamer, wie wil dat nou niet? Maar zelfs een badkamer zonder ramen kun je laten baden in het beste licht. Met de juiste mix van praktisch en sfeervol licht transformeer je jouw badkamer tot een wellness tempel.

Hoofdlicht

Met de hulp van plafondlampen wordt de hele ruimte van bovenaf belicht. Het is alleen wel zo dat dit licht voor veel schaduwen zorgt en niet voldoende is.

Accentverlichting

Door lampen naast de spiegel te plaatsen wordt het plafondlicht afgezwakt en heb je licht precies waar je het nodig hebt. We adviseren lampen met mat glas.

 

5

ONZE TIP:

Door lichten aan beide kanten van de spiegel te plaatsen voorkom je schaduwen.

 

Sfeerlicht

Safety first! Gebruik in de badkamer alleen lampen die geschikt zijn voor vochtige ruimtes, zoals bijvoorbeeld een IP44 lamp.

Hal

De hal is vaak achtergestelde ruimte. Het is meestal niet een heel grote ruimte maar wel een met veel potentie. Een slimme en stijlvolle lichtmix laat zelfs de kleinste hal stralen!

Hoofdlicht

Plafondlampen zijn hierbij erg belangrijk omdat ze elk hoekje uitlichten en ideaal zijn voor de oriëntatie.

ONZE TIP: Met een automatische schakelaar stoot je ’s nachts je hoofd niet!

Accentverlichting

In de garderobe of bij een spiegel adviseren wij om extra lampjes op te hangen.

Sfeerverlichting

In ruime hallen kun je een vloerlamp zo plaatsen dat het een optisch statement wordt. Wedden dat elke gast zich zal verwonderen? In een smallere hal is wandverlichting perfect. De lichteffecten op de muur zorgen ervoor dat de hal groter lijkt.

Van Boho tot Scandi: lampen in elke stijl

Lampen kunnen voor visuele accenten in huis zorgen. Hun vermogen geeft elke ruimte zijn eigen lichtconcept. Echter, wees voorzichtig met de stijlbreuk. Lampen kunnen in hun ”gewone” omgeving een stuk beter integreren. Met onze hulp kun je elke ruimte laten stralen in het beste licht!

Boho

“Go boho!” Een exotische mix van schijnbaar niet bij elkaar passende kleuren, stijlen en patronen maakt de boho stijl zo levendig en tegelijkertijd perfect onvolmaakt. Bonte kleuren samen met aardetinten vormen de basis en toveren een zonnige sfeer in huis. Opvallende lampen maken de reislustige stemming compleet: bijzondere, indirecte lichtbronnen zoals lichtslingers, lampions of exotische tafellampen ronden de globetrotter-flair mooi af. Hoe diverser de souvenirs zijn, des te levendiger wordt de ruimte. Deze look laat de harten van wereldreizigers sneller kloppen!

lampen-westwing-boho

Glamour

“Glam up your home!” Voor iedereen die glitter & glamour niet alleen op oudjaarsavond kan waarderen is de glamour look perfect. Weelderige kroonluchters met kristallen of statement-lampen in metallic tinten zijn echte eyecatchers en onmisbaar in een glam interieur. Veel verschillende lichtbronnen zorgen voor de perfecte afwerking. De lampen presenteren zich als glanzende objecten en reflecteren elkaars licht. Zo ontstaat een iriserend effect in de ruimte. Vooral extravagante tafellampen werken als elegante sieraden op een dressoir of sidetable. Glam it up!

lampen-westwing-glamour

Rustiek

“Be true, be you.” De rustieke stijl steunt op eerlijke vormen zonder onnodige tierelantijnen. Eenvoudige peertjes, staal & typografie zijn centrale stijlelementen en ze combineren een rauw, industrieel karakter met huiselijk comfort. Materialen zoals beton, messing of roestig metaal domineren met hun natuurlijke charme de sfeer. Ook het lichtontwerp vormt zich naar de ruwe, functionele stijl: koele en heldere verlichting is hier vooral te vinden. Bijvoorbeeld in de vorm van een robuuste vloerlamp met spot of in de vorm van een draaiende metalen lamp.

lampen-westwing-rustic

Shabby chic

So romantic. Vrouwelijk, incompleet & charismatisch – zo zou je de shabby chic look het beste kunnen omschrijven. Alles behalve shabby dus! Het is de romantische variant van de vintage stijl en heeft zichtbare sporen van slijtage en gebreken, daar dankt de stijl zijn naam aan. Delicate pasteltinten hebben de overhand bij de romantische, vrouwelijke decoraties die we in deze stijl tegenkomen. Neem bijvoorbeeld de nostalgische lampenkappen of sierlijke verlichting die zorgt voor een gezellige feel-good sfeer. Elk stuk vertelt zijn eigen verhaal, waarbij nostalgie en gevoeligheid centraal staan.

lampen-westwing-shabbychic

Scandinavisch

Nordic nature. Koelheid gecombineerd met frisse ideeën en gevoel voor humor – de Scandi stijl overtuigd met rechte rechtlijnige vormen en een tijdloze look. Daarbij zien we veel licht hout en lichte kleuren die zorgen voor een vriendelijke sfeer. Omdat het in het noorden ’s winters erg donker is, speelt licht binnen deze woonstijl een grote rol. Zelfs de kleinste lichtstraal wordt geabsorbeerd en gereflecteerd. Vooral de harten van kwaliteitsliefhebbers zullen sneller gaan slaan bij de producten in Scandi stijl, aangezien de noorderlingen veel waarde hechten aan functie, design en kwaliteit.

lampen-westwing-scandi

De kunst van het camoufleren – Het verbergen van kabels en stopcontacten

Karton

Decoratieve boxen of leuke schoenendozen zijn perfect geschikt voor het verbergen van kabels. Je hoeft enkel een klein gat aan de achterkant van het karton maken en de kabels er doorheen te trekken.

Sideboards

Met behulp van sideboards of dressoirs kunnen stopcontacten eenvoudig worden weggewerkt. Wanneer je tussen wand en plank een paar centimeter uitspaart kun je bovendien probleemloos gebruik blijven maken van het stopcontact.

Plinten

Simpel en eenvoudig maar toch geniaal: met behulp van plinten verdwijnen je kabels eenvoudig uit het zicht!

let_your_home_shine

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline