Decoreren met spiegels: onze complete gids

Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand – maar ja, welke dan? Ga je voor een statement spiegel of juist voor een spiegel die de ruimte groter doet lijken? Er zijn zoveel mogelijkheden wat spiegels betreft. In deze gids stappen we in de wereld van spiegels om jou te helpen bij het vinden van de perfecte exemplaren!

Waarom wij zo van spiegels houden

Spiegels zijn echte all-rounders. Soms kunnen ze zelfs helpen bij de grootste interieuruitdagingen: een ruimte dieper of groter laten lijken. En laten we vooral niet vergeten dat spiegels ook perfecte woonaccessoires zijn.

intro-liefde-voor-spiegels

Als je een spiegel tegenover het raam hangt zal de spiegel veel natuurlijk licht reflecteren. Het zal je verbazen hoeveel lichter een kamer ineens wordt. Dit effect wordt versterkt als de kleur van je muren ook licht is. Met een paar heldere kaarsen in lichte tinten (alle soorten wit of lichtgrijs) kun je ook een mooie weerkaatsing van het licht creëren.

Pak vooral die donkere hoekjes in huis aan. Bepaal waar het licht ongeveer valt en hang de spiegels zo op, zodat ze de donkere plekken als het ware verlicht worden.

Zorg er wel voor dat het spiegelbeeld van een afstandje niet te druk lijkt. Met kleinere spiegels kun je namelijk ook de nadruk leggen op bepaalde items. Zet je favoriete deco items in de spotlight, zoals een mooie vaas of een tafellamp.

kleine-spiegels

Een galerij wand met afbeeldingen ken je vast wel – zo’n wand kun je ook maken met spiegels. Hoe leuk! Zo creëer je een compleet nieuwe sfeer in de kamer.

Tip: wees niet bang om decoratieve en over-de-top luxe spiegels op te hangen in huis. Je zou denken dat ze juist veel van de ruimte opeisen, maar met de juiste spiegel kun je de ruimte juist groter en dieper doen lijken.

Naar boven

Spiegeltje, spiegeltje – aan welke wand?

In principe kun je spiegels in elke kamer wel kwijt, maar hoe zorg je voor het mooiste resultaat?

Bij binnenkomst kan een spiegel wonderen doen en de gang langer doen lijken. Hang de spiegel op aan de muur die het langst is om de gang breder eruit te laten zien. Naast de optische voordelen zorgt een spiegel in de gang voor een huiselijke sfeer. En zeg nou zelf, superhandig toch om even snel je lippenstift bij te werken voor je de deur uit gaat?

spiegels-in-hal

In de slaapkamer is een grote spiegel perfect voor een van-top-tot-teen-check. Je kunt ‘m ophangen of tegen de muur aanleunen. Een zonnespiegel boven je bed laat de slaapkamer nog meer stralen!

slaapkamer-spiegels

In de woonkamer kun je spiegels inzetten als decoratieve items. Een zithoek of een ladekast leeft helemaal op met een spiegel erboven. Een grote vierkante spiegel tovert ineens een paar vierkante meters erbij. En dat is precies wat we willen!

verschillende-spiegels-woonkamer

Wat is een badkamer nou zonder een fatsoenlijke spiegel? Geïnstalleerd licht aan de zijkant of boven de spiegel helpt niet alleen met een betere reflectie, maar komt de styling ook ten goede. Groter is niet altijd beter – en dit is zeker van toepassing in de badkamer. Kleine spiegels met een interessante lijst ogen superleuk op een drukke plank.

Naar boven

Vormen

Size doesn’t matter? Wel als het om spiegels gaat – proporties zijn heel belangrijk! Meet daarom altijd van te voren de muur en de spiegel zelf op. De vorm van de spiegel kun je kiezen op basis van vormen die terugkomen in jouw interieur of juist gaan voor een hele andere vorm.

vormen-van-spiegels

De klassieke spiegelvorm is natuurlijk rechthoekig. Door het grote oppervlak heb je ook perfect zicht op zowel jezelf als de weerspiegeling van de kamer. Een grote rechthoekige spiegel hoef je niet altijd op te hangen – ergens tegenaan leunen werkt ook prima. Stiekem staat het ook wel tof.

Vierkante exemplaren brengen een moderne look en feel met zich mee en passen eigenlijk in elke ruimte.

Modern en simpel of opvallend en glamoureus? Ronde vormen zijn geweldig. Waarom? Je hebt namelijk de keuze tussen minimalistische ronde spiegels die eigenlijk altijd wel kunnen en decoratieve spiegels (de zonnespiegel, wie kent ‘m niet) die veel karakter toevoegen aan een ruimte.

Wil je de simpele ronde spiegel toch upgraden tot een decoratief item? Hang dan een aantal eenvoudige spiegels speels op – zo’n ensemble vormt een indrukwekkend geheel.

Tip: een ladekast, sofa of een open haard gaan stralen met een zonnespiegel erboven!

spiegels-zon

Naar boven

De perfecte omlijsting

De omlijsting kan een spiegel maken of breken. Vergulde gouden of zilveren lijsten zorgen voor een vleugje drama, elegantie en verfijning. Als je luxe wilt uitstralen dan zit je met zo’n soort omlijsting wel goed. Is je interieur vrij minimalistisch en wil je uitpakken met een opvallend item? Dan raden wij zo’n omlijsting aan!

Ben je meer van de natuurlijke materialen? Dan zijn omlijstingen van licht hout een mooie basis voor een serene look. Een rustieke houten omlijsting past perfect bij een landelijke uitstraling en oogt weer stoer en ruig in een industriële loft.

omlijsting-van-spiegels

Een spiegel met een gespiegelde omlijsting roept een sierlijke sfeer op. Meestal bestaat de omlijsting uit verschillende spiegelstukken en gaat de weerspiegeling alle kanten op. Dit zorgt voor een heel leuk driedimensionaal effect. Je kunt bovendien niet ontkennen dat zo’n spiegel-in-een-spiegel heel elegant en luxe oogt. En daarom leuk in een minimalistisch én extravagant interieur.

Last but not least: spiegels zonder omlijsting. Ook deze moeten wij even benoemen, want een spiegel zonder omlijsting is functioneel en ideaal voor als je zoveel mogelijk licht in huis wilt.

Naar boven

Hang in there – spiegels ophangen

Een spiegel uitzoeken en de perfecte plek ervoor vinden is één ding, maar ophangen is een ander verhaal. Check daarom van te voren met wat voor een soort muur je te maken hebt en of boren lukt. Volg altijd de handleiding en gebruik de aanbevolen soorten pluggen en schroeven.

Grote spiegels zijn vaak zwaar, dus hulp is zeker welkom. Kleine decoratiespiegels kun je soms lijmen met speciale spiegellijm. Gebruik nooit gewone lijm, want deze kunnen de achterkant van je spiegel beschadigen – en nog maar te zwijgen over de muur zelf.

Wees voorzichtig met ophangen, want voor je het weet ligt de spiegel in stukken op de grond. Je weet wat ze zeggen…zeven jaar ongeluk!

Naar boven

Streeploze glans – spiegels schoonmaken

Vermijd chemische producten als je spiegels wilt schoonmakent, want deze kunnen het oppervlak beschadigen en voor vlekken zorgen. Streeploze glans kun je ook bereiken met een natuurlijke oplossing van water en azijn. Breng het aan op de spiegel en wrijf de spiegel met een verfrommelde krant droog. Vaarwel strepen!

hond-en-spiegels

Naar boven

Foto’s & video: Westwing

Zlata Koleda

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline